Нивата на Тунджа са достигнали жълт предупредителен праг

1720
Нивата на Тунджа са достигнали жълт предупредителен праг
Снимка: БГНЕС

Речните нива са достигнали жълтия предупредителен праг единствено при река Тунджа, но в рамките на 2-3 дни се очаква нивата да се нормализират.

Това съобщи Мария Бонева, от Хидроложки прогнози към Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българската академия на науките (БАН), предаде Фокус.

„През изминалата седмица по-значителни повишения на речните нива са регистрирани при река Мочурица, която е приток на Тунджа и по течението на река Марица”, подчерта Бонева.

Във връзка с падналите валежи и нивата на реките през изминалата седмица, Бонева обобщи, че се отчитат понижения. „В периода 23-24 март в Северозападна България, при Видин падналият валеж е бил 21 литра при норма 33 литра. Нивата на реките западно от град Лом са се повишили”, поясни хидрологът.

Бонева допълни, че повишение на речните нива вследствие на паднали валежи са отчетени при Първомай, където са паднали 36 л/кв.м дъжд. „При Кърджали са паднали валежи от 30 л/кв.м, при Ардино – 57 литра при месечна норма 71 л/кв.м. При Момчилград са отчетени 43 л/кв.м, при Мугла – 55 литра при месечна норма 68 литра”, каза Мария Бонева.

В Дунавския басейн вследствие на валежите при река Огоста са регистрирани 152 см повишение. Значителни са били повишенията и по цялото течение на река Искър.

Денонощно наблюдават рисковите участъци на Струма и Места заради валежите

Въпреки обилните валежи, които продължават и в момента, ситуацията в Благоевград е нормална. Само 10 сигнала са подадени в областната ...

„За Източнобеломорския басейн са регистрирани повишения по течението на река Марица, при река Мочурица, която е приток на Тунджа. Там нивата са достигнали жълтия предупредителен праг. По горното течение на река Арда регистрираното повишение е 157 см. По река Върбица – 144 см и по река Крумовец – 60 см.

За Западнобеломорския басейн по-значителните повишения са отчетени при река Струма – до 50 см и в долното течение на река Места -141 см”, обясни хидрологът. По думите й, при река Струма също не е отчетено значително повишение. „Не се е стигало до опасни прагове и няма място за притеснения”, увери Бонева.

„На 25 март валежи е имало в източната част на Черноморския басейн, като там регистрирано повишение има по река Камчия от 140 см. На 26 и 27 март нивата на реките в страната са се понижавали”, увери хидрологът. По думите й, единствено по долното течене на Тунджа нивата са високи, а към момента нивата на всички други реки се понижават.

Мария Бонева обясни, че през следващата седмица се очакват незначителни валежи от дъжд и засега покачвания на речните нива не се очакват. Във връзка с това, че в страната има места, където снегът все още не се е стопил, Бонева увери, че снеготопенето не би трябвало да доведе до сериозни повишения на нивата, защото сняг има само по високите части на планините и той не е толкова много.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com