Новините: Най-важното за деня, 25 август

4852
Новините: Най-важното за деня, 25 август
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип на Actualno.com ви представя най-важните новини за изминалия ден, 25 август.

ЗДРАВЕН ИНСПЕКТОР: НОВИЯТ ИМУНИЗАЦИОНЕН КАЛЕНДАР НЕ Е ПОРОДЕН ОТ ФИНАНСОВИ ПРИЧИНИ

Изследванията показват, че третата ваксина срещу пневмококи се оказва излишна. Това стана ясно от коментара пред Нова тв на доктор Ангел Кунчев, главен здравен инспектор. Други заболявания пък стават типични за юношеската възраст, не за детската. Затова се налагало преразглеждане на имунизационния си календар.

МИНАТА В КРУМОВГРАД Е СРЕД НАЙ-МОДЕРНИТЕ В СВЕТА

Рудникът "Ада тепе" в Крумовград е първата нова мина в България за последните 4 десетилетия, а откриването му бе едно от най-значимите събития у нас напоследък.

За да научи повече за реализирането на този многомилионен амбициозен проект, който съживява района, а до голяма степен и българското минно дело, екипът на Actualno.com се срещна с изпълнителния директор и президент на "Дънди Прешъс Металс" - Рик Хаус.

Хаус разказва за осъществяването на инвестицията в Крумовград, за развитието на местната общност и за стремежа на "Дънди Прешъс Металс" да изгражда местната икономика, без да влияе негативно върху околната среда.

КОЛКО ЩЕ ПЛАТИ ВЕЛИКОБРИТАНИЯ ПРИ ТВЪРД BREXIT - ГОЛЯМОТО НАДЛЪГВАНЕ

Британският премиер Борис Джонсън възнамерява да информира лидерите на ЕС по време на продължаващата среща на върха на Г-7, че в случай на Brexit без сделка размерът на обезщетението, което Лондон трябва да плати на Брюксел, ще бъде намалено до 9 млрд. паунда, съобщава вестник The Mail on Sunday.

Когато Джонсън се кандидатира за поста шеф на Консервативната партия на Обединеното кралство, той обеща да откаже да изплати на Европейския съюз 39 милиарда паунда обезщетение за напускане на Съюза, докато не бъде постигнато споразумение, удовлетворяващо Обединеното кралство.

МАКРОН ИЗНЕНАДВАЩО ВКЛЮЧИ ИРАН В СРЕЩАТА НА Г-7

Иранският министър на външните работи Мохамад Джавад Зариф кацна във френския курорт Биариц за срещата на върха на Г-7 в неочакван опит за намиране на изход от задънената улица, в която се намират преговорите около запазването на иранската ядрена сделка, предава AFP.

Присъствието на Зариф не беше обявено предварително и се разглежда като опит на френския домакин Еманюел Макрон да намери начин да намали напрежението между Иран и САЩ.

ЗНАК ЗА СЛАБОСТ ЗА ЕС ЛИ Е ИДЕЯТА ЗА ВРЪЩАНЕ КЪМ ФОРМАТА Г-8?

Поканата към Русия да се върне във формат Г-8 в сегашния контекст ще бъде знак за слабост на Г-7, заяви източник в Съвета на Европейския съюз. „Идеята да се покани Русия на срещите на Г-7 без предварителни условия би била контрапродуктивна, това е знак за слабост“, смята източникът.

РАДЕВ: ЗАВЕЩАНАТА ОТ ПРЕДЦИТЕ НИ СВОБОДА ИЗИСКВА НЕ САМО ПРЕКЛОНЕНИЕ, НО И ДЕЛА

Завещаната от предците ни свобода изисква днес не само преклонение пред техния подвиг, но и дела. Историческият връх ни призовава да върнем достойнството на народа и държавата ни. Това заяви президентът Румен Радев в Габрово по време на тържественото отбелязване на 142 години от Шипченската епопея. В изказването си държавният глава призова да се борим за духовност и единение срещу моралното падение, злоупотребата с държавността, срещу подмяната на истината и обезличаването на обществото ни.

ТРЪМП ПОТВЪРДИ: СКОРО ЩЕ ИМАМЕ МНОГО ГОЛЯМА ТЪРГОВСКА СДЕЛКА С ВЕЛИКОБРИТАНИЯ

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че търговска сделка с Великобритания може да бъде постигната "бързо". Изказвайки се заедно с премиера Борис Джонсън в кулоарите на срещата на Г7 в Биариц, Франция, Тръмп обяви „много голяма търговска сделка, по-голяма, отколкото някога сме имали“.

НОВОТО ЛЕТИЩЕ НА ИСТАНБУЛ: ЗАЩО ВЕЧЕ ГО ОТБЯГВАТ?

Новото летище в Истанбул, което е сред най-престижните проекти на президента Ердоган, тръгна блестящо. Но вече се множат недоволствата. Медии съобщават, че мястото е опасно за самолетите поради редица причини, пише Deutsche Welle.

Най-голямото летище в Европа, на 40 км северно от 15-милионния Истанбул, бе построено в рекорден срок - за по-малко от 6 години. Стартът на престижния за президента Ердоган проект премина без проблеми, което е рядкост за толкова комплексни логистични обекти, отбелязва швейцарският "Нойе Цюрихер Цайтунг".

Напоследък в Турция се чуват обаче все повече гласове, че мястото на летището не е подбрано правилно. Само 4 месеца след като то бе въведено в редовна експлоатация, нараства броят на опасните инциденти. Една от причините за това е природна: в края на август в небето над Босфора може да се наблюдава впечатляващо красива картина: стотици хиляди щъркели се събират на ята, за да отлетят на юг.

ОПАСНА ХРАНИТЕЛНА ДОБАВКА МОЖЕ ДА ПРЕДИЗВИКА ИНФАРКТ

Инфаркт и инсулт вместо отслабване са възможните последици от приема на опасна хранителна добавка. Продуктът се разпространява онлайн и обещава сваляне на килограми в съмнително кратки срокове, сочи разследване на bTV. Фитнес инструктор, известен в социалните мрежи и в лайфстайл средите, търгува с добавката, без да дава информация, че тя съдържа опасно за здравето вещество.

ИТАЛИЯ – БОЛНИЯТ ЧОВЕК НА ЕВРОПА

Италия продължава да бъдe бомба със закъснител. Третата по големина икономика в еврозоната отново e в политическа криза след като премиерът Джузепе Конте подаде оставка след седмици неразбирателства между партиите в управляващата коалиция.

По този начин отново се наблюдава отлагането на ключови решения по належащите проблеми в страната, които тормозят италианската икономика от десетилетия. Но какво всъщност превръща Италия в сериозна заплаха за стабилността не само на единната валута, но и на целия ЕС?, пише в свой анализ Институтът за пазарна икономика.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Край на мандата на Соня Момчилова: СЕМ избира нов председател

Добра, но няма да даде резултат: Експерти за намаляване на скорост по магистралите

Жълт код за проливни валежи и гръмотевици

Синдикатите излизат на протест пред Министерски съвет

Прогноза за времето - 25 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com