Новините: Най-важното за деня, 5 юли

3540
Новините: Най-важното за деня, 5 юли
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 05 юли.

БАБХ ИЗДАДЕ ЗАПОВЕД СКАНДАЛНАТА ФИРМА "ЕВРОЛАБ 2011" ДА НАПУСНЕ ПОМЕЩЕНИЯТА НА "КАПИТАН АНДРЕЕВО"

Фирмата „Евролаб 2011“, която попадна в епицентъра на скандала около ГКПП „Капитан Андреево“, трябва да напусне помещенията, които заема на граничния пункт. Това се вижда от заповед, издадена в петък от директора на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) проф. Христо Даскалов​.

ФИНАНСОВОТО МИНИСТЕРСТВО ОТГОВОРИ НА БОРИСОВ: НЕКАДЪРНОСТ? ДА, ВЪВ ВАШЕТО ПРАВИТЕЛСТВО!

Министерството на финансите отговори на критиките на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов от по-рано днес, че кабинетът "Петков" е провалил Плана за възстановяване и устойчивост. "Вчера ЕК намали общата сума на безвъзмездните средства с корекция 578 милиона евро. Губят се милиарди от некадърност, от безотговорност", заяви Борисов на брифинг в централата на партията си.

АНДРЕЙ ДЕЛЧЕВ: НЕ ВСИЧКИ БЕНЗИНОСТАНЦИИ ЩЕ ПРИЛАГАТ ОТСТЪПКАТА ОТ 25 СТ. ЗА ЛИТЪР ГОРИВО

Не от всички бензиностанции ще се получава отстъпката от 25 стотинки за литър гориво. Само тези бензиностанции, които решат, ще въведат отстъпката. Това заяви Андрей Делчев от Българската петролна и газова асоциация пред БНТ. 

КРУМ ЗАРКОВ ЗА ХАРТИЕНИЯ ВОТ: СПАСИХ БСП ОТ НЕПРИЯТНАТА СИТУАЦИЯ ДА ГЛАСУВА С ДПС И ГЕРБ (ВИДЕО)

Как един глас от групата на БСП в 47-ото Народно събрание спря връщането на хартиените бюлетини? Ще успее ли "Продължаваме промяната" (ПП) да състави правителство, или ще има ли предсрочни парламентарни избори? Как ще се представи БСП на тях? За всичко това в Студио Actualno разговаряме с народния представител от "БСП за България" Крум Зарков.

ПРОГНОЗА: МАКЕДОНИЯ НЕ ИСКА ДА ВЛЕЗЕ В ЕС, ТЕПЪРВА ЩЕ ИМАТ ПРОБЛЕМИ С АЛБАНЦИТЕ

Протестите в Северна Македония са масови и добре организирани от ВМРО-ДПМНЕ, но нямат ясни концепция срещу какво протестират. Това коментира македонският журналист Владимир Перев, уточнявайки, че най-силно се чувало как щяло да има "българизация" на Северна Македония.

МИЛЕН КЕРЕМЕДЧИЕВ: ДЕСЕТИЛЕТИЯ СМЕ СИ ЗАТВАРЯЛИ ОЧИТЕ ЗА ТЕЗИ ВРЕМЕННО КОМАНДИРОВАНИ РУСКИ ДИПЛОМАТИ (ВИДЕО)

Сергей Лавров заяви, че Русия ще отговори със същото в отговор на 70-те изгонени руски дипломати. Какво следва оттук насетне - по темата Мирослав Димитров разговаря с Милен Керемедчиев - бивш зам.-външен министър и бивш зам.-икономически министър.

РУСКИ АНАЛИЗ ТИП ХЕМ СЪРБИ, ХЕМ БОЛИ: МОЖЕМ ДА ЗАТВОРИМ ПОСОЛСТВОТО, НО ЧАКАМЕ СМЯНА НА БЪЛГАРСКИТЕ УПРАВЛЯВАЩИ

"Американците използват България като жертвен агнец. Премиерът е много странен персонаж, който изначално не разчиташе на дълга политическа кариера." Това казва основателят на проекта "Балканист.ру" Олег Бондаренко за контролираната от Кремъл руска информационна агенция РИА Новости в статия, посветена на отзоваването на руските дипломати от страната ни.

