Новините: Най-важното за деня, 12 септември

6448
Новините: Най-важното за деня, 12 септември
Снимка: Getty Images/Guliver

Редакционният екип ви представя по-важното от деня, 12 септември:

201 НОВИ СЛУЧАЯ НА КОРОНАВИРУС ЗА ДЕНОНОЩИЕ У НАС

Броят на потвърдените случаи на коронавирус в България се увеличи и като абсолютно число, и като процент. За деня откритите случаи са 201 т.е. 38 повече на дневна база, при 4 865 PCR теста. Това означава, че тестовете са с 225 по-малко на дневна база. Така процентът на положителните проби отново се повиши от 3,2 на сто до 4,13% ден по-рано.

ПРОФ. КАНТАРДЖИЕВ: ОТНОВО ИМАМЕ УВЕЛИЧЕНИЕ, ДАНО ДА Е УМЕРЕНО

"Над 200 случая сме нямали от 25 август. Отново имаме увеличение, дано да е умерено, защото в последните три седмици имаме намаляване на случаите". Това коментира пред БНТ директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. Припомняме ви, че в петък у нас бяха отчетени 201 нови случая на заразата.

ПЕДИАТЪР: ДЕЦАТА ПОД 5-ГОДИШНА ВЪЗРАСТ НЕ ТРЯБВА ДА НОСЯТ МАСКИ

“Децата под 5-годишна възраст не трябва да носят маски. Те не могат да ги пазят чисти, не ги носят правилно, пипат ги постоянно. Освен това въглеродният диоксид, който издишват, може да затрудни дишането им”. Това заяви д-р Таня Андреева, педиатър и детски ревматолог, цитирана от Нова телевизия.

ЗАЩО ПОВЕЧЕТО ЖЕРТВИ НА КОРОНАВИРУС СА МЪЖЕ?

Броят на заболелите от коронавирус мъже и жени е почти равен. Въпреки това инфекцията протича по-леко при жените. Ново проучване от Университета в Йейл се опитва да намери отговор на въпроса защо това е така, пише Труд.

РУМЕН РАДЕВ: УПРАВЛЯВАЩИТЕ ТРЯБВА ДА РАБОТЯТ ТАКА, ЧЕ ДА СА ПЪЛНИ ЧЕКМЕДЖЕТАТА НА ГРАЖДАНИТЕ

"Убеден съм, че управляващите трябва да работят така, че да са пълни чекмеджетата на гражданите, а не да пълнят своите собствени чекмеджета". Това каза днес в Трявна президентът Румен Радев.

ИЛИЯНА ЙОТОВА: ВРЕМЕТО НА ВАРИАНТА С ЕКСПЕРТЕН КАБИНЕТ ОТДАВНА Е МИНАЛО

"Времето на варианта с експертен кабинет отдавна е минало". Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова пред БНТ. Според нея той ще носи белега на задкулисието - нещо, което в момента не отговаря на исканията на хората.

ИЗБОРНИЯТ ДЕН ЗА БСП ПРИКЛЮЧИ, ПОБЕДИТЕЛЯТ ЩЕ СТАНЕ ЯСЕН УТРЕ

В 19 часа изборният ден за БСП приключи. Името на избрания председател на левицата обаче, ще стане ясно утре, пише БГНЕС. По данни от Общинските избирателни комисии към 15 часа на прекия избор на председател на БСП са гласували 45 435 социалисти при 56,1% избирателна активност. 80 901 са социалистите, които имат право на глас.

ДИМИТЪР ГАНЕВ: СЛАВИ ТРИФОНОВ ПОЛУЧАВА ПОДКРЕПА, ЗАЩОТО ХОРАТА НЕ ПРИПОЗНАВАТ БСП КАТО АЛТЕРНАТИВА

"Борисов е председател на политическа партия, която се явява на избори. Той осъзнава, че този протест нанася щета върху имиджа на партията и може да влезе в режим на удовлетворение на протеста. От другата страна имаме главен прокурор, който е със 7-годишен твърд мандат и няма да се явява на избори. Неслучайно в последните седмици протестът е много повече антиправителствен, отколкото антипрокурорски". Това каза политологът от социологическа агенция "Тренд" Димитър Ганев по БНТ.

КАРАЯНЧЕВА: ЗА РЕДОВНИТЕ ИЗБОРИ ЩЕ ИМА МАШИННО ГЛАСУВАНЕ, НО И БЮЛЕТИНИ

"Машинно гласуване ще има, но ще има и гласуване със бюлетини". Това заяви в Кърджали председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. Тя уточни, че за редовните избори ще бъде осигурена необходимата техника.

БОРИСОВ: БСП ИСКАТ ДА ПРАВЯТ СЛЕДВАЩИТЕ ИЗБОРИ, А НЕ МОГАТ ДА ОПРАВЯТ ВОТА В СОБСТВЕНАТА СИ ПАРТИЯ

"Уважавам протестите на хората. Нямало е случай, когато протестиращите са искали нещо, и да не е уважено". Това каза премиерът Бойко Борисов в Кърджали, където е гост за водосвета и освещаването на новоизградените постройки на средновековния манастир „Свети Йоан Предтеча“, става ясно от видео, публикувано във Facebook профила му.

АНАЛИЗ: ПРОТЕСТИТЕ ВЕРОЯТНО НЯМА ДА НАКАРАТ БОРИСОВ ДА ПОДАДЕ ОСТАВКА

Продължаващите вече два месеца антикорупционни протести в България не отслабват. Въпреки това Борисов не е критикуван от институциите на ЕС или от най-големите държави-членки, които избират стабилността в държава, разположена на ключови пътища на мигрантите, пред искането за привързаност към високите стандарти на демокрацията, пише в анализ на Полския институт за международни отношения, цитиран от БГНЕС.

ГЕРМАНИЯ: НАПУСКАНЕТО БЕЗ СДЕЛКА БИ ИМАЛО МНОГО СЕРИОЗНИ ПОСЛЕДИЦИ ЗА БРИТАНСКАТА ИКОНОМИКА

Великобритания ще се изправи пред тежестта на последствията, ако търговските преговори след Brexit пропаднат, предава AFP. Германският финансов министър Олаф Шолц направи изявлението си на фона на блокиралите търговски преговори между ЕС и Обединеното кралство.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Промени в движението между Ружинци и Дунавци

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)
Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Атмосферното налягане ще се повиши и ще е по-високо от средното за месеца, сочи прогнозата за времето за 27 април. Какви ще са температурите?  През...