X
 
 

Здравен инспектор: Новият имунизационен календар не е породен от финансови причини

3258 0
photo of Здравен инспектор: Новият имунизационен календар  не е породен от финансови причини
Снимка: БГНЕС
Изследванията показват, че третата ваксина срещу пневмококи се оказва излишна. Това стана ясно от коментара пред Нова тв на доктор Ангел Кунчев, главен здравен инспектор.

Други заболявания пък стават типични за юношеската възраст, не за детската. Затова се налагало преразглеждане на имунизационния си календар.

Предвиждат две промени в имунизационния календар през 2019 г.

Предстои промяна в имунизационния календар, която ще обхваща две ваксини. Нововъведенията ще станат факт през 2019 г. Едната промяна е...

Той обясни още, че идеята за новия имунизационен календар идва след обсъждане със здравните експерти. За десет години у нас е намаляла заболеваемостта от туберкулоза.

Ефектът от такъв тип промени е дългосрочен, увери Кунчев. Приемите трябва да са толкова, колкото са нужни, смята той. Не трябва непрекъснато да се увеличава приемът на ваксини.

В промените няма търсен икономически ефект. Ваксината срещу варицела ще влезе в препоръчителния календар. Една фирма вече е започнала процедура по регистрация на тази ваксина.

Доц. Любомир Киров, представител на общопрактикуващите лекари, обясни, че допълнителният прием на ваксина срещу коклюш е позитивен.

МЗ с план да изключи един от приемите на задължителна ваксина, лекарите трябва да казват за противопоказанията

Козметични промени в Наредбата за имунизациите ще задължават Изпълнителната агенция по лекарствата да изпраща два пъти годишно в Минис...

Той иска да остане пробата манту, която трябва да отпадне, защото тя е ориентир за лекарите. Медиците смятат, че спадът на заболеваемостта от някои болести е заради мерките, които се вземат. Общопрактикуващите лекари не са участвали в обсъжданията.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
missing image
Отиде си проф. Юлиан Вучков

На 83 годишна възраст във военна болница почина професор Юлиан Вучков. Това съобщи на профила си във Facebook журналистът Мартин Карбовски. "Бог...