РУСИЯ СЪБИРА ЗАТВОРНИЦИ ЗА ПУШЕЧНО МЕСО В ДОНБАС, ОБЕЩАВА МИЛИОНИ В РУБЛИ, АКО ЗАГИНАТ

Частната военна компания (ЧВК) "Вагнер" вербува затворници от колониите в Петербург за включване в авангарда (най-предната част на армията) в Донбас във войната срещу Украйна за помощ при установяването на нацисти. За службата им обещават 200 хил. рубли и свобода. Ако се върнат живи.

СБЪРКА ЛИ РУСКАТА АРМИЯ С ЛИСИЧАНСК – И РУСКИ, И УКРАИНСКИ МНЕНИЯ ЗА ПИРОВА ПОБЕДА

След поемането на контрола и върху Лисичанск, руската армия насочва вниманието си към Бахмут, Славянск и Караматорск. Бахмут е една от основните нови цели, като артилерийският обстрел по места в това направление от страна на Русия е ожесточен. Друга голяма цел за момента е Авдеевка (градът се намира на север от Донецк и е южен подстъп към Славянск и Краматорск), където руснаците съсредоточават огнева мощ, но нямат съществен напредък. При Билохоривка, руснаците са нанесли и ракетен удар. 

POLITICO: УМОРАТА ОТ УКРАЙНА ПРИТЕСНЯВА НАТО

 

Западните лидери, въпреки единството в подкрепата си за Киев, което показаха на срещата на върха на НАТО в Мадрид, се опасяват, че гражданите им скоро може да се уморят от събитията в Украйна, пише американското издание Politico.

РУСИЯ ЗАКЪСНЯ ДА СПРЕ ГАЗА: ГЕРМАНИЯ ВЕЧЕ Е ПОДГОТВЕНА ЗА ЗИМАТА

 

Русия намали драстично газовите потоци към Германия, но прекалено късно – германците вече са обезпечени за идната зима, тъй като хранилищата в страната са пълни на 62%. Това показват данните на AGSI+ - базата данни, която следи нивата на газохранилищата в цяла Европа.

ФИНЛАНДИЯ И ШВЕЦИЯ ПОДПИСАХА ПРОТОКОЛИТЕ ЗА ПРИСЪЕДИНЯВАНЕ КЪМ НАТО

 

Външните министри на Финландия и Швеция Пека Хаависто и Ан Линде, както и посланиците на 30 държави членки на НАТО подписаха във вторник протоколите за присъединяването на двете скандинавски страни към Северноатлантическия алианс на официална церемония в централата на НАТО.

МРЪСНАТА ТАЙНА НА ЗЕЛЕНАТА ЕНЕРГИЯ: ГЛАДЪТ ЗА АФРИКАНСКИ РЕСУРСИ

 

Борбата за металите, използвани в производството на батерии, заплашва да повтори един от най-разрушителните процеси в историята на световната икономика, пише американското издание Foreign Policy. Мръсната тайна на зелената революция се крие в ненаситната нужда от ресурси, които се добиват в Африка.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

До 30 000 лв. за проекти за бизвес на хора с увреждания дава МТСП

Светият синод избра врачанския митрополит Григорий за наместник-председател

Кой има имен днес днес, 19 март, 2024 г.

Свещеник в гладна стачка заради касирания избор в Сливенската епархия (СНИМКИ)

Не ходете в планините, има мъгла, дъжд и сняг

Велико Минков обвини държавата, че му пречи да е баща

Къде са 400 млн. лева за пътна безопасност?

Светият Синод избира наместник-председател

Прогноза за времето - 19 март 2024 г. (вторник)

Пловдивският митрополит Николай няма да е кандидат за патриарх

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...