Новините: Най-важното за деня, 8 юли

5447
Новините: Най-важното за деня, 8 юли
Снимка: Getty Images

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 8 юли, 2023 година.

РУСНАЦИТЕ СА В КАПАН В БАХМУТ, ДАННИ И ЗА РУСКИТЕ И УКРАИНСКИ ЖЕРТВИ В ЮЖНА УКРАЙНА (ВИДЕО)

В Бахмут руснаците са в капан. Нашите военни максимално затрудниха движението им и направиха невъзможно излизането на руските части от града. На южния фланг (там се намира най-важната в момента точка за боевете Клещеевка) има настъпление в няколко участъка – повече от километър. Това пише в своя публикация в Телеграм зам.-министърът на отбраната на Украйна Анна Маляр. Данните се трупат и има по-ясна картина в сутринта на ден номер 500, откакто издирваният от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин нареди на армията си да нападне Украйна и стартира най-кървавата война в Европа след края на Втората световна война.

РУСИЯ ПРОБВА ДА СЕ ИЗКЛЮЧИ ОТ ИНТЕРНЕТ - РЕЗУЛТАТЪТ Е ИНТЕРЕСЕН

Руските власти и интернет оператори отново провериха работата на руските сайтове в контекста на прекъсването на връзката на страната с международния интернет. Според представител на Роскомнадзор ученията са били успешни.

ДЪРЖАВАТА НЯМА ПАРИ ЗА КОМПЕНСИРАНЕ НА БЕДСТВИЯТА ОТ ПОСЛЕДНИТЕ ШЕСТ МЕСЕЦА

За първите шест месеца на 2023 г. в Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане от природни бедствия са постъпили искания за предоставяне на средства в размер на 560 млн. лв.

МО СРЕЩУ ИЛИЯНА ЙОТОВА: ПРЕЗИДЕНТСКАТА ИНСТИТУЦИЯ МАНИПУЛИРА ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА И НАШИЯ АНГАЖИМЕНТ КЪМ НЕЯ

Министерството на отбраната публикува позиция във връзка с запитвания за коментар относно изявление на вицепрезидента Илияна Йотова. По-рано днес Йотова каза, че атаките срещу президента Румен Радев след срещата със Зеленски са с цел да се отклони вниманието от поетите ангажименти към украинския лидер. Йотова твърди, че има разногласия между МО и Министерски съвет, защото "единият е казал, че ще дадем всичко на Украйна, другият - това, което можем". (Йотова визира Денков и Тагарев, бел. ред). А ето какво отвърна министерството ...

И ЕРДОГАН ПОСРАМИ РАДЕВ НА ТЕМА "ЗЕЛЕНСКИ, ПРОТОКОЛ И МИР" (ВИДЕО)

Като всеки език и дипломатическият има своите особености – негласни, неизразими директно с думи послания. Дипломатическият протокол е цяла наука, която се изучава от всеки, който иска да е дипломат – от това как трябва да говориш (реторика) до това как трябва да са наредени приборите на масата според важността на закуска, обяд или вечеря при държавно-политическа среща.

НОВИНИТЕ, КОИТО УНИЖИХА ПУТИН СЛЕД ВИЗИТАТА НА ЗЕЛЕНСКИ ПРИ ЕРДОГАН

Освобождаването на украинските военни командири, които защитаваха Мариупол и знаковия завод "Азовстал" от руската инвазия през пролетта на 2022 година, е нарушение на споразумението с Русия. Никой не е уведомявал Руската федерация за това. Такъв коментар направи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

ДЕФИЦИТ НА РАБОТНА РЪКА ПО ЧЕРНОМОРИЕТО: ВСЕ ПО-ЧЕСТО СЕ НАЕМАТ ЧУЖДЕНЦИ

Криза с работната ръка има по българското Черноморие, затова и работодателите в района търсят както хора със специфично образование, така и работници без никакво образование. От началото на годината до 30 юни в бюрата по труда в региона на Бургас са обявени около 6000 свободни места в сферата на хотелиерството и ресторантьорството.

СЛЕД БУНТА НА ПРИГОЖИН: ЗАКРИВА ЛИ СЕ "ФАБРИКАТА ЗА ТРОЛОВЕ"?

След неуспешния бунт на Евгений Пригожин останаха много въпроси не само за бъдещето на групата "Вагнер", но и за една друга негова не по-малко известна рожба - "фабриката за тролове". Наемниците в интернет в продължение на години пишеха за пари коментари и статии в полза на режима и нападаха опозицията в Русия. В края на юни изданията, влизащи в медийната група "Патриот" на Пригожин, едно след друго обявиха, че преустановяват работа. Но дали това означава и край на "фабриката за тролове" в Русия?

КАКВО СТАВА: ГЕРМАНИЯ ЗАТЯГА КОЛАНА С ДЪРЖАВНИТЕ ПАРИ И ИМА ТУРБУЛЕНЦИЯ

След десетилетие на увеличаване на разходите, германското правителство прие планове за съкращаване на бюджета си за следващата година с 30,6 милиарда евро, засягайки области от здравеопазване до грижи за деца и обществен транспорт, което предизвика ожесточени политически битки в управляващата коалиция и в политическото разделение.

РАСИЗЪМ, ЧЕРВЕН КАРТОН И КУП ПОЛОЖЕНИЯ: ЛЕВСКИ И АПОЕЛ НИКОЗИЯ НЕ СЕ ПОБЕДИХА (ВИДЕО)

Левски и Апоел Никозия не се победиха в последната контрола на "сините" преди старта на новия сезон в efbet Лига.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 15 май 2024 година

МВР с важни новини за издаването и замяната на шофьорските книжки

Прогноза за времето - 16 май 2024 г. (четвъртък)

Kaufland празнува 2 години Kaufland Card с вълнуващи подаръци и изненади за своите клиенти

Владимир Будинов: След Червената армия – комунизация и съветизация (ВИДЕО)

България с първа реакция след нападението над Фицо

Централни хали отваря врати с ново градско пространство за култура, изкуства и наука

Времето утре - 16 май 2024 г.

Назначиха шестима заместници на и. ф. шефката на СРП

Сарафов пита ВАС може ли да се глобява работодател за неплатени заплати

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com