Файненшъл таймс: ЕС твърде дълго толерираше корупцията в най-бедната си членка

3739
Файненшъл таймс: ЕС твърде дълго толерираше корупцията в най-бедната си членка
Снимка: iStock/Guliver

Авторитетният британски всекидневник "Файненшъл таймс" излиза днес с редакционен материал по повод парламентарните избори в България, озаглавен "Промяната в България е повод за радост" и подзаглавие "ЕС твърде дълго толерираше корупцията в най-бедната си членка", предава 24 часа.

България тръгва към несигурно политическо бъдеще след изборите в неделя, които за втори път в рамките на три месеца не изведоха нито една партия в позиция да сформира стабилна коалиция. Но едно нещо изглежда ясно: консерваторът Бойко Борисов, който беше начело на балканската държава през по-голямата част от 12 години, няма да се върне на власт, се казва в статията. Никоя от останалите партии не казва, че е готова да работи с неговата десноцентристка партия ГЕРБ, посочва вестникът и отбелязва, че дори и само заради това, българите и европейците имат повод да се радват.

ДВ: Младите българи искат от новата власт честна политика и зелени решения

След провала в съставянето на правителство в България, в неделя се провеждат нови избори. Младите българи искат да гласуват за ново пок...

Борисов беше начело през период на корупция, която направи страната "петно" върху репутацията на Европейския съюз, че отстоява върховенството на закона, и я постави редом с автократичните Унгария и Полша, коментира британският финансов всекидневник. Галопиращата корупция и злоупотребата с фондове на ЕС забавяха развитието на най-бедната държава в блока. Те пречеха на икономическото й развитие, както свидетелства увеличаващата се пропаст между нея и съседната й Румъния.

Лондонският вестник посочва, че корупцията е настроила много българи срещу демократичния процес. Докато на повърхността изглеждаше, че има смяна на властта между традиционните партии, твърде често те си поделяха плячката на властта. Не е чудно, че честите примери на политици, които се сговаряха помежду си, създадоха конспиративно мислене у мнозина българи, което обяснява, поне донякъде, защо страната има най-нисък брой ваксинирани срещу ковид в ЕС. За срам на ЕС, през по-голямата част от управлението на Борисов Брюксел си затваряше очите за неправилното харчене на парите на данъкоплатците от ЕС, за злоупотребите на съдебната и прокурорската власт и за клиентелистките практики, които циментираха хватката върху властта на бившия охранител в нощен клуб, подчертава "Файненшъл таймс".

Когато миналия месец администрацията на американския президент Джо Байдън наложи санкции на двама български олигарси и на високопоставен служител от сферата на сигурността, това послужи като още едно обвинение за бездействието на Европа. "Файненшъл таймс" отбелязва, че Борисов твърде дълго е съумявал да се измъква безнаказано, защото не е създавал проблеми на европейските си партньори. За разлика от полските и унгарските си колеги, той не влизаше в битки с Брюксел и не демонизираше малцинствата. Освен това запазваше добри отношение с Русия и Турция без да обслужва техните интереси. Той беше педантично лоялен на десноцентристката Европейска народна партия и нейната водеща светлина - германската канцлерка Ангела Меркел. А с лоялността върви и политическата защита, обобщава "Файненшъл таймс".

Сега се пада на Слави Трифонов - фолк-рок певец и популярен водещ на късно телевизионно шоу, да се опита да сформира правителство. Забележително е, пише "Файненшъл таймс", че тази необичайна партия "Има такъв народ" не проведе кампания, няма политическа програма и почти никакви разпознаваеми имена. Трифонов отдавна използва телевизионното си шоу, за да ругае корумпирания елит, отбелязва вестникът. Избирателите му дадоха персонален мандат, но малцина имат някаква представа какво ще прави той с него. Някои се чудят дали новият мъжага ще се различава особено от стария, се казва в статията. Фрагментираната и поляризирана политика в България означава нестабилност и вероятно нови избори в близко бъдеще. Но едно по-чисто правителство е може би все още възможно, прогнозира британският вестник.

АФП: Оттеглянето на Борисов отвори кутията на Пандора, серийна корупция в България

Продажба на бъбреци на богати чужденци от Израел, Япония или Оман: държавна болница в София е поставена на мушката на фона на безпрецед...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Руски войник се самоуби без да иска с гранатомет: Немислима глупост (ВИДЕО)

Кулеба: Индия да преосмисли близките си връзки с Русия и да застане до Киев

Ядрени крайцери, подобрения по ракети и дронове: Нови руски оръжия (ВИДЕО)

Пълно унищожение: В окупираните части на Украйна руснаците ще забранят със закон украинските книги

Руски полковник е сред убитите в атентата в "Крокус хол" (СНИМКА)

Валят руски бомби като дъжд: В руската Белгородска област не е новина

Сирски за мобилизацията: Цифрата от 500 хиляди вече е значително намалена

Страховита гледка: Повече от 50 мъртви животни бяха изхвърлени пред магазин в Хемпшир

САЩ не помагат на Украйна военно: Конкретните резултати в полза на Русия (ВИДЕО)

Руската църква нарече войната срещу Украйна "свещена": Част от национално-освободителната война на руския народ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа