Нов държавен орган ще се разпорежда със СРС

5096
Нов държавен орган ще се разпорежда със СРС

Промените на второ четене в Закона за специалните разузнавателни средства вече са факт. Те бяха приети без дебат и без да има изказвания, предаде Агенция "Фокус".

Специализираната структура, която основно прилага специални разузнавателни средства, а именно Специализирана дирекция „Оперативни технически операции” (СДОТО), ще бъде изведена от структурата на МВР и ще бъде обособена в самостоятелна държавна агенция към Министерски съвет. Държавна агенция „Технически операции” (ДАТО) ще бъде юридическо лице на бюджетна издръжка със седалище в град София. Изваждането на органа, който технически осигурява и прилага СРС от МВР и разделянето на заявителя на СРС от прилагащия СРС и поставянето му в позиция на равна отдалеченост от всички заявители на СРС по чл.13 от закона ще гарантира неговата независимост и невъзможност за злоупотреба, се сочи в мотивите на законопроекта.

Депутатите отхвърлиха идеята СРС да се използва за свидетели

Промяната в Закона за специалните разузнавателни средства, която предвижда СРС да се прилага по отношение на свидетел за разкриване на ...

Възстановява се Националното бюро за независим и действен контрол над цялата дейност по използването и прилагането на СРС. Националното бюро ще се състои от петима членове, в това число председател и един заместник-председател, които ще се избират от парламента. Ежегодно до 31 май то ще внася доклад в Народното събрание за своята дейност и състоянието на сектора, включително и за това как се спазват и защитават правата и свободите на гражданите срещу незаконно използване на СРС.

За първи път се въвежда механизъм на контрол чрез бюджета. Само през бюджета ще се контролират органите, които заявяват СРС и ще се намери добрият баланс между нуждата от използване на „тайни доказателства”, гражданските права и финансовите възможности на държавата. Идеята е заявителите на СРС чрез своя бюджет да осигуряват финансово всеки отделен случай на прилагане на СРС от ДАТО, щом са преценили, че е нужно и са го поискали. Така ще бъде ясно кой за какви разходи носи отговорност и дали тези разходи са били поне относително ефективни. Министерският съвет ще регламентира подробно реда и начина на прилагане на този нов принцип. Естествено е той да бъде въведен в действие не веднага, а в началото на следващата календарна и финансова година.

ДАТО е правоприемник на всички активи и пасиви на СДОТО, в едно с материална база и техника, а така също и на информационния фонд и архива. Целият личен състав и всички служебни и трудови взаимоотношения, изцяло запазени, се прехвърлят в новата агенция.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com