Нинова: Мерките на правителството обслужват близки до властта фирми

2759
Нинова: Мерките на правителството обслужват близки до властта фирми
Снимка: БГНЕС

Нито една от мерките на правителството не обслужва малкия и среден бизнес. Тези мерки са направени, за да отидат парите при близките до властта фирми.

Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова на среща с представители на Българска асоциация на заведенията и Сдружение на заведенията в България, съобщиха от пресцентъра на партията.

Защо се разминават изчисленията на държавата и бизнеса по схемата 60/40

Програмата гарантира доходът на работника – "целта е хората да не намаляват доходите си именно в този момент. Разликите между изч...

Тази среща е част от започналите консултации на БСП с представители на различни сектори за нужните мерки от овладяването на икономическата криза, породена от извънредното положение в страната.

„Хотелиерският и ресторантьорски бранш е най- засегнатият от тази криза, на практика той е заличен. Мерките на правителството звучаха добре, но на практика са неприложими за малкия и среден бизнес.” Това каза Ричард Алибегов, председател на Асоциацията на заведенията.

По думите му обявената от правителството мярка 60:40% не е реална: „Мярката не е 60:40 Характерната за бранша заплата е 610лв, т.е работодателя получава получава 360лв, а трябва да върне под формата на осигуровки 250 лв. Така помощта е от 110лв.” Той подчерта и че заведенията имат загуба от 2 милиона и 200 хиляди лева от изхвърлена стока, върху която ще трябва да се плати и ДДС.

„Ако кризата продължи до юли, повече от половината заведения няма да могат дори да отворят отново. Няма да отворят, защото няма да издържат дотогава, изхвърлили са и цялата си стока, която не могат да купят наново, а също и защото не се взеха мерки относно наемодателите, а образуваните разходи за февруари като ток, вода и наем няма да спрат.

Горанов: Ако има повече от 3 месеца епидемия, добри времена може да чакаме чак в края на 2021

Разработили сме 3 сценария за икономическото бъдеще. В прогнозата ни за актуализация на държавния бюджет разглеждаме най-негативния. То...

В момента се случва огромна междуфирмена задлъжнялост.”, каза Алибегов. Той изрази мнение, че тези мерки работят само за големите бизнеси, и че идеята да се съхрани целият персонал не работи : „Фирмите могат да задържат от 5 до 8% персонал. Не можем да разберем как взимането на заем ще помогне на хора, които не работят.

„Изводите от чутото от вас са тежки. Първият е, че нито една от мерките не обслужва малкия и среден бизнес. Тези мерки са направени, за да отидат парите при близките до властта фирми“ заяви Корнелия Нинова. Тя подчерта, че този бранш не иска пари от държавата, а протегната ръка, за да не фалират и хората да не останат без работа.

Нинова информира, че БСП отново ще предложи в парламента исканията на малкия и среден бизнес,които съвпадат с политиката на БСП най-вече за помощ на тези близо 500 000 работници, заети в бранша. Тя подчерта, че левицата няма да се откаже от борба със спекулата и отново ще предложи мерки за справяне с нея: „Според официални данни на Стокови борси и тържища всяка седмица цените растат, като страната ни е на първо място по поскъпване на храните в цяла Европа. След спекулата с маските, тя ще започне и при храните. Ние няма да се откажем от тази тема”.

„Подходът да се предлага една мярка за всички сектори е неработещ. Този сектор буквално е спрял своята работа. Те не работят и нямат никакви приходи – няма как да плащат дори и 40% от заплатите плюс социалните осигуровки. Това каза народният представител и член на Комисията по икономическа политика и туризъм Жельо Бойчев. Той обясни, че подходът на управляващите трябва да бъде спрямо всеки бранш и щетите, които той търпи: „Ще предложим мерки, за да помогнем на малкия и среден бизнес.

Работодатели: Схемата 60/40% е сбъркана, може да помага на много повече хора

Схемата 60/40%, с която държавата ще помага на най-засегнатите от извънредното положение, е сбъркана. Държавата прави 2 основни грешки:...

На срещата присъстваха и евродепутати и народни представители от левицата от комисиите по бюджет и финанси и икономика и туризъм.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Светият Синод избира наместник-председател

Кой има имен днес днес, 19 март, 2024 г.

Прогноза за времето - 19 март 2024 г. (вторник)

Пловдивският митрополит Николай няма да е кандидат за патриарх

Най-важните новини за деня: 18 март 2024 г.

Фаза на Луната на 19 март 2024 г.

Затварят за две седмици участък от АМ “Тракия” край Бургас

От догодина: Прекратяваме договор с телеком без неустойка, ако има индексация

Кета Мирчева: Ние не искаме да се поучим от историята (ВИДЕО)

"Топлофикация София" лъжат за по-ниски сметки за парно през февруари? (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com