Незаконната сеч в България - сенчест бизнес за близо 100 милиона лева (ВИДЕО)

5255
Незаконната сеч в България - сенчест бизнес за близо 100 милиона лева (ВИДЕО)
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

Незаконният дърводобив в България е между 10 и 25% от общия добив, което формира сенчест бизнес за близо 100 милиона лева. Това стана ясно днес (19 юли) на нарочна пресконференция, организирана от неправителствената организация WWF по темата за опазването на горите от незаконен дърводобив, предаде репортер на Actualno.com.

Незаконните сечи, съхненето на горските култури и пожарите през лятото са големи проблеми. Поставили сме си цел до 2020 година да спрем незаконните сечи, коментира Александър Дунчев, горски експерт в WWF. По думите  му причината за нелегалния дърводобив са фирми, които имат политически протекции. Въпрос е на обществена и политическа воля да се ограничи и спре незаконният добив на дървесина, отбеляза още Дунчев.

"Нашият апел към институциите е да не се избират кадри за горските стопанства, които са политически обвързани", призова Яна Барзова, сътудник по сертифицирането на горите и отговорното им опазване към WWF.

Според социологическо проучване, 50%- 60% от обществото влага очаквания към неправителствените организации за справяне с проблема с незаконните сечи. У нас се затвърди усещането, че сред хората не се знае какво да се направи, за да се предотвратят незаконните сечи, каза Нели Дончева, координатор на програма "Гори" към WWF. ​За целта направихме инфоклипове, в които показваме как могат да бъдат разпознати незаконните сечи в горите. Искаме да покажем по разбираем начин на хората как да преценят дали, разхождайки се в една гора, виждат рутинна или незаконна сеч​", посочи още Дончева.

Как да познаем незаконната сеч?

От WWF са изготвили четири стъпки, чрез които гражданите могат лесно да разпознаят незаконната сеч.

Стъпка 1: Потърсете табела, обозначаваща сечище

Усъмните ли се, че сечта, на която сте попаднали, е незаконна, потърсете табелата, която я обозначава. Тя информира за територията, в която се извършва добивът на дървесина. Показва също собственоста на гората, разрешението за сеч, датата на издаване и изпълнителя. Табелата най-често всъщност е лист хартия, защитен с подръчни средства от атмосферни влияния.

Стъпка 2: Сравнете интензивността на сечта

Съотношението на маркираните за сеч дървета спрямо общия брой дървета в гората е важен индикатор за незаконна сеч. В младата гора покритието на короните на дърветата не трябва да пада под 70%, като дърветата се отсичат равномерно. Ако на единица площ (например 1000 квадратни метра) са отсечени всеки 5 от 10 дървета, може да се предположи, че има нарушение (освен ако не са отсечени предимно най-тънките дървета).

Стъпка 3: Проверете за контролна горска марка, поставена по регламентиран начин

Дърветата за сеч са маркирани най-често една година преди започване на дърводобива. Марката се поставя на две места с видим знак, оцветен различно от червен и зелен цвят (често, но не задължително, цветът е син). Знакът е на височина 130 см на ствола на дървото и в основата на дървета (с диаметър над 18 см), за да остане видима след изсичането му. Марката, която е в основата на дървото, е шестоъгълен печат, показващ номера на контролната горска марка.

Незаконно отсечените дървета най-често са маркирани с фалшива марка или спрей, което ясно се разпознава спрямо шестостенния отпечатък на законно отсечените дървета. Дънерът на вече установена от горските служители незаконна сеч се маркира с червен знак и не е нужно сигнализиране.

WWF внася в МС 100 000 подписа за спасяване на Пирин от сеч и строежи

Днес, 14 юни, в 08:30 ч., на бул. Дондуков 1, за началото на заседанието на Министерски съвет, международната природозащитна организаци...

Стъпка 4: Използвайте мобилния си телефон

Намерете локацията си с помощта на картата на старите гори на WWF (проверете къде точно сте с функцията "местоположение / location" на телефона). Така получавате данните за гората, в която се намирате: номер, площ, дървесен вид, възраст и запас.

Направете проверка в регистъра на Изпълнителната агенция по горите (ИАГ) за позволително за сеч по номера на гората. Разрешителното в регистъра трябва да е с дата, обем, изпълнител и дървесен вид.

Стъпка 5: Подайте сигнал

50% от защитените територии на ЮНЕСКО са обект на бракониерство

Близо половината от 200-те защитени територии, включени в Световното наследство на ЮНЕСКО, са жертва на бракониерство или на незаконна ...

Ако има разминавания или фалшива маркировка, подайте сигнал за потенциално нарушение на телефон 112. Може да сигнализирате и за допълнителна проверка до офиса на регионалната дирекция по горите.

К​онтролът върху сечта​

​"​Засилена е контролната дейност по отношение на горите. Непрекъснато се правят проверки по горите с цел елеминиране на фактора на местна обвързаност. Има неограничен лимит за извършване на такива проверки​", отбеляза Димитър Баталов, директор на Дирекция "Опазване на горите" към ​ИАГ.

​"​Контрол от наша страна има. За миналата година сме съставили хиляди актове, но събираем​остта ​ по тях е 15-16%. Оказва се, че системните нарушители в страната са към 1000 ​души​. Трябва промяна в законодателството, за да може тези хора да не се чувстват ненаказани. Има над 460 служители, наказани заради незаконните сечи, които съдът връща на работа​", поясни още Баталов.

Незаконна сеч унищожи 180 декара гора край София

Незаконна сеч е унищожила 180 декара борова гора над столичния квартал Сеславци. Горски служители са констатирали нарушението, при кое...

Съхненето на горите 

​На пресконференцията стана ясно, че ​WWF ще​ подготви и визуални материали за популяризиране на тези проблеми и какво да се справи, за да ​се намали рискът от съхнене на горските масиви и пожарите през лятото.

Проблемът със съхненето на горите се предизвиква от насекомни бръмбари​ като короядите​, стана ясно от думите на Ценко Ценов, директор на Дирекция "Гори и лесовъдски дейности" в ИАГ​.

Болести, предизвикани от гъби, по белия и черния бор, също водят до съхнене на горите​​ най-вече при изкуствено създадените насаждения, обясни още Ценов. Експертът посочи, че това е проблем, характерен за цяла Европа.

​Съхненето в момента на горите обхваща 75 ​000 ​хектара,​ като​ 25 ​000​ ​х​ектара са от стъблени вредители. Тревожи ни засилването на тези поражения, като единствената борба е санитарна сеч​, отбеляза Ценко Ценов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com