Новини или Novini – картината на печата за 11 септември

3397
Новини или Novini – картината на печата за 11 септември
Снимка: iStock/Guliver

Вторник се превърна в истински информационен порой, с венец гръмко обвинение в шпионаж за бившия издател на в. "Дума" Николай Малинов. Какво ли ще ни донесе сряда – ще видим, а ето междувременно и актуална картина от вестниците.

Вестник "Сега"

Акцент е новината как в мездренското село Брусен, което е извън всякакви санитарни зони за африканската чума по свинете, били принудени да си изколят прасетата. Въпросът, на който няма отговор, е защо? Официално, досега в България са умъртвени 131 хил. прасета. Това са 20% от поголовието на домашни свине. Огнищата засега са общо 35 - 7 в индустриални ферми, 2 във фамилни и останалите в лични стопанства. Огнищата при дивите свине от началото на годината досега са 57, като случаите продължават да се увеличават.

Вестник "24 часа"

Медията обръща внимание на това, че британецът Винсънт Фулър е осъден на 18 години затвор за за опит за убийство на 19-годишния българин Димитър Михайлов. И причината е, че мотив за престъплението е убеждението на Фулър в превъзходството на бялата раса.

Винсънт Фулър беше признат за виновен, след като ден след въоръжените нападения срещу джамии в новозеландския град Крайстчърч, той нападна с нож българина в колата му на паркинг пред магазин от веригата "Теско" в лондонския квартал Стануел. Той е атакуван заради по-тъмен цвят на кожата и защото е стоял до приятел с дълга брада и кърпа на главата.

Вестник "Труд"

Основният акцент е шпионският скандал с Николай Малинов, като се набляга на историята на двете руски организации, които според прокуратурата вербували Малинов. Руският институт за стратегически изследвания (РИСИ) е държавно учреждение, което е дъщерна структура на Администрацията на руския президент. А в момента ген. Леонид Решетников, който има 10-годишна забрана да идва в България, е зам.-председател на организацията за руска историческа просвета „Двуглав орел“, чиято идея е възраждането на монархията в Русия, а през 2024 г. се надява да се върне царската институция.

Вестник "Монитор"

Вестникът тиражира новината как Десислава Иванчева всъщност опитва да срути държавата, заедно с Гражданско движение "Боец" и сайта за разследваща журналистика "Биволъ". Твърдението е на Йордан Бонев, познат като фигура от контрапротестите в подкрепа на Пламен Орешарски, сподвижник на Бисер Миланов-Петното и син на Венцислав Ангелов-Чикагото. Бонев щял да внесе сигнал в прокуратурата, като той разпространи и видеоклип от разговор с Иванчева, в който тя изразява мнение, че Иван Гешев не трябва да става главен прокурор и тя ще протестира и помага на протестите. Ето и какво друго твърдение излезе за историята за Иванчева!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

България е с вторите най-ниски цени на битовия ток в ЕС

От Метеобалканс предупреждават: Идват бури с гръмотевици и градушки

По-високи заплати след отпуск за бременност, по-високи и след отпуск за "увреждане" - има ли как? ВАС реши

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com