Непроучен разлом причинил срутването в мина "Ораново"

22566
Непроучен разлом причинил срутването в мина "Ораново"

Непроучен разлом, в съчетание с други неблагоприятни фактори, е изиграл основна роля за срутването в мина "Ораново" на 16 юли т. г., когато загинаха четирима миньори.

Разломът се е намирал точно над фаталната галерия 64. Това е един основните изводи, отразени в експертен доклад, изготвен след проучване от специалисти от Българската асоциация по подземни води.

Възложител на проучването е фирмата-концесионер на мината, а ръководител на екипа експерти е проф. Павел Пенчев, който представи и доклада.

По думите на проф. Пенчев неблагоприятното стечение на четири фактора, е довело до свличането на земните маси. Те са се срутили с огромна скорост за много кратко време, като са повлекли и огромен скален къс от варовик, който е разрушил входа на галерията и част от крепежа.

Според специалистите наличието на раздробени маси, както и на достатъчно количество подземни води, високият наклон, по който целият този материал е изтекъл и е запълнил цялата галерия, както и динамичното въздействие при отцепването, са четирите фактора, причинили трагедията.

"Това и Господ не може да го предвиди. Този участък е опасен и трябва да се изолира при бъдещите дейности в мината. Нищо не е подсказвало за този разлом. Правени са четири големи проучвания, но никой не го е установил", каза проф. Пенчев. Към края на пространния доклад на комисията, онагледен със схеми и скици, пристигна и собственикът на рудника Красимир Михайлов.

"Това пишете, това е истината, кракът ми стъпва тук за втори път. Когато при трагедията ме гонехте и искахте мнението, аз мълчах. Защото не съм специалист. Това е истината - този доклад, всичко останало е спекулации", заяви Михайлов.

"Това са сериозни хора, днес няма сензация, а обективни неща. Всеки може да доказва противното. Ние нямаме право да си играем със съдбата на хората. За разлома е нямало как да се знае. Проблемът е, че загинаха млади мъже. Оттук натам на "болния" ще се търси специален доктор да го лекува", каза още собственикът Красимир Михайлов.

Михайлов благодари на министър Стойнев за възможността, предоставена на експертите за достъп до засекретни доклади от предишни проучвания, предаде КРОСС.

Главният инженер на "Ораново" Бонислав Попов допълни, че сроковете за изпълнение на предписанията на Инспекцията по труда са до 15 ноември. По думите му е възможно предписанията да бъдат изпълнени и по-рано.

Директорът на Асоциацията по подземни води инж. Величко Величков отбеляза, че докато са работели по този доклад, не са се засичали с представители на експертната комисия, назначена да разследва причините за трагедията в "Ораново", и че тя не е излизала с официално становище.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com