Новините: Най-важното за деня, 11 септември

4324
Новините: Най-важното за деня, 11 септември
Снимка: Министерски съвет

Редакционният екип ви представя по-важното от деня, 11 септември:

КУНЧЕВ: ДОКОЛКОТО ЗАВИСИ ОТ МЕН, НЯМА ДА ИМА ОТНОВО КПП-ТА СРЕЩУ COVID-19

До края на седмицата ще предложим прагове за епидемията по отношение на училищата, където има заболеваемост. По добрият вариант е обаче според ситуацията областните щабове да взимат решения. Това стана ясно от думите на националния здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев относно мерките срещу разпространението на коронавируса у нас.

СЕМЕЙСТВО ОСЪДИ ЗДРАВНОТО МИНИСТЕРСТВО И НЗОК ЗА ОТКАЗАНО ЛЕЧЕНИЕ НА ПОЧИНАЛО ДЕТЕ СЛЕД 7-ГОДИШНО ДЕЛО

След седем години съдебна сага родителите на починало дете осъдиха министерството на здравеопазването и здравната каса за отказано лечение в чужбина. Двете институции трябва да платят 100 000 лв. на семейството, постанови окончателно Върховният административен съд, съобщи "Лекс". Върховните магистрати са потвърдили решението на Пловдивския административен съд, обявено миналата година. Преди 4 години друг състав на съда също осъди министерството и съществуващия тогава Фонд за лечение на деца да обезщетят родителите, но решението беше отменено от Върховния административен съд.

НА УЧИЛИЩЕ В ПАНДЕМИЯТА, КАКВО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ

Динамична учебна година се очертава новата 2020/2021г. заради пандемията от коронавирус. След шест месеца прекъсване просветното министерство реши учебната година да започне присъствено като при необходимост в рамките на 24 часа ще се преминава към дистанционно обучение. Принципът, който беше възприет е отделните класове да не взаимодействат помежду си и така, ако дете се разболее в 14-дневна карантина да излезе не цялото училище, а само отделният клас.

КОГА ДЕЦАТА МОГАТ ДА ОТСЪСТВАТ НАД 30 ДНИ ОТ ПРИСЪСТВЕНО ОБУЧЕНИЕ?

Освен по медицински причини - конкретни заболявания, деца ще могат да преминават от присъствено към електронно образование и при желание на родителя. Като причина може да бъде страх от това детето да контактува с други ученици по време на учебната година. Оказва се, че срокът за това обучение може да бъде над 30 дни. Това стана ясно от участието на зам.- министърът на образованието Таня Михайлова в БНТ.

СЗО: ПАНДЕМИЯТА МОЖЕ ДА БЪДЕ ОВЛАДЯНА ЗА НЯКОЛКО ГОДИНИ

СЗО не знае кога ще приключи пандемията, предизвикана от новия коронавирус, но предполага, че за няколко години човечеството ще успее да постави под контрол болестта. В това уверяват от пресслужбата на Световната здравна организация (СЗО), коментирайки пред ТАСС, шестте месеца от началото на коронавирусната инфекция в света.

ЗНАКОВИ ЛИЦА ОТ ГЕРБ ПРЕМИНАЛИ В ПАРТИЯТА НА ЦВЕТАНОВ?

Очакваните новина за преливане на знакови кадри от ГЕРБ в партията на Цветан Цветанов изглежда вече се превръщат в реалност. Бившите кметове на ГЕРБ Атанас Камбитов (Благоевград), Георги Икономов (Банско) и Кирил Котев (Сандански) вече са част от формацията на Цветан Цветанов. Снощи в Благоевград е имало сбирка, на която са присъствали не само те, но и доста гравитиращи доскоро край партията на Борисов бизнесмени, общественици и членове на администрациите. Местните сайтове съобщават за препълнена зала, цитирани от в. Сега и Трибюн.

Д-Р ГЕОРГИ ДИМОВ: АКО ИЗЛЯЗАТ ГЛАДНИТЕ, ПРОТЕСТЪТ ЩЕ ПОМЕТЕ ВЛАСТТА (ВИДЕО)

Ако излязат гладните, протестът ще помете властта. Това сподели в "Студио Actualno" гл. ас. д-р в Института за балканистика към БАН и председател на движение "Народна сила", Георги Димов. Според историка протестът има две страни. "Едната е светла - тази с интелигентните хора, които ясно показаха, че в България има гражданско общество. Но протестът има и тъмна страна, която си играе с геополитическите интереси".

КРАСИМИР ЯНКОВ: ГЕРБ ГИ ЧАКА СЪДБАТА НА НДСВ (ВИДЕО)

ГЕРБ ги чака съдбата на НДСВ. Това сподели в предаването "Студио Actualno" Красимир Янков от БСП, който е кандидат за лидер на левицата. Според него ГЕРБ ще загуби властта, когато и да има избори. "За 11 години с Борисов на власт, животът в България не се е променил към по-добро. Последният му мандат е еманация на неговата политика, включително и тези пазарлъци за печелене на политическо време", счита Янков.

ЕЛЕНА ЙОНЧЕВА: В БРЮКСЕЛ МНОГО ДОБРЕ ЗНАЯТ КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА Г-Н БОРИСОВ

Тук в Брюксел много добре знаят какво представлява г-н Борисов, но неговото европейско семейство мълчи. Това заяви в ефира на сутрешния блок на bTV евродепутатът Елена Йончева. Никой не се ангажира с отпадането на Механизма над България. На този етап ще има два Механизма над страната ни - старият от 2006 г. и новият, който ще наблюдава върховенството на закона и свободата на медиите в отделните страни членки, стана ясно още от думите на Елена Йончева.

ТЕМЕНУЖКА ПЕТКОВА: НОВАТА ЯДРЕНА ЦЕНТРАЛА МОЖЕ ДА НЕ Е В БЕЛЕНЕ

Новата ядрена централа може да не е в "Белене". Това обяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която присъства на представянето на енергиен анализ от КНСБ. България се нуждае от нови ядрени мощности, но може да не бъде довършена АЕЦ "Белене".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 19 април 2024 г. (петък)

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Kaufland България поема председателството на Сдружението за модерна търговия (СМТ)

НСИ: Ядем повече месо и по-малко хляб и кисело мляко

Времето утре - 19 април 2024 г.

СЕМ: Открихме език на омразата в Алфа ТВ и СКАТ

Българските БТР-и в Украйна: Не стават за нищо без пълен ремонт и модификации

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com