X
 
 

Цяло поколение в Румъния може да остане без пенсии

8448 1
Цяло поколение в Румъния може да остане без пенсии
Снимка: Getty Images
Пенсионната система в Румъния трябва да бъде реформирана, защото в противен случай поколението, родено през 70-те години на 20 век, ще остане без пенсии, заяви министърът на финансите Флорин Къцу, цитиран от вестник Adevarul.

Днешната пенсионна система функционира като благотворително дружество – докато има хора, които правят вноски, всичко е наред, но като се има предвид демографското положение на Румъния, на онези, които са родени през 70-те, като мен, няма да има кой да плаща пенсиите, коментира финансовият министър.

Заради демографската криза работещите днес българи могат да останат без пенсии?

Работещите в момента българи на възраст между 40 и 44 г. е възможно да останат без пенсии заради демографската криза у нас, тъй като ня...

Трябва да вземем много бързо решение за реформа на пенсионната система. Подобна реформа не се прави за една нощ, трае 10-15 години, може и 20, посочи министърът и допълни, че не може да се чака решение отвън, предава Expert.bg.

В момента близо 6 млн. работещи в Румъния внасят осигуровки, с които се изплащат пенсиите на 5,3 млн. пенсионери. Това прави съотношение между работещите и пенсионерите 10 към 9.

След 2030 г. обаче това съотношение ще се промени радикално, тъй като тогава ще се пенсионират около 1,8 млн. румънци – хора, родени след прословутия указ на Николае Чаушеску за забрана на абортите през 1966 г.

Настоящото законодателство предвижда пенсиониране на 61 години за жените, което ще нарасне постепенно на 63 години до 2030 г., и 65 години за мъжете. Финансовият министър заяви, че реформата на пенсионната система ще започне през 2021 г., включително чрез увеличение на вноската във втория пенсионен стълб.

Числата сочат не особено весела картина за втората пенсия

3.23% е най-високата доходност на универсалните пенсионни фондове, които управляват парите за втора пенсия на родените след 1959 г. Чет...

Синдикатите обаче не са съгласни, пише още Adevarul. Председателят на синдикалната организация "Картел Алфа" Богдан Хосу каза, че увеличението на процента от брутната заплата, който ще бъде внасян в задължителните частни пенсионни фондове (втория пенсионен стълб), ощетява държавната пенсионна система.

Той счита намеренията на правителството на Национално-либералната партия за подкопаване на държавната пенсионна система за сметка на подхранване на частния бизнес.

Каква е ситуацията с частните пенсионни фондове в страната, прочетете в Expert.bg.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Последно в Актуално