Новини или Novini - картината на печата за 22 октомври

2784
Новини или Novini - картината на печата за 22 октомври
Снимка: iStock/Guliver

Бихме искали да започнем седмицата позитивно, но нито прогнозата за времето, нито все още присъстващият във властта Валери Симеонов ни го позволяват. От днес, 22 октомври, половин час след обяд започва протест срещу Симеонов с искане за оставката му – заради това, че си позволи да нарече майките на деца с увреждания "кресливи" и че даде определението "тези уж болни деца". Протестът ще продължи, докато "патриотът" е във властта. А ето и каква е картината на българския печат и какво счита той за най-важно.

Вестник "Сега"

Извън протестът с искане за оставката на Симеонов, като вестникът на Сашо Дончев е единственият от всички в този преглед, който му обръща внимание, водещ акцент е картината на преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ). Разбира се, новината е лоша – трикратно по-малко ПЧИ за първите 8 месеца на годината на годишна база. Информацията е на БНБ – 230,5 млн. евро спрямо 812 млн. евро за същия период на миналата година. Най-притеснителното е, че от чужбина не идват никакви инвестиции в най-устойчивия икономически сегмент – в дялов капитал. Там всъщност сме на минус – с 27,1 млн. евро, а миналата година сме били на плюс с почти 175 млн. лева. Това показва само едно – масова разпродажба на активи и изнасяне от България.

Вестник "24 часа"

Основен акцент във вестника е държавният бюджет за догодина. По-точно - каква е прогнозата за БВП, който ще успеем да произведем през 2019 година. Според изчисленията на финансовия министър Владислав Горанов става въпрос за 116,4 млрд. лева, т.е. растеж на икономиката от 3,7%. На няколко пъти през годините обаче от БАН излизаха проучвания, че за да догонваме Европа, трябва икономиката ни да расте с минимум 5, дори 6% годишно.

Другите основни показатели - държавата очаква дефицит от само 0,5% в бюджета в края на 2019 година, както и средна инфлация от 1,7%. Делът на дълга от БВП трябва да намалее с 23%. 11 млрд. лева ще отидат за администрацията и публичния сектор, 4 млрд. лева - за пенсии, т.е. с 1,5 млрд. лева повече от тази година, а за социални помощи и здравни плащания ще бъдат отделени 17 млрд. лева.

Вестник "Труд"

Главният акцент на медията касае данни на НАП, според които 59 нефинансови фирми в България се развиват буквално подозрително бързо – с над 1 млн. лева събран корпоративен данък от тях. Впечатление прави, че компания за играчки е отчела 10 млн. лева по-голяма печалба през 2017 година спрямо 2016 година. Иначе други успешни фирми има в сектора на далекосъобщенията, електроразпределението, както и промишлеността – преработваща и добивна.

Вестник "Монитор"

Централната тема на една от "кафявите перли" в медийната империя на Делян Пеевски е заемка от регионалния вестник "Струма", който също е под контрола на Пеевски. Новината е позната – шофьор, който е карал 50 деца, е бил спрян в Сандански, като дрегерът е показал 0,7 промила алкохол в кръвта му. Наложило се е заместник да дойде да откара децата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Въпрос за 11 млн. долара: Държавата не знае чия е суперскъпата яхта с български флаг в Дубай (ВИДЕО)

"Засяга се правната сигурност": Прокуратурата с позиция срещу промените в Конституцията

Прокуратурата е поставена под пълен контрол: Магистрати недоволни от реформите в Конституцията

Намаляват скоростта на магистралите у нас

Отбелязваме 145 г. от приемането на първата българска Конституция

„Написах ти писмо": МВР започва национална кампания за пътна безопасност

Прогноза за времето - 16 април 2024 г. (вторник)

Най-важните новини за деня: 15 април 2024 г.

Ето как ще разпознаваме българското агнешко месо за Великден

Аз избирам да бъда щастлив! (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com