Никакъв напредък в борбата с корупцията и оправянето на правосъдието, според ЕК

2853
Никакъв напредък в борбата с корупцията и оправянето на правосъдието, според ЕК
Снимка: iStock

България не е отчела никакъв напредък в борбата с корупцията на високо равнище. Това пише във втория доклад за върховенството на закона в ЕС, който трябва да бъде представен официално следващата седмица, твърди в. "Сега". Вестникът използва силни думи за това - че Европейската комисия ще се посрами, когато трябва официално да обяви резултатите - защото и новият контролен механизъм на ЕС не работи, както и "досегашния Механизъм за сътрудничество и проверка (МСП), замрял след 14-годишна употреба".

Според информацията, базирана на копие от проектодоклада, за почти всички сфери на правосъдието ни оценката е "предизвикателствата остават". Това подсказва, че няма напредък. Специално внимание е отделено на прокуратурата, където "остава предизвикателството с отчетността и наказателната отговорност на главния прокурор" (в случая е Иван Гешев). Посочени са съществуващите широки възможности той да влияе върху работата на прокурорите и дори на съдийската колегия, като използва положението си във Висшия съдебен съвет.

Европейският парламент се закани да заведе дело срещу Европейската комисия - заради върховенството на закона

Европейските депутати официално влязоха в противоречие с Европейската комисия по темата "върховенство на закона (правото)" и налагането...

Изтъкната е продължаващата вредна практика за командироване за продължително време на прокурори и съдии, вместо да се организират конкурси за редовни назначения. Забелязано е от Брюксел, че "понякога командировките за попълване на високи постове продължават 90-100 месеца и повече". Напомня се, че "според европейските стандарти издигането в кариерата трябва да се основава на заслуги, а командироването да бъде временно и в изключителни случаи". Констатирано е, че "когато няма развитие по заслуги, може да се засегне съдебната независимост".

За корупцията на високо равнище се казва, че в България все още няма окончателни присъди, въпреки засилената следователска дейност и увеличените ресурси. Българските власти са се отчели през периода 2014-2020 г. с присъди срещу 8 служители на КАТ, обвинени в корупция.

В раздела за свободата на медиите, който не съществуваше в докладите на стария мониторингов механизъм, също не е отбелязано никакво подобрение. "Липсата на прозрачност в медийната собственост продължава да предизвиква угриженост", пише в проектодоклада. "Липсват правила за честно и прозрачно възлагане на държавни реклами. Продължава политическата намеса в медиите. Работната среда и безопасността на журналистите продължават да будят тревога. Държавата не предостави никакви преки помощи на медиите по време на пандемията" и прочие.

Депутатите са критикувани, че се укриват от обществен контрол, като променят важни закони през преходни и заключителни разпоредби на други закони, внасят значителни поправки в проектите между две четения в парламента, не правят оценки на въздействието на промененото законодателство и прочие. Името на Бойко Борисов не се споменава в доклада, съобщава изданието, както се избягва посочването и на други имена.

Втора серия унищожителни въпроси от евродепутати към Гешев за Борисов – все още няма отговори

Бойко Борисов ли говори на аудиозаписите, изтекли в публичното пространство през юни, 2020 година? Този въпрос, наред с редица други, с...

За разлика от докладите по МСП вече няма препоръки и срокове за преодоляване на недостатъците. В този смисъл новата мониторингова процедура е с по-малък шанс да повлияе в положителна посока на властите да уважават върховенството на закона.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Имитация на контрол: Едва 476 са глобени за пушене на закрито

Кой има имен ден днес, 29 март, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com