Милен Керемедчиев: Десетилетия сме си затваряли очите за тези временно командировани руски дипломати (ВИДЕО)

16943
Милен Керемедчиев: Десетилетия сме си затваряли очите за тези временно командировани руски дипломати (ВИДЕО)
Снимка: Actualno.com

Сергей Лавров заяви, че Русия ще отговори със същото в отговор на 70-те изгонени руски дипломати. Какво следва оттук насетне - по темата Мирослав Димитров разговаря с Милен Керемедчиев - бивш зам.-външен министър и бивш зам.-икономически министър.

По думите му много е вероятно затварянето още едно наше генерално консулство като ответна мярка - това в Екатеринбург: "България до момента имаше представителство в Москва, където е посолството ни, във Санкт Петербург, където е нашето генерално консулство, имахме такова и в Екатеринбург. Това, което се взе като решение, когато се изпратиха двете ноти за реципрочност от нашето външно министерство към руския посланик, една от точките беше - да се закрие руското консулство в Русе и ние да затворим консулството в Екатеринбург". 

Kакво следва?

"По скоро ще изчакат да се успокоят малко нещата и ще отговорят реципрочно. Вижда се, че започват да предприемат някакви стъпки. Отпадането на туристически визи за българи е нормална дипломатическа ответна мярка, която може да се предприеме", заяви Керемедчиев.

Керемедчиев заяви, че приемащата страна определя дали да допусне акредитация на съответния брой дипломати.

Какви привилегии дава един дипломатически паспорт?

 "Да имаш дипломатически паспорт ти дава имунитет за държавата, за която си акредитиран, съответно не си проверяван като физическо лице от местните власти, както автомобила, сградата, в която се помещаваш, дипломатическата поща е абсолютно неприкосновена. Не се проверява дори от рентген на летището", обясни бившият зам.външен министър.

Той отбеляза, че за 2022 г. руското посолство официално е поискало акредитирането на едва 42-ма дипломати, като към този момент броят им у нас е 150: "Ето защо не бива да се изпада в истерия от тези дипломатически "любезности".

Временно командировани, но всъщност за постоянно

По думите му Русия използва една вратичка във Виенската конвенция, която дава възможност за временно командировани дипломати, но това "временно" може да продължи повече отколкото е нормално. Керемедчиев смята, че вината е в нас, за това че в продължение на десетилетия българската страна е "затваряла очи за тези временно командировани руски дипломати".

"Това, което направи България трябва да е много ясно. Бяха изпратени две ноти на посланик Митрофанова. Едната нота беше за това, че има руски дипломати, които извършват несвойствена за акредитацията си дейност. Това са така неречените шпиони, които според данни на нашите служби са разкрити, че са извършвали такава дейност. Втората нота е свързана с реципрочността на двете дипломатически мисии", каза още той.

Прикритието на шпионите

Керемедчиев уточни, че всяка една държава изпраща служители на своите служби, които да извършват определена разузнавателна дейност: "Най- често те са прикрити под шапката на културни аташета, търговски аташета, аташета по печата и т.н. Разбира се всяка една държава изпраща и военно аташе, което е официален представител на въоръжените сили. 99% от случаите контра-разузнаването разбира веднага, кои от представителите преминават някакви граници на своите действия и наистина застрашат националната сигирност от гледна точка на вербуване на български граждани, комуникация с високопоставени представители на нашата администрация или политически живот. Тогава вече съответните служби дават информация на министерски съвет, който предлага на министерство на външните работи те да бъдат отзовани".

Поведението на Митрофанова

"Изключително непремерено от дипломатическа гледна точка поведение на госпожа Митрофанова. Само двама руски посланици си позволяват такъв изказ в Европа. Това е посланика на руската федерация в Северна Македония и посланик Митрофанова в България".

"Мярката беше правилна, направена по най- лошия начин", категоричен е Керемедчив.

КОЯ ДЪРЖАВА ИМА НАЙ-МНОГО ДИПЛОМАТИ У НАС - МОЖЕТЕ ДА  ПРОЧЕТЕТЕ ТУК.

Още от разговора с Милен Керемедчиев - вижте във видеото.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Осъдиха бившия депутат от ДПС Димитър Аврамов за подкуп

Бивш човек на Радев: Боричкат се две козлета, но всички на моста ще паднат във водата

Ще има отстъпления от списъка с министри: Политолог за ротацията

"Недопустимо, противоконституционно e": За грешките на преговарящите при президента говори доц. Наталия Киселова

Правителство или предсрочни избори: Габриел отива при Радев с окончателно решение

Преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ приключиха без коментари пред медиите

Желязков: Основната ни цел е премахването и на сухопътния контрол в рамките на Шенген

Слави Трифонов: На две магарета слама не могат да разделят, но ще дойде черен лебед (ВИДЕО)

Анализатори: Спорът е за регулаторите и съдебната власт, а не за министрите

ЦИК обяви обществена поръчка за евроизборите с една особеност

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...