Новините: Най-важното за деня, 1 май

8759
Новините: Най-важното за деня, 1 май
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип ви представя най-важното за деня, 1 май.

И ТРЕТИЯТ МАНДАТ ЗА СЪСТАВЯНЕ НА ПРАВИТЕЛСТВО ЩЕ БЪДЕ ВЪРНАТ НА ПРЕЗИДЕНТА

БСП реши да върне третия проучвателен мандат за съставяне на правителство, още при връчването му. Това обяви Калоян Паргов. Връчването на мандата от президента Румен Радев е планирано за 5-ти май.

РУМЕН РАДЕВ НАМЕКНА, ЧЕ СЕ НАДЯВА БСП ДА СЪСТАВИ ПРАВИТЕЛСТВО И ДА УПРАВЛЯВА

"Надявам се, че българските социалисти ще оползотворят възможността на третия проучвателен мандат с опит да съставят кабинет на демократичната алтернатива заедно с другите партии, които изразяват очакванията на хората за промяна. Това очакват и избирателите вляво, и всички демократи", заяви държавният глава на България Румен Радев пред медиите по време на посещението си в Първомай. Президентът посети града по случай празника на града и началото на 48-те Майски културни тържества.

АЛЕКСАНДЪР СИМОВ: ТРЕТИЯТ МАНДАТ Е ПОСЛЕДНАТА ВЪЗМОЖНОСТ ЗА БСП

Днес ще вземем решението какво да правим с този мандат. Това заяви депутатът от БСП Александър Симов. По думите му БСП ще вземе решението за мандата след заседание на Националния съвет на партията. Въпрос на дискусия е, на мнения и в края на деня ще разберете какво ще направим, увери Симов.

КОРНЕЛИЯ НИНОВА: МОДЕЛЪТ "БОРИСОВ" НЕ Е УНИЩОЖЕН, САМО Е РАЗКЛАТЕН

"Бедността и неравенствата продължават да тегнат над хората по целия свят. Милиони хора по света гладуват. В България над 1,5 млн. живеят под прага на бедността, а модерният свят роди ново понятие – работещи бедни." Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова. Ръководителят на левицата участва в митинг-концерт, посветен на 1-ви май - Международен ден на труда и преминал под надслова „Достоен труд, достоен живот“.

АТАНАС АТАНАСОВ: ХРИСТО ИВАНОВ БИ БИЛ ПРИМЕР ЗА КАНДИДАТ ЗА ПРЕМИЕР

ЦИК набъбваше през годините, достигна над 20 човека, които между изборите не знам какво работят. България има нужда от политическа стабилност, която в момента я няма. Това заяви заместник-председателят на парламента и лидер на ДСБ генерал Атанас Атанасов.

ПРОФ. БЛИЗНАШКИ: ВЪВЕЖДАНЕТО НА МАШИННО ГЛАСУВАНЕ Е МАЩАБНА АКЦИЯ ПО ФАЛШИФИЦИРАНЕ НА ИЗБОРИТЕ

"Този парламент надмина всичките ми очаквания. Това е държавен преврат, което се извършва в България. Парламентаризмът е нещо друго. Превратът е срещу премиера в оставка Бойко Борисов, а вече премина и срещу държавата." Това заяви Георги Близнашки - бивш служебен премиер и експерт по конституционно право. Според него, машинното гласуване е проитвоконституционно, защото по този начин се въвеждал ценз за компютърна грамотност.

ДИМИТЪР ДИМИТРОВ: СКАНДАЛНО Е ДА СЕ ЗАБРАНИ ХАРТИЕНАТА БЮЛЕТИНА

В новите правила най-спорно и най-скандално е забраната да се гласува с хартиена бюлетина. Такова нещо няма никъде по света и не е в хармония в Конституцията. Това заяви говорителят на ЦИК Димитър Димитров.

ПРОФ. КАНТАРДЖИЕВ: КОГАТО СИ НАВЪН И ИМА ВЕТРЕЦ, РИСКЪТ ОТ ЗАРАЗЯВАНЕ Е МНОГО НИСЪК

През този месец двойно, а през следващия може и четворно да се увеличи темпът на ваксинацията у нас. Това коментира професор Тодор Кантарджиев - директор на Националния център по заразни и паразитни болести, и член на Националния щаб. Той посочи като примери за успешна масова ваксинация Великобритания, където вече нямат смъртни случаи, и Израел, където държавата и икономиката се освободиха.

АНГЕЛОВ ЗА СПУТНИК V: ВАКСИНАТА ЩЕ СТОИ НА МИТНИЦАТА, АКО НЕ БЪДЕ ПРОМЕНЕН ЗАКОНЪТ

„Имаме един Изборен кодекс, който е заченат в грях. След приемането му имаме повече въпроси, отколкото отговори“. Това заяви здравният министър профеяди Костадин Ангелов при посещението си в Пловдив. Той смята, че новите поправки в Изборното законодателство, които бяха обнародвани днес с извънреден брой на „Държавен вестник“, крият много опасности и рискове. Един от много въпроси, които остават отворени е, как машините, с които ще се гласува, ще бъдат разнасяни в болниците и по домовете от мобилните секции.

ПОД 700 НОВОЗАРАЗЕНИ С КОРОНАВИРУС ЗА ПОСЛЕДНОТО ДЕНОНОЩИЕ

Точно 652 са новите случаи на коронавирус в България в отчета за първия ден на новия месец. Направените тестове за последното денонощие са 8864 на брой, по данни на Единния информационен портал. Това означава спад в процента на положителните проби - вече е 7,35 на сто, а при вчерашния отчет говорехме за 7,60 на сто. При направени 2140 теста, положителните проби са 266 т.е. 12,42% спрямо 10,34% във вчерашния отчет! При PCR тестовете процентът на положителни проби е само 5,74 на сто (386 от 6724 направени теста) спрямо 6,09% при вчерашния отчет. Има обаче увеличение на приетите в болница - 81 повече за деня! Към днешния ден общо хоспитализираните пациенти с доказан коронавирус са 6905. 674 от тях са настанени в интензивни отделения т.е. спад с 8 души.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 4 май, 2024 година

Прогноза за времето - 5 май 2024 г. (неделя)

Жълт код за валежи в осем области

Румен Радев ще участва в тържествения водосвет на бойните знамена

Условията за туризъм в планините са лоши

Коментар №3 на седмицата: Да обичаш на инат: Защо Сърбия остава вярна на Путин

Коментар №2 на седмицата: Санкциониран си по "Магнитски"? Ставаш за водач на листа

Срутване на скали затвори Кресненското дефиле

Коментар №1 на седмицата: Забранете и шоколада след хазарта. И се махнете завинаги, лакомници!

По-евтино: Ето колко ни излиза трапезата за Великден

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com