Новини или Novini – картината на печата за 10 септември

5494
Новини или Novini – картината на печата за 10 септември
Снимка: iStock/Guliver

След като във вчерашния 9 септември за пореден път бяха разровени костите на социализма, сега е време да се върнем към обичайното ежедневие. А то отново ни навява на мисли как се харчи бюджетния излишък, скоростната надпревара в избора за нов главен прокурор между Гешев и Гешев и така нататък. Връщаме се към тези и други важни въпроси с прегледа на сутрешния печат.

Вестник "Сега"

Основен акцент на медията е арестът на бившия главен редактор на в. "Дума" Юрий Борисов. Вестникът твърди, че той, заедно с други знакови лица на движение "Русофили" като например председателят Николай Малинов, са разследвани заради евентуална руска намеса в президентските избори в България. Изборите бяха през 2016 година! Късно снощи от прокуратурата потвърдиха, че съвместно с ДАНС провеждат разследване за шпионаж. За разлика от други случаи, те бяха лаконични и само уточниха, че няма привлечени към наказателна отговорност лица и че Юрий Борисов е разпитан само в качеството си на свидетел. Но вътрешният министър Младен Маринов обеща повече информация през днешния 10 септември.

Малко светлина около разследването хвърли социологът от "Галъп интернешънъл" Живко Георгиев, който също бе разпитван. Той разказа пред "Сега", че първоначално не е разбрал в каква връзка е извикан. "Те като свидетел те викат. Не ти обясняват по какво дело, за какво", уточни той. По негови думи въпросите на разследващите били "за Решетников, за едно изследване, което съвпадна с президентските избори". Самият ген. Леонид Решетников никога не е отричал, че е имал отношение във връзка с кандидатурата на Румен Радев за президент. Пред TV+ през 2016 г. той разкри, че е обсъждал този въпрос с председателя на БСП Корнелия Нинова.

Вестник "24 часа"

Централна тема във вестника са новите пътни знаци. Всички те са на електгронни табели с променящо се съдържание. Предвиждат се и знаци, с които се обозначава, че за участъка е необходима винетка или да е платена толтакса. Нови табели ще обозначават и зарядна станция за електрически автомобили или за водород. Ще има и знак, който ще се използва за сигнализиране на място, предназначено само за паркиране на електрически коли по време на зареждане.

Вестник "Труд"

Основен акцент и тук е "шпионският екшън с членове на движение “Русофили". Спецпрокурори са задържали в 7 ч. сутринта бившия главен редактор на в. “Дума” и бивш депутат от БСП Юрий Борисов, който е един от секретарите на движение “Русофили”. Той е отведен за разпит в Специализираната прокуратура, а вечерта пуснат. В офисите и в дома на председателя на организацията Николай Малинов и жена му също са направени обиски, според непотвърдена информация. Според Дора Чичкова, двамата са били задържани още в неделя вечерта, защото оттогава телефоните им са изключени и с тях няма връзка. Малинов е бивш издател на в. “Дума”. Преди няколко месеца президентът Путин го награди с “Орден на дружбата”, напомня медията.

Вестник "Монитор"

Основна тема е спирането на ТЕЦ Брикел заради ползване на неразрешено гориво.  Принудителната административна мярка е взета на 9 септември от РИОСВ – Стара Загора, аргументът е че биомасата е била намерена на транспортната лента, подаваща топливо към един от работещите на 3 септември котел. Наложената принудителна административна мярка на ТЕЦ „Брикел“ е с оглед невъзможността на оператора да гарантира спазването на екологичното законодателство чрез осигуряване на необходимите условия за съответствие на експлоатацията на инсталацията с действащото комплексно разрешително, уточняват от екоинспекцията.Мярката е със срок на действие до преустановяване на нарушенията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Край на мандата на Соня Момчилова: СЕМ избира нов председател

Добра, но няма да даде резултат: Експерти за намаляване на скорост по магистралите

Жълт код за проливни валежи и гръмотевици

Синдикатите излизат на протест пред Министерски съвет

Прогноза за времето - 25 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com