Новините: Най-важното за деня, 27 ноември

8839
Новините: Най-важното за деня, 27 ноември
Снимка: iStock

Редакционният екип на Actualno.com ви представя най-важните новини за изминалия ден, 27 ноември.

НОВИЯТ ВАРИАНТ НА КОРОНАВИРУСА СЕ КАЗВА ОМИКРОН - БЪЛГАРСКИ ЕПИДЕМИОЛОГ ОБЯСНИ КАКВО СЕ ЗНАЕ ЗА НЕГО

"Понеже от всички страни ме бомбардира тревожен интерес за новия вариант открит първоначално в Ботсуана, ето кратък преглед на това какво е известно до момента, и как да го интерпретираме". Така започва анализ на епидемиолога Петър Марков в социалните мрежи.

Ето какво гласи той: "Преди 30 минути Световната здравна организация излезе с позиция в която обявява този вариант като "вариант будещ тревога" (VOC) и му отреди гръцката буква Омикрон (О).

НОВИЯТ ВАРИАНТ НА КОРОНАВИРУСА И ДО ВЕЛИКОБРИТАНИЯ

Новият вариант на Covid-19 настъпва все по-активно в Европа, като вече достигна и Великобритания. Двама души в Обединеното кралство са заразени с опасния нов вариант, наречен Омикрон, съобщи здравният министър Саджид Джавид.

Случаите са открити в Челмсфорд, Есекс и в Нотингам. Инфектираните са пътували до Южна Африка, където най-вероятно са се заразили. Те и семействата им са поставени под карантина, а здравните власти проследяват контактите им, предава BBC.

ВЕЛИКОБРИТАНИЯ ЗАТЕГНА МЕРКИТЕ ЗА ПРИСТИГАЩИТЕ ЗАРАДИ ВАРИАНТА ОМИКРОН

Пристигащите във Великобритания са длъжни да си направят PCR тест до 2 дни след влизане в страната и да се самоизолират, докато получат резултата от изследването, предава Euronews. Това задължават новите строги правила за влизане в страната, обявени само няколко часа след като британските власти откриха първите случаи на новия вариант на коронавируса - Омикрон на своя територия.

"Няма да спрем хората да пътуват, но ще изискваме всеки, който влезе в Обединеното кралство, да направи PCR тест до края на втория ден след пристигането си и да се самоизолира, докато не получи отрицателен резултат", обяви на пресконференция премиерът Борис Джонсън.

ПРЕГОВОРИ ЗА КОАЛИЦИЯ: БЮДЖЕТ 2022 НЯМА ДА БЪДЕ ПРИЕТ ПО-РАНО ОТ ЯНУАРИ ДОГОДИНА

Бюджет 2022 трябва да бъде приет до края на януари догодина. Това решение взеха в последния ден от преговорите за съставяне на правителство с мандата на "Продължаваме промяната" експертите от група „Финанси“, съобщи БНР.

Въпреки че желанието на всички бюджетът да бъде приет до края на тази година, Асен Василев, който по всяка вероятност ще поеме поста финансов министър, обясни, че структурата на Министерския съвет, а следователно и финансовата рамка ще бъдат напълно различни. Това прави приключването на работата по нея неосъществимо в този кратък срок.

БСП ПРЕДЛАГА МИНИМУМ 700 ЛВ. МИНИМАЛНА ЗАПЛАТА ОТ 2022 Г.

Делът на бюджетните разходи в БВП, диференцирана ДДС ставка и системата за семейно подоходно облагане бяха ключовите теми за БСП по отношение на финансовата политика на страната на последния ден от преговорите за съставяне на правителство с мандата на „Продължаваме промяната“.

БОРИСОВ: ЗАБРАВЕТЕ ЗА НОВИ ПЪТИЩА И МАГИСТРАЛИ, ДОКАТО НЕ СЕ ВЪРНЕМ НА ВЛАСТ

Над 70% от хората не са излезли да гласуват. Можеше да има много стабилно управление между партиите на промяната, ГЕРБ и СДС. Това заяви бившият премиер Бойко Борисов на семинар на младежката организация на ПП ГЕРБ в Арбанаси. И попита – как по-приемлив за новите победители е станал "световният шампион по брой фалирани банки Румен Гечев".

ЗЛИЯТ ДЕМОН КОАЛИЦИЯ ПРЕЗ ГОДИНИТЕ - КОЙ С КОГО И КАК, ВТОРА ЧАСТ (СНИМКИ)

В първата част на този материал ви запознахме с коалиционните управления на България до 2013 г. През този период не е имало нито едно правителство, което не е разчитало на гласовете на коализионни партньори в Народното събрание. Във втората част ще се върнем чак в зората на прехода, когато първото правителство на СДС с премиер Филип Димитров беше провалено от ДПС. Обърнете внимание, че в представения период ДПС участва пряко в управлението – или като мандатоносител, или като коалиционен партньор. Уверете се сами:

БЛИЗО 2500 НОВИ СЛУЧАЯ НА COVID-19 У НАС ЗА ДЕНОНОЩИЕ, ПРОЦЕНТЪТ НА ПОЛОЖИТЕЛНИТЕ ПРОБИ ОТНОВО БЕЛЕЖИ СПАД

Броят на новите случаи на коронавирус се увеличи като абсолютно число, но намаля като процент. 2488 са новооткритите случаи за 26 ноември, като те бележат ръст със 118 на дневна база, след като в четвъртък откритите случаи бяха 2370. Направени са 40 630 теста (PCR и антигенни), като те са с 9893 повече спрямо отчетените 30 737 ден по-рано. Така процентът на положителни проби става от 7,71% на 6,12 на сто.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Светият Синод избира наместник-председател

Кой има имен днес днес, 19 март, 2024 г.

Прогноза за времето - 19 март 2024 г. (вторник)

Пловдивският митрополит Николай няма да е кандидат за патриарх

Най-важните новини за деня: 18 март 2024 г.

Фаза на Луната на 19 март 2024 г.

Затварят за две седмици участък от АМ “Тракия” край Бургас

От догодина: Прекратяваме договор с телеком без неустойка, ако има индексация

Кета Мирчева: Ние не искаме да се поучим от историята (ВИДЕО)

"Топлофикация София" лъжат за по-ниски сметки за парно през февруари? (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com