X
 
 

Новини или Novini – картината на печата за 11 септември

2212 0
photo of Новини или Novini – картината на печата за 11 септември
Снимка: iStock/Guliver
Вторник се превърна в истински информационен порой, с венец гръмко обвинение в шпионаж за бившия издател на в. "Дума" Николай Малинов. Какво ли ще ни донесе сряда – ще видим, а ето междувременно и актуална картина от вестниците.

Вестник "Сега"

Акцент е новината как в мездренското село Брусен, което е извън всякакви санитарни зони за африканската чума по свинете, били принудени да си изколят прасетата. Въпросът, на който няма отговор, е защо? Официално, досега в България са умъртвени 131 хил. прасета. Това са 20% от поголовието на домашни свине. Огнищата засега са общо 35 - 7 в индустриални ферми, 2 във фамилни и останалите в лични стопанства. Огнищата при дивите свине от началото на годината досега са 57, като случаите продължават да се увеличават.

Вестник "24 часа"

Медията обръща внимание на това, че британецът Винсънт Фулър е осъден на 18 години затвор за за опит за убийство на 19-годишния българин Димитър Михайлов. И причината е, че мотив за престъплението е убеждението на Фулър в превъзходството на бялата раса.

Винсънт Фулър беше признат за виновен, след като ден след въоръжените нападения срещу джамии в новозеландския град Крайстчърч, той нападна с нож българина в колата му на паркинг пред магазин от веригата "Теско" в лондонския квартал Стануел. Той е атакуван заради по-тъмен цвят на кожата и защото е стоял до приятел с дълга брада и кърпа на главата.

Вестник "Труд"

Основният акцент е шпионският скандал с Николай Малинов, като се набляга на историята на двете руски организации, които според прокуратурата вербували Малинов. Руският институт за стратегически изследвания (РИСИ) е държавно учреждение, което е дъщерна структура на Администрацията на руския президент. А в момента ген. Леонид Решетников, който има 10-годишна забрана да идва в България, е зам.-председател на организацията за руска историческа просвета „Двуглав орел“, чиято идея е възраждането на монархията в Русия, а през 2024 г. се надява да се върне царската институция.

Вестник "Монитор"

Вестникът тиражира новината как Десислава Иванчева всъщност опитва да срути държавата, заедно с Гражданско движение "Боец" и сайта за разследваща журналистика "Биволъ". Твърдението е на Йордан Бонев, познат като фигура от контрапротестите в подкрепа на Пламен Орешарски, сподвижник на Бисер Миланов-Петното и син на Венцислав Ангелов-Чикагото. Бонев щял да внесе сигнал в прокуратурата, като той разпространи и видеоклип от разговор с Иванчева, в който тя изразява мнение, че Иван Гешев не трябва да става главен прокурор и тя ще протестира и помага на протестите. Ето и какво друго твърдение излезе за историята за Иванчева!

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Последно в Актуално