Няма да питаме съседите, за да можем да дадем имота си под наем онлайн, решиха депутатите

25019
Няма да питаме съседите, за да можем да дадем имота си под наем онлайн, решиха депутатите
Снимка: БГНЕС

Собствениците на имоти няма да търсят съгласието на 50 на сто от съседите си, за да ги отдават под наем на турист, реши парламентът.

В крайна сметка, от ГЕРБ отстъпиха от спорната си идея която вменяваше нови изисквания към собствениците на имоти за краткосрочно отдаване под наем.

В случай, че поправката беше приета, разпоредбата щеше сериозно да ограничи хората, които ползват електронни платформи като Airbnb, Booking, Expedia, Booking, за да отдават стаи и апартаменти за краткосрочно настаняване.

Предложението беше направено от зам.-председателя на парламентарната комисия по икономика и туризъм Даниела Савеклиева.

Текстът пък беше вкаран в проект за промени в Закона за туризма и беше одобрен в комисията. По време на разглеждането на поправките на второ четене в пленарната зала на Народното събрание, управляващите все пак решиха да го оттеглят.

"В разискванията в комисията стана ясно, че това ще бъде една пречка за духа на промяната, която правим, а именно да направим регистрационен режим на тези места за настаняване", не особено ясно се аргументира Димитър Бойчев от ГЕРБ, който поиска отпадането на спорния текст. Всъщност в комисията въпросът въобще не беше дискутиран.

Предложението получи и сериозен отпор от БСП. Депутатите от левицата Антон Кутев и Явор Божанков се аргументираха, че промяната  цели да се облагодетелстват хотелиерите.

Съпротива и извън пленарната зала

Крачката назад от управляващите дойде след като в публичното пространство се появиха коментари, че предлаганата от тях мярка ще създаде проблеми.

Несъгласие с готвените промени изрази бившият омбудсман Мая Манолова.

Депутатите въведоха патентен данък и за стаите под наем - като за хотели

Депутатите въведоха патентен данък за местата за настаняване с не повече от 20 стаи. Такова решение взеха народните представители след ...

"Предложенията за промени в Закона за туризма са лобистки и продължават стъпките, убиващи малкия семеен бизнес за сметка на големите хотелиерски комплекси", посочи тя.

„Идеята да има санкция от общото събрание на етажната собственост е добра. Хората, които обитават трайно сградата, трябва да имат някаква сигурност – кой влиза, по какъв ред се настанява. Необходимо е да има комуникация между собственика, който отдава имота си краткосрочно, и останалите собственици.

На този етап обаче смятам, че предложението ще създаде повече проблеми, отколкото да намери решения. Първо трябва да се помисли за промяна на Закона за етажната собственост, която да гарантира легитимно провеждане на общи събрания“, коментира пред Investor.bg Ламбро Попов, председател на Управителния съвет на Асоциацията на дружествата, управляващи етажна собственост (АДУЕС).

Предложението получи и политически отпор. "Възможността за отдаване под наем чрез сайтове като Airbnb.com и booking.com съживи цели райони в София и други градове. Хиляди граждани разчитат на допълнителен доход от това. Някои си покриват месечните комунални сметки, за други е цяла бизнес ниша", обявиха от "Демократична България". И, още преди законовата промяна да бъде приета, призоваха президента Румен Радев да бъде готов да й наложи вето.

Националните курорти

Окончателно: И апартаментите за краткосрочен наем трябва да са регистрирани туристически обекти

Онлайн платформи ще бъдат спирани, ако предлагат некатегоризирани или нерегистрирани като туристически обекти места за настаняване. Тов...

С решение на Министерския съвет по предложение на министъра на туризма националните курорти ще се обявяват за такива, решиха депутатите с приети на второ четене текстове от промените в Закона за туризма.

Лицата, които ще извършват дейност в местата за настаняване и заведенията за хранене и развлечения на територията на националните курорти, ще получават административни услуги по този закон в срокове, съкратени наполовина от предвидените.

Отпаднаха предложенията в националните курорти да се извършва т.нар. продуктово зониране - обособяване на функционални зони.

В случаите, когато на територията на общината е разположен национален курорт, общинският съвет е длъжен да планира разходи за подобряване на предлаганите туристически дейности, общински обекти, услуги и продукти в националния курорт, одобриха още депутатите.

Обсъждания

Отново идея да има големи глоби за нерегистриран апартамент за гости

Собствениците на апартаменти или стаи за гости, които се намират в жилищни сгради, ще трябва да предоставят на местната община преди ре...

По време на дебатите Димитър Бойчев от ГЕРБ заяви, че голяма част от приходите на общините идват от националните курорти и промяната в закона е опит да накарат кметовете на общините да реинвестират част от тези пари в инфраструктура и в озеленяване. Не става въпрос за повишаване на данъци, категоричен беше той.

От своя страна Дора Янкова от БСП коментира, че държавата трябва да се ангажира с националните курорти, а не да се прехвърля отговорността на общините. "Тук опипваме темата, знаем, че има проблем, но хайде да го метнем на общините", посочи тя.

Предишните промени

През месец декември Народното събрание прие набързо поправките в Закона за държавния бюджет и Закона за туризма, позволяващи забрана на сайтове като Airbnb, Booking и дори Facebook и Instagram, ако на техните платформи се предлагат нерегистрирани в общината стаи под наем.

Дни след това законодателите разписаха текстовете за нов патентен данък в размер на до 250 лв. на година. Данъкът беше определен в публичното пространство като лобистки и въведен, за да натоварва с допълнително данъчно бреме само малките туристически обекти. Малки семейни хотели с до 20 стаи ще плащат новия данък за целия хотел, а отделните апартаменти и стаи за гости ще трябва да плащат до 250лв за всеки отделен обект.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Промени в движението между Ружинци и Дунавци

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Над 1.3 млн. българи са живели под прага на бедност през 2023 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com