Борисов: Най-мащабното купуване на гласове е в парламента пред очите на умните и красивите

2246
Борисов: Най-мащабното купуване на гласове е в парламента пред очите на умните и красивите
Снимка: БГНЕС

Най-мащабното купуване на гласове е в парламента пред очите на умните и красивите, коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на пресконференция. В началото на изявлението си Борисов се похвали с резултатите на частичните местни избори в неделя, като ГЕРБ печели вота в Нова Загора, кметство Попович, община Бяла, област Варна, в кметство Секулово, община Дулово, област Силистра, кметство Нова Камена, община Тервел, Добрич, а в Лиляче във Враца е на балотаж с БСП.

"Минаха в неделя най-истинските социологии, а това са реалните. Докато полицията масово пресира, обикаля, влиза в къщите, изрично да каже, че не трябва да се гласува за ГЕРБ, най-мащабното купуване на гласове се провежда в българския парламент. Освен пари за отцепници - в момента се предлагат колосални суми да не влязат на гласуване. Да претърпи някаква авария, да се спъне, да падне, да си ожули носа само да не влезе в зала. Така са се вкопчили в тази власт, че въобще не забелязват какво се случва около тях”, коментира лидерът на ГЕРБ.

„Тези хора в момента вадят огромни пари, корумпират депутати и купуват по 10 хил. гласа на ден", заяви Борисов. Според него един депутат има тежест около 10 хил. гласа. Той обърна внимание, че това става пред очите на "умните и красивите".

"Чуваме заклинания и купуване на гласове. Хубаво ще ги направите 121. Ще се продадат. И то на базата на формулировката принципи. На кои принципи? На принципа на инфлацията, да ти спре Европа с милиарди парите, да наслагаш свои хора в съдебната система, горивото да ти отиде на 4 лв. ,на принципа да купуваш скъп газ, скъп хляб?, попита още Бойко Борисов.

Лидерът на ГЕРБ коментира и външната политика, като изтъкна, че по времето на управление на БСП, са изгонени руски дипломати и ще бъде затворено посолството. "По най-важните външнополитически теми опозицията им свърши работата. Истински се надявам, че днес въпреки езика на омразата, въпреки отвратителното поведение, които имат част от хората в Северна Македония, ще се вземе решение и на нашите съседи ще им бъде даден този път, но този път го преправи опозицията на България - и с Договора за добросъседство и с гласуването в парламента.", подчерта Борисов.

Друга тема на пресконференцията беше Планът за възстановяване и устойчивост като според Борисов той буквално е провален. 

Поводът за тази критика беше информацията от Европейската комисия от последните дни, че общата сума на Плана за възстановяване и устойчивост ще бъде намалена с 578 млн. евро. Идеята е планът да бъде променен спрямо реалното отражение на коронавируса върху икономиката на България. Всъщност корекцията на плановете важи за всички държави. Тя е заложена в регламента за програмата за възстановяване на ЕС NextGenerationEU. Тъй като той беше приет, преди да има статистически данни за реалния икономически удар, понесен от пандемията от COVID-19, в правилата беше заложено до 30 юни 2022 г. Европейската комисия да актуализира цифрите, чрез които се изчислява формулата, определяща окончателния размер на помощта.

“Помните ли кога Урсула фон дер Лайен отиде в Гърция и даде на Мицотакис авансите за Гърция. След това тя отиде в Румъния, Хърватия. Взеха авансите, похарчиха парите. През това време ние слушахме хвалебствия за българското правителство за техните умни и страхотни идеи, докато вчера ЕК намали общата сума на безвъзмездните средства, които ще предостави на България по Плана и корекцията е 578 млн. евро", каза Борисов.

Той посочи, че много са загубите, но тази е категорична и е вследствие на промяната. "Губите милиарди и това ви се струва нормално. Губят се милиарди от некадърност, от безотговорност. Въобще вече даже не е модерно, безсмислено е да обясняваме, че щяха да събират милиарди от кражби - от какво ли не. Не само, че не събраха нищо, а продължаваме да губим готовите пари, които благодарение на европейската солидарност, имахме", коментира още лидерът на ГЕРБ.

Томислав Дончев смята, ако средствата на плана се намалят при управление на ГЕРБ, е щяло да има колективна политическа истерия. По думите му редуцираните пари по Плана не е най-големият проблем, свързан с него. „Има два други проблема. „Ако гледате актуализацията на бюджета там е предвидено почти 1.5 млрд. разход за изплащане на пенсии да бъде осигурен от постъпления от ЕК свързани с Националния план за възстановяване и устойчивост. Тези средства се ползват заемообразно. Дали може да се случи? Може и да може. Да предположим, че дойде, дали ЕК би позволила целеви средства да бъдат използвани за изплащане на пенсии? По-интересното става 2023 г., когато правителството ще трябва да осигури средства за по-високия размер на пенсиите, но ще трябва да извади от бюджета този 1.5 млрд., за да почне изпълнението на тези проекти. Ако това не се случи - ЕК ще си ги иска обратно. Това означава още няколко неща и тук идва вторият проблем, той е свързан с времето. Това означава, че проектите в България няма да започнат навреме. Позволявам си да ви припомня, че крайният срок за договаряне и сключване на договори по плана е 2023 г. В този смисъл България трябва да сключи договори само по националния план до 2023 г. за 12 млрд“, каза той.

Делян Добрев пък коментира намаленото ДДС, като посочи, че то не намалява цените.

„Това е доказано в света, доказано от теорията, доказано в практиката. Факт, който г-жа Нинова не знае. Събота и неделя тя изпадна в една много комична ситуация да обяснява как цената на хляба е паднала с 20%, което е грешно“, посочи още депутатът от ГЕРБ. Добрев коментира, че ако целта е да се подпомогнат хлебарите и мелничарите, ще се свърши добра работа с тези 20 %. Добрев посочи, че Нинова е станала обект на ужасяващи подигравки във „Фейсбук“ и на него му станало жал. Той обърна внимание, че отстъпката, с която Нинова се е похвалила, е от миналата събота, а не от закон, който влиза в сила от вторник.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Не е честно": Борисов не е доволен, че всички го питат за Митов (ВИДЕО)

Желязков с първи думи за исканата му оставка (ВИДЕО)

"Не съм предлагал нищо": Срещата премиер-президент приключи безславно

БСП иска оставката на Росен Желязков

Войната в Близкия Изток помага на Путин, трябва военна помощ за Украйна: Говори министърът на отбраната

Радев и Главчев обсъждат исканите смени в кабинета

Борислав Цеков: Ако внесат вот на недоверие, ще нарушат Конституцията

Елена Йончева: Мигрантите ще бъдат връщани обратно

Гроздан Караджов: ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ искаха да покрият скандала около Нотариуса

Бойната група на НАТО у нас получи висока оценка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com