Новините: Най-важното за деня, 11 януари

5861
Новините: Най-важното за деня, 11 януари
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип на Actualno.com ви представя най-важните новини за изминалия ден, 11 януари.

СЪДЪТ ОСТАВИ НЕНО ДИМОВ В АРЕСТА

Министърът на околната среда и водите в оставка Нено Димов остава в ареста за постоянно, реши Специализираният наказателен съд. Съдът уважи искането на прокуратурата и потвърди, че задържането на Димов трябва да продължи.

"Има обосновано предположение Нено Димов да е извършил престъплението, в което е обвинен - умишлена безстопанственост", смятат съдиите.

ИРАН ПРИЗНА: НАША РАКЕТА Е СВАЛИЛА УКРАИНСКИЯ САМОЛЕТ (ВИДЕО)

Властите на Иран съобщиха, че украинският самолет е бил свален „непреднамерено” край Техеран. Това предаде днес агенция Associated Press (АP), позовавайки се на официално заявление на иранските власти.

Отбелязва се, че причина за трагедията е станал „човешкият фактор”. Причината за свалянето на украинския самолет стана „човешка грешка", допусната в кризисния период заради "авантюризма" на САЩ, заяви иранският външен министър Мохамад Зариф.

ИСКРЕН ВЕСЕЛИНОВ ИЛИ НИКОЛАЙ КЪНЧЕВ НОВИ ЕКОМИНИСТРИ?

Искрен Веселинов е най-вероятен нов еко министър след оставката на Нено Димов, пратена на Борисов по секретарка, пише вестник "24 часа". ВМРО предлага като втори кандидат и зам.-министъра на екологията Николай Кънчев, той обаче има проблеми покрай разследването за вноса на отпадъци. Не един, а двама кандидати за овакантеното от Нено Димов кресло на министър на околната среда и водите ще предложи лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов на премиера Бойко Борисов, твърди вестникът. Коалиционен съвет във вторник ще определи кой заема мястото в правителството - зам.-шефът на ВМРО Искрен Веселинов или зам.-министърът на екологията Николай Кънчев. Планирано е рокадата да бъде гласувана още в сряда от Народното събрание - на първия му пленарен ден след Нова година.

ПРОКУРАТУРАТА ПОИСКА ПОСТОЯНЕН АРЕСТ ЗА НЕНО ДИМОВ

Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд искане за налагане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“ на Нено Димов, съобщиха от спецпрокуратурата. Нено Димов е в ареста за 72 часа, след като беше обвинен в умишлена безстопанственост заради водната криза в Перник.

ПЪРВИ СЛУЧАИ НА ГРИП В СТРАНАТА - ПИКЪТ НАСТЪПВА В КРАЯ НА МЕСЕЦА

Грипните вируси настъпват. Пикът се очаква през втората половина на януари, началото на февруари. Специалистите казват, че заболяването вече разширява и географията, и възрастовите групи. В София, Бургас, Сливен, Русе и Смолян бяха регистрирани случаи. Има засечени вируси и от тип А, и от тип Б. В болниците има настанени пациенти, които вече са с усложнения. 

"СЕВЕРЕН ПОТОК 2" ЩЕ СЕ ЗАБАВИ, РУСИЯ МОЖЕЛА ДА ГО ПОСТРОИ И САМА

Руската федерация ще завърши газопровода "Северен поток 2" дори ако се наложи и сама, съобщи президентът Владимир Путин сред срещата си с германския канцлер Ангела Меркел. Меркел е в Москва на еднодневно посещение по покана на Путин, предава ТАСС.

ФОН ДЕР ЛАЙЕН ДАДЕ НОВА НАДЕЖДА НА МАКЕДОНИЯ И АЛБАНИЯ

Председателят на Европейската комисия заяви, че е "дълбоко убедена", че Европейския съюз трябва да продължи с процеса на разширяване. Урсула фон дер Лайен избра Хърватия - най-новата държава-членка на ЕС, за да отправи послание към Балканите: ЕС трябва да спази обещанията си за разширяване.

"Помолихме ги да направят много. Те изпълниха критериите, така че сега и ние трябва да изпълним обещанията си", заяви президентът на Европейската комисия, визирайки Северна Македония и Албания.

ЦЯЛО ПОКОЛЕНИЕ В РУМЪНИЯ МОЖЕ ДА ОСТАНЕ БЕЗ ПЕНСИИ

Пенсионната система в Румъния трябва да бъде реформирана, защото в противен случай поколението, родено през 70-те години на 20 век, ще остане без пенсии, заяви министърът на финансите Флорин Къцу, цитиран от вестник Adevarul.

Днешната пенсионна система функционира като благотворително дружество – докато има хора, които правят вноски, всичко е наред, но като се има предвид демографското положение на Румъния, на онези, които са родени през 70-те, като мен, няма да има кой да плаща пенсиите, коментира финансовият министър.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Край на мандата на Соня Момчилова: СЕМ избира нов председател

Добра, но няма да даде резултат: Експерти за намаляване на скорост по магистралите

Жълт код за проливни валежи и гръмотевици

Синдикатите излизат на протест пред Министерски съвет

Прогноза за времето - 25 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com