Новият закон за движение по пътищата може и да не спре най-нахалните шофьори

9440
Новият закон за движение по пътищата може и да не спре най-нахалните шофьори
Снимка: БГНЕС

Има или не недомислици в поредните поправки на Закона за движение по пътищата? Такива опасения вече се появиха, след като в текстовете относно свалянето на номера за определени нарушения е изрично записано, че това засяга само собственика на автомобила. Това на практика изключва от картинката шофьори, които карат кола на чуждо име, включително лизингови автомобили, казват източници от МВР пред в. "Сега". Законът влиза в сила на 21 януари.

В същото време недомислени поправки в Наказателния кодекс (НК) дават право на прокуратурата да разследва дори шофьори, чиято книжка е отнета за липса на застраховка или дори за неплатена глоба. Така може да се окаже, че човек е разследван заради прекратена регистрация, за която не е уведомен - например при служебното отписване заради липса на задължителната застраховка.

Официално: Можем да влезем в затвора заради липса на "Гражданска отговорност"

Една година затвор и глоба между 500 и 1000 лева, ако не си си платил глобите за извършени пътни нарушения или нямаш "Гражданска отгово...

Свалянето на номера още на пътя се предвижда, в случай че шофьорът има неплатена глоба, когато кара с над 50 км/ч над разрешеното в населено място, ако участва в незаконна гонка, както и ако собственикът даде колата на пиян или дрогиран шофьор. Сваляне на номерата се предвижда и за водач, употребил алкохол и наркотици или отказал кръвна проба или тест с дрегер. Срокът на наказанието е от 6 до 12 месеца, като табелите се отнемат. След изтичане на санкцията собственикът трябва да подаде ново заявление за регистрация и да плати 30 лв. за нови номера.

Нарушителите, които карат чужди коли, ще минават с по-лека санкция - колата ще се спира от движение за един месец. Според източниците от МВР за лизинговите автомобили остава сегашният режим - да бъдат спирани от движение само ако са неизправни, без или с невалидна винетка, при нарушения на правилата за опасните товари и без застраховка "Гражданска отговорност".

По новите правила табелите ще се свалят от пътната полиция на място. След това според закона собственикът ще има 12 часа да си прибере колата. Ако е и с отнета книжка, трябва да намери правоспособен шофьор. От МВР обясниха, че след това отговорността за автомобила е изцяло на собственика, т.е. при евентуално преместване на наказателен паркинг, поставяне на скоба и т.н. ще трябва да си плати и за това.

Има доста случаи, в които служебното прекратяване на регистрация няма да се отрази в системата на КАТ веднага. Причината е, че колите се регистрират по местоживеене. Така, ако софийска кола бъде спряна в столицата, промяната ще се появи веднага. Ако обаче това стане в друга област, тамошните полицаи ще трябва да изпратят документите в София и чак тогава дерегистрацията ще бъде вписана. Същото важи и за останалите градове.

Официално: Глобите за превишена скорост скачат двойно

Народното събрание прие на второ четене новите текстове в Закона за движение по пътищата, с които се въвеждат по-солени глоби за шофира...

Шофьори с отнети книжки за по-леки нарушения, както и такива без задължителната "Гражданска отговорност" могат да станат обект на разследване от прокуратурата. Това следва от наскоро приетите в НК промени. Целта им бе да се увеличат наказанията за престъпления на пътя, но формулировките дават възможност за широко тълкуване и са дори опасни. Например в разпоредбата, че който кара кола, след като книжката му е била отнета, ако и преди това е наказван за същото, е застрашен от затвор до три години и глоба от 200 до 1000 лв., е добавена нова алинея, според която същото наказание се налага и на шофьор, чиято книжка е отнета временно. Отнемането на книжка се прилага в много случаи - например, ако се шофира без "Гражданска отговорност". Така се оказва, че прокуратурата може да разследва всеки, чиято книжка е отнета за липса на застраховка или дори за неплатена глоба. В случай че бъде хванат отново да кара, няма пречка да се започне разследване срещу него. От МВР обясниха, че въпросният текст в НК може да се приложи само ако първата санкция, т.е. отнемането на книжката, е връчена на шофьора. Така той ще знае, че е санкциониран, и, ако продължава да кара, ще има умисъл.

Другият текст, който може да създаде сериозни проблеми, е този за шофирането на коли, които имат проблем с регистрацията. С до 1 г. затвор и глоба от 500 до 1000 лв. ще се наказва всеки, който управлява превозно средство, което не е регистрирано по надлежния ред. Проблемът е, че регистрацията може да се прекрати служебно, без шофьорът изобщо да разбере - например при служебно отписване заради липса на задължителна застраховка. НК дава възможност за образуването на дело и когато регистрацията на колата е прекратена, но друг човек да я шофира. За да се стигне до присъда, трябва да се докаже, че има уведомяване за дерегистрацията, защото, ако човекът не е получил известие, няма как да разбере, че е наказателно отговорен.

Голям спор в предаването на Милен Цветков в Нова телевизия избухна и относно затъмняването на стъкла на задния прозорец. Вече има твърдение, че от 21 януари на практика по новия закон ще трябва да се махнат затъмнените стъкла на градския транспорт. Поставен беше въпросът дали не трябва да се подменят стъкла на нови автомобили заради закона - например при BMW. Трябва водачът да има нормална видимост, когато се обърне назад, опонира депутатът от Реформаторския блок Настанимир Ананиев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com