Нено Димов оттеглил поправките в Закона за биологичното разнообразие по нареждане на Борисов

2294
Нено Димов оттеглил поправките в Закона за биологичното разнообразие по нареждане на Борисов
Снимка: Getty Images/Guliver

По нареждане на премиера Бойко Борисов екоминистърът Нено Димов е оттеглил поправките в Закона за биологичното разнообразие, които отслабваха защитата на териториите, включени в европейската екологична мрежа НАТУРА 2000 и дори щяха да позволят извеждането на зони, които вече са част от нея. Това е станало на заседанието на Министерския съвет в сряда, научи Mediapool от правителствени източници.

Припомняме, че основната цел на законопроектa, според мотивите на МОСВ, бе да бъде нормативно регламентирано въвеждането на новия подход за управление на мрежата Натура 2000 в България, чрез който ще се осигури цялостният процес по разработване и прилагане на мерки за подобряване и поддържане на природозащитното състояние на видовете и природните местообитания, както и ефективно управление на мрежата Натура 2000.

Нено Димов предлага изваждането на защитени зони от европейската екомрежа

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) иска да извади защитени територии от европейската екомрежа НАТУРА 2000, защото били вк...

Срещу представените в началото на седмицата поправки се обявиха от екокоалицията "За да остане природа в България" и те изпратиха писмо до Борисов с призив за "незабавно спиране на опасни поправки в Закона на биологичното разнообразие", предложени от Димов. Според природозащитната организация "приемането на предложените промени означава намаляване и обезсилване на мрежата Натура 2000, сериозни затруднения за устойчивото управление на защитените зони у нас и засилване на непрозрачното и авторитарно управление на природния ресурс на България, заради което в последните години страната ни продължава да губи гори, реки и защитени видове".

Малко преди реакцията на екокоалицията Ненов Димов представи промените и обясни, че част от сегашните зони в НАТУРА 2000 ще подлежи на корекции, защото били обявени като такива погрешка и със съмнителни първични данни. Факт е, че значителна част от инвестиционните проекти за строежи, особено по Черноморието и в планините, са възпрепятствани точно от ограниченията на европейската екомрежа. Нено Димов каза, че законовите поправки позволяват данните за обявяването на НАТУРА зоните да бъдат проверени дали са достоверни. Той не можа да каже каква част от сега влезлите в обхвата на европейската екомрежа зони са попаднали там погрешка, тъй като "това е изключително сложна информация", но припомни, че 34.8 % от територията на страната е обхваната в тази мрежа.

"Когато има възможност след приемането на този закон да имаме достоверна и проверена информация, ще даде шанс на всичко, което е проверено, да бъде коригирано", каза Димов.

Екоминистърът обяви също, че законовите поправки за управление на НАТУРА зоните от съвет в различни представители на местните общности се подкрепят от работодателски, браншови и синдикални организации, както и от местната власт.

МОСВ прави обществено обсъждане на промените в Закона за биологичното разнообразие

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) ще проведе обществено обсъждане с представители на заинтересованите страни на проекта ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

ПП-ДБ: Има тайна координация между Борисов, Пеевски и Радев (ВИДЕО)

"Досега мълчах, за да няма напрежение": Външният министър обясни отношенията си с Главчев

Денков: Пеевски управлява ГЕРБ. Петков счупи масата на Борисов, когато той започна да лъже

"Съвсем искрено говоря": Главчев бил забравил, че Даниел Митов е зам.-председател на ГЕРБ

"Нямам план "Б" за външно министерство": Премиерът за отказа на Даниел Митов (ВИДЕО)

ИТН: Христо Иванов позволи Борисов да контролира служебния кабинет

Киселова: Главчев осъзна, че няма да се справи сам и потърси помощ от онези, които сега са вече недоволни

Нинова: Правителството да предяви иск към лицата, подписали с "Боташ" (ВИДЕО)

Депутатите ще работят до късно в петък, докладът за "Боташ" влиза в зала

Даниел Митов се отказа да бъде външен министър (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com