X
 
 

Италия остана без правителство, премиерът подаде оставка

4329 0
photo of Италия остана без правителство, премиерът подаде оставка
Снимка: Getty Images/Guliver
Италианският премиер Джузепе Конте подаде оставка. Конте обяви, че мандатът на правителството му приключва и че по-късно днес ще се отиде в президентския дворец, за да подаде оставка.

До управленската криза се стигна, след като лидерът на партия "Лига" и министър на вътрешните работи Матео Салвини обяви, че слага край на коалицията с антисистемното движение "Пет звезди", с което на практика оттегли подкрепата си за кабинета "Конте".

Правителството в Италия може да падне още днес

Очакваното разпадане на управляващата коалиция и правителство на Италия вече е неизбежно и ще стане факт съвсем скоро. Това стана ясно ...

Преди това да подаде оставка, премиерът подложи Салвини на жестока критика, обвинявайки го в безотговорност, както и че умишлено саботира правителството и иска да разруши коалицията, с което излага цялата държава на риск. Конте го укори, че не уважава работата на институциите и е воден от лични интереси.

Премиерът разкритикува крайнодесния политик за всичко - от стила му на комуникация до твърденията за получаване на незаконни средства от Русия и използването на религиозни символи по време на предизборни събития.

По-рано днес лидерът на "Пет звезди" Луиджи Ди Майо намекна за бъдещата оставка на премиера, като му благодари за свършената работа. 

Оттеглянето на Конте бележи окончателният крах на управляващата коалиция между партиите на Салвини и Ди Майо и подготвя почвата за желаните от първия предсрочни избори на Апенините.

Салвини заплаши с разваляне на управлението в Италия и предсрочни избори

Италианският вицепремиер и лидер на партия "Лига" Матео Салвини отбеляза несъгласието на партията му с "Движение 5 звезди", и отново об...

Възможните сценарии са няколко - ако кабинетът не издържи на вота на доверие, решението ще зависи от президента Серджо Матарела. Той може да възложи на Конте нов мандат за съставяне на правителство.

Има вероятност за нова коалиция - движението "Пет звезди" и Демократическата партия, в която се завърна бившият премиер Матео Ренци. И двете партии са дали заявка, че биха подкрепили Конте, но не е сигурно, че биха се коалирали.

Ако нито една партия не успее да състави правителство, то Италия ще се отправи към предсрочни парламентарни избори само година и два месеца след преходните.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители