X
 
 

Златният шанс на Крумовград (ВИДЕО)

7535 0
photo of Златният шанс на Крумовград (ВИДЕО)
Снимка: Илия Лазаров/Actualno.com
За пръв път след 40-годишно прекъсване в България бе открита нова мина. "Дънди Прешъс Металс" разкри пред обществото рудника "Ада тепе" в Крумовград и обогатителната фабрика – инвестиция за 164 млн. долара, която отвори стотици високоплатени работни места и съживи местната икономика.

В официалната церемония участваха премиерът Бойко Борисов, председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, министърът на финансите Владислав Горанов, кметът на Крумовград Сабихан Мехмед и целият висш мениджмънт на "Дънди Прешъс Металс". Откриването бе празник за всички служители и партньори на компанията, както и за жителите на малкия родопски град.

"Ада тепе" е най-старият известен златодобивен рудник в Европа, а новите съоръжения са изградени за 2 години и над 2 млн. човекочаса. Те използват модерни технологии, отговарящи на най-високи екологични изисквания. Подобно на обекта на канадската компания в Челопеч, предприятието произвежда златен концентрат, който впослествие се продава за преработка на металургични заводи. От 1 тон концентрат се извлича около 1 кг злато.

Разработването на златната мина е огромно събитие за район, разчитащ главно на тютюнопроизводство за поминъка си. Средната заплата в новия обект на "Дънди Прешъс" е 2100 лв. бруто, а според премиера Борисов тя може да достигне 2700 лв. през март догодина. Министър-председателят поиска от канадската компания да дава по-големи заплати, "защото работниците са нашето бъдеще".

Изпълнителният директор на компанията-майка Dundee Precious Рик Хаус похвали инвестиционния климат, висококвалифицираните кадри и регулаторната среда в България. Той изрази задоволството си, че служителите бързо усвояват модерните технологии в процеса на работа.

(какво разказа Рик Хаус пред Actualno.com, може да прочетете през уикенда)

В мината, където най-ниската основна заплата е около 1600 лв., работят 279 души, от които само 9 не са местни. Добиват се около 800-850 000 тона руда годишно, тя се обогатява във фабриката, за да се превърне в концентрат, от който се извличат 80-85 000 унции злато. Капацитетът на рудника "Ада тепе" е 8 години, но работата на предприятието в Крумовград може да продължи, ако бъдат открити други залежи в района.

"Траките и хората, живели по тези земи, са най-старите миньори в света. Миньорството е в нашите гени", каза д-р инж. Илия Гърков, изпълнителен директор на "Дънди Прешъс Металс Крумовград".

Компанията работи с мисъл за благополучието на местната общност. "Голяма част от минния бизнес зависи от връзката ни с местната общност. Когато започнахме преди 15 години, искахме да бъдем различен вид минна компания. Затова преработихме проекта си, за да изградим правилната връзка с местната общност", каза Джонатан Гудман, председател на борда на директорите на "Дънди Прешъс Металс".

"Благодаря на хората, които ни разбраха и ни подкрепиха. Този проект е пример за целия минен свят как фирма и общност могат да работят заедно", изтъкна Гърков.

Отпадъците от добивната дейност се отделят в специално интегрирано съоръжение за съхранение на минни отпадъци, което щади околната среда. Използваната вода за добива се пречиства и употребява отново, за да няма загуби.

Компанията учреди и фонд от 5 млн. долара, предназначен за развитие на местния бизнес, така че хората в района в бъдеще да имат независим поминък и извън рудодобива. „Дънди Прешъс“ ще подпомага множество образователни, социални и културни инициативи в района.

Най-големият печеливш от функционирането на новия рудник безспорно е местната общност. Давайки сигурна и високоплатена работа, "Ада тепе" е шанс за хората в Крумовград да останат (или да се завърнат) в родния край. Там, където са домът, близките и приятелите им. Там, където принадлежат.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
missing image
Отиде си проф. Юлиан Вучков

На 83 годишна възраст във военна болница почина професор Юлиан Вучков. Това съобщи на профила си във Facebook журналистът Мартин Карбовски. "Бог...

missing image
Независима ли е България днес?

Колко лицемерно звучи да говорим за независима България днес. Напълно лишено от реално съдържание. Питам се няколко нeща: Колко независими...