Новини или novini: Картината на печата за 3 март

2362
Новини или novini: Картината на печата за 3 март
Снимка: iStock/Guliver

Екипът на Actualno.com ви представя кратък преглед на най-важното от днешните вестници. 

24 часа

Борисов: Ердоган няма да идва в София в петък, не иска да сяда на маса с Мицотакис. Президентът беше готов да дойде в петък в София, но нежеланието му да седне на една маса с Мицотакис, охлади моето желание да стане тази среща. Аз съм убеден, че рано или късно трябва да проведем такава среща. Още не всички сме узрели и не всички виждат огромната хуманитарна опасност, която се задава. Нито съм най-страхливия, нито най-плашливия. Само с разум, мир и дипломация, зачитайки интереса на другия. Тази среща в София се надявам да я проведем по-скоро и по-добре. Благодаря на президента, че прие поканата, но и той ме разбра, че не може да мине тази среща без гръцкия колега. Г-н президент, наполовина свършихме работа, но при нашите отношения, които са за пример, може нещата да се получат", каза още Борисов. 

Труд

4 млн. българи чупят кантара. Затлъстяването убива повече хора от катастрофите, Алцхаймер и терористичните актове. Дебелите хора страдат по-често от диабет, рак и сърдечни проблеми. Близо 4 319 000 българи или 61,7% от населението на България е с наднормено тегло, показват последните данни на Световната здравна организация (СЗО). Това ще рече, че две трети от българите са със затлъстяване, заяви в понеделник началникът на Клиниката по Ендокринология и болести на обмяната в УМБАЛ “Александровска” проф. Здравко Каменов по повод 4 март – Световният ден за борба със затлъстяването. По този тревожен показател страната ни е на десето място в Европа.

 Монитор

 Обявиха грипна ваканция в 6 области. Втора за този сезон грипна ваканция е обявена в 6 области в страната, установи порверка на „Монитор“.

В Бургас тя започва от 3 март и ще продължи три дни. Решението за нея е взето от Областния щаб за борба с грип и остри респираторни заболявания. Децата и тийнейджърите ще влязат отново в класните стаи на 9 март. По думите на д-р Георги Паздеров, директор на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) - Бургас, още в началото на миналата седмица е получена информация за много отсъстващи деца.

"Тогава отчетохме 269 случая на заболели върху 10 % от наблюдаваното население на града. Днес имаме данни за последните седем дни – общо 469 случая на болни. По думите на д-р Паздеров почти всички изследвани случаи са на хора, заболели от грип тип Б. За разлика от първата грипна вълна, когато заразата е засягала най-вече децата от 0 до 4 години, а след тях - тези от 5 до 14 години, сега най-засегнати са от 5 до 14-годишните, които са значително повече, а на второ място са до 4-годишните.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com