Новини или Novini - картината на печата за 26 юли

6499
Новини или Novini - картината на печата за 26 юли
Снимка: iStock/Guliver

Редакционният екип на Actualno.com представя кратък преглед на печата от днешния 26 юли.

"Сега"

Вестникът се спира на хакерския пробив в НАП, при който са откраднати личните данни на над 47 000 българи, а не само на 189, както обявиха от приходната агенция. За тях има едновременно изтичане на данни за имена, ЕГН, адрес, номер, валидност и издател на лична карта, заради което те са в най-голяма опасност от злоупотреби с лични данни. НАП обеща персонално да ги предупреди по телефон или имейл, за да сменят личната си карта. Приходната агенция пусна приложението, в което чрез ЕГН и номер на мобилния телефон всеки може да провери дали има изтекли лични данни. То уведомява само дали ИМА или НЯМА неправомерно разкрити лични данни.

Друга главна тема за медията е припомнянето какво всъщност притежава жената до единствения кандидат за главен прокурор Иван Гешев - и евтин апартамент в Зона Б -17, на ул. „Ген. Столетов“ № 8, извън това, което Гешев казва като имущество в квартал "Волуяк". Още в края на май излязоха данни, че в покупката на жилището има връзка с Александър Ваклин - основният свидетел по делото "Иванчева".

"24 часа"

Лекарите и зъболекарите до 30-годишна възраст са се увеличили двойно в последните 10 години. Криза в сектора на здравеопазването обаче има за медицински сестри, стана ясно при изслушването на здравния министър Кирил Ананиев в парламента.

От началото на март медицински сестри от цялата страна стачкуват заради ниското заплащане и лошите условия на труд. Заради липсата на кадри редица отделения в малките болници из страната пък са закрити или пред закриване. Към края на 2018 г. медицинските сестри у нас са 30 589

В края на 2018 г. в България има повече лекари на 10 000 души от средното за ЕС. До 1200 места за медицински сестри в университетите ще са нужни годишно, за да се компенсира недостигът. От здравното министерство всяка година ще предлагат бройките за прием да се увеличават. За да функционира системата правилно, трябвало съотношението медсестри/лекари да е поне 2:1, а сега е 1,03:1 (30 589 медицински сестри и 29 667 лекари), подчертава Ананиев.

“За учебната 2018/2019 г. предложихме да се увеличи броят на заявените от висшите училища места за медицински сестри със 130 - от 671 на 801. В резултат броят на местата беше увеличен с 47”, допълни Ананиев. Призна, че същото станало и за учебната 2019/2020 г. - здравното министерство настоявало за поне 960 места за тази специалност, а правителството утвърдило 618 бройки, които по-късно били увеличени на 714.

"Труд"

Твърденията за вредното влияние на 5G мрежите, които щели да ни облъчват и вече са предизвикали смъртта на множество птици, се оказват пълна манипулация, пише медията. Въпреки кампанията с фалшиви новини, която се разпространява социалните мрежи, според учените няма никакви доказателства, че 5G мрежата е опасна за хората. Мрежата от ново поколение е 10 пъти по-бърза от 4G и предоставя огромни възможности като интернет в реално време. С нея ще можем да свържем хладилника със смартфона си, светофарите и осветлението на даден град с неговата община и т.н.

"Монитор"

Демографската криза в Българи се дължи по-скоро на високата смъртност, а не на ниската раждаемост, коментира в интервю за вестника зам.-деканът на Геолого-географския факултет на СУ Доц. Георги Бърдаров. Раждаемостта е в напълно нормални граници за страна от ЕС.

Страната ни обаче е първа по смъртност в Европа - в Западна и Северозападна България има общини, в които тя надхвърля 30 промила (3 пъти над средното за страните "от нашата черга"). Такава смъртност отчитат единствено регионите, които са във война или са поразени от големи болестни пандемии.

Друг голям проблем е намаляващият брой на младите хора. Те търсят по-добри перспективи за образование, професионална реализация и по-добра социална среда. Въпреки това Бърдаров прогнозира, че окло 2025-2030 г. у нас ще започнат да се раждат повече бебета в абсолютни бройки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

В Пампорово отчетоха минусови температури

"Луковитският тенекеджия": Агресивен щъркел пак атакува коли

Георги Милков: Нетаняху има свои причини да нападне Иран

Тихомир Безлов: От изборите в Австрия зависи дали ще влезем изцяло в Шенген

Прогноза за времето - 19 април 2024 г. (петък)

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Kaufland България поема председателството на Сдружението за модерна търговия (СМТ)

НСИ: Ядем повече месо и по-малко хляб и кисело мляко

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com