Новини или Novini - картината на печата за 22 април

4119
Новини или Novini - картината на печата за 22 април
Снимка: iStock/Guliver

Страстната седмица започна, но в българския политически и обществен живот тя отдавна си върви – и няма намерение да спира. Ето как продължава и през днешния ден през погледа на вестниците.

Вестник "Сега"

Две са темите на броя – че прокуратурата хич и не обелва дума за човека, който трябва да разследва председателя на Антикорупционната комисия Пламен Георгиев. Георгиев има тераса от 186 кв. метра, която не може да обясни извън тривиалното "обща площ", след като проверка показа, че там има изградена дори сауна. Само че заместникът му Антон Славчев, който трябва да го разследва, има тераса от 244 квадрата – поделена със спътницата в живота му и със сина му.

Другата важна новина касае бензинът – пак цената тръгна здраво нагоре! Средно тя е вече 2,20 лева на литър!

Вестник "24 часа"

Тук тема номер едно е, че президентът Румен Радев не иска да разсекрети кой какво е приказвал на последния Консултативен съвет за национална сигурност (КСНС) относно корупцията. Припомняме, че той беше свикан именно защото корупцията беше определена от държавния глава за заплаха за националната сигурност.

Вестник "Труд"

И темата пак е "зелена" – как Европа ще ни налага глоби, ако не сменим Закона за биологичното разнообразие. Там имаше инициатива на екоминистъра Нено Димов за промяна – на големината на мрежата "Натура 2000" и относно вземането на първичните данни за биологичните зони безплатно от държавата, макар че те са обект на труд от неправителствени организации. Самият Димов обаче оттегли предложенията си засега. А "Труд" твърди на база свои източници, че ЕК ще почне да ни глобява и напада "еколозите", че изчислили "Натура" преувеличено.

Вестник "Монитор"

Централната новина е, че 5200 българчета не са останали в училище през тази учебна година – от началото ѝ до 1 април, твърди образователният министър Красимир Вълчев в свой писмен отговор пред парламента. Това обаче е подобрение - за учебните 2014/2015 г., 2015/2016 г. и 2016/2017 г. отпадалите деца и ученици са били по над 20 000, докато за миналата учебна година са 14 058. Сред най-честите причини за непосещаване на детска градина и училище просветният министър Красимир Вълчев посочва мобилността на семействата и миграцията към чужбина, ранните бракове и майчинство, както и ниското образование на родителите.

От началото на учебната година до април в детска градина или училище пък са върнати общо 19 077 деца. От тях повторно отпаднали са 822, докато останалите 18 255 малчугани са задържани в образователната система. За миналата учебна година в училищата и детските градини са върнати 23 900 хлапета. От тях 21 776 продължават своето обучение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com