X
 
 

Новини или Novini – картината на печата за 13 декември

1781 0
Новини или Novini – картината на печата за 13 декември
Снимка: iStock/Guliver
Редакционният екип на Actualno.com представя краткия преглед на печата, посветен на акцентите от вестниците, за днешния 13 декември, петък. 

Сега

Депутатите натовариха стаите за е-туристи с до 250 лв. данък. Общините трябва да събират налога от Нова година, но тепърва се пише наредба за регистрация на обектите, предлагани чрез Airbnb, Booking, Expedia. Апартаментите и къщите за гости, които се отдават на туристи чрез електронни платформи като Airbnb, Booking, Expedia, Facebook и др., ще бъдат облагани като хотели с една или две звезди. Всяка община ще налага патентен годишен данък от 25 до 250 лв. за стая, като размерът ще зависи от местонахождението на жилището. Така налогът за апартамент с три стаи в центъра на столицата или друг голям град може да скочи до 750 лева.

Гласуването за Цацаров разтресе БСП. Изборът на Сотир Цацаров за председател на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) доведе до нова криза в БСП и разцеплението ѝ, което върви от около година, става все по-неудържимо. Поредните турбуленции в левица-та бяха предизвикани от бойкота на част от червените депутати - 27, които не спазиха повелята на лидера Корнелия Нинова и гласуваха в подкрепа на Цацаров, което я взриви.

Труд

ЦИК си раздаде тайничко бонуси за добре свършена работа. Централната избирателната комисия тихомълком си е раздала бонуси, разкри „Труд” след щателно проучване в Системата за електронни бюджетни разплащания (СЕБРА). Всяко ведомство е длъжно да публикува на сайта си информация от тази система за вида и размера на плащанията, които е направило всеки ден. Решението е гласувано на заседание на 22 ноември с пълно мнозинство от всички 16 присъстващи членове на ЦИК, без дебати. Взето е въз основа на непублични вътрешни правила за изплащане на допълнително възнаграждение, на базата на непубликувана докладна записка, съставена от неведома работна група. Отпуснатите суми също са оставени в тайна. По информация на „Труд” бонусите са в размер на около две заплати. На вчерашното си заседание комисията реши да отговори на вестника с колко се е самовъзнаградила по реда на Закона за достъп до обществена информация, тоест в 14-дневен срок, тъй като трябвало да се изготвят счетоводни справки.

24 часа

Борисов спря коледните тържества на чиновниците, за да пестят. Коледни тържества в държавните администрации през тази година няма да има. Това е разпоредил лично премиерът Бойко Борисов. Заповедта му е изпратена до всички министерства и държавни учреждения. Основната причина е да не се харчат излишни пари. По-голяма част от чиновниците сами организират тържествата си. Най-често те се правят в ресторанти, но кувертите плащат от джоба си. В самите учреждения пък досега се правеха скромни тържества в края на някой от дните преди Коледа на по чаша вино.

Монитор

Скандал за мониторинга на IT системата на съдебната власт, пише един от вестниците на Делян Пеевски. Той обръща внимание, че председателят на ВКС Лозан Панов и съдия Атанаска Дишева са изразили несъгласие с представляващия ВСС Боян Магдалинчев да бъде упълномощен да подпише договор за извършване на одит на информационната сигурност на Централизираната система за случайно разпределение на делата с оглед ограничаване на вътрешни и външни уязвимости на системата, без да са прочели самия договор.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
5-те зодии с ново гадже през февруари
5-те зодии с ново гадже през февруари

Вторият месец от 2020 вече настъпва, а с него и дългоочакваният шанс за намиране на сериозна половинка за някои от зодиакалните знаци. Всички знаем,...

Последно в Актуално