Руснаците са в капан в Бахмут, данни и за руските и украински жертви в Южна Украйна (ВИДЕО)

14843
Руснаците са в капан в Бахмут, данни и за руските и украински жертви в Южна Украйна (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

В Бахмут руснаците са в капан. Нашите военни максимално затрудниха движението им и направиха невъзможно излизането на руските части от града. На южния фланг (там се намира най-важната в момента точка за боевете Клещеевка) има настъпление в няколко участъка – повече от километър. Това пише в своя публикация в Телеграм зам.-министърът на отбраната на Украйна Анна Маляр. Данните се трупат и има по-ясна картина в сутринта на ден номер 500, откакто издирваният от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин нареди на армията си да нападне Украйна и стартира най-кървавата война в Европа след края на Втората световна война.

Руски страх: Ще удържим ли Бахмут? ВИДЕА от боевете

Публикацията на Маляр е от снощи, като тя изрично подчертава, че на северния фланг няма промяна на позициите. Само че тя не взема предвид в тази публикация важна украинска атака, направена няколко часа по-рано именно на северния фланг – от Берховка към Ягодно, на около 2 километра северно от Бахмут. Там украинците са успели да завземат няколко важни тактически позиции според дневния анализ на ISW (американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната), като е приложено направено геолокализиране на видеокадри от контролираната от Кремъл руска държавна информационна агенция РИА Новости:

На южния фланг боевете са за Клещеевка (6-7 километра южно от Бахмут) като още вчера руският пропагандист Семьон Пегов (WarGonzo) изрично предупреди, че украинската армия е превзела няколко важни високи позиции на север от населеното място. "Ако ВСУ (Въоръжените сили на Украйна) успеят да се закрепят, руските части едва ли ще могат да удържат разположеното в низина населено място (Клещеевка), а и няма да има смисъл", написа изрично Пегов, който днес сутринта добави, че ожесточените боеве за високите позиции на запад и север от Клещеевка продължават. Думите му бяха потвърдени от говорителя на украинския генщаб Андрий Ковальов: Имаме частичен успех при Клещеевка. А командващият украинската сухопътна армия генерал Олександър Сирски също обяви, че има прогрес и са превзети загубени преди месеци позиции, но без да дава допълнителни подробности къде.

Що се отнася до украинската контраофанзива в Запорожието, Маляр пише, че там съотношението на загубите е 1:5,3 в полза на украинците. Ожесточени боеве текат в направлението към Бердянск и към Мелитопол (от Угледар през Велика Новоселка), пише още тя. А според украинска оценка, почти всички руски войници в състава на армейските им части на Източното руско военно командване са хвърлени в Южна Украйна. Това кара ISW да поставя въпроса доколо силна е руската отбрана в Запорожието и Западна Донецка област, след като там са хвърлени толкова много части и изглежда няма голям руски резерв. Според украинския военен експерт Константин Машовец, единствените руски резерви са части на 29-ти комбиниран армейски корпус – най-малкият в Източното военно окръжие на Руската федерация. Ако украинските сили постигнат оперативен пробив, руските части ще трябва да отстъпят в предварително подготвени отбранителни позиции на втора линия без значима оперативна подкрепа на резерви, а организираното отстъпление е най-трудната тактически задача във военното дело. Че има руски войници, които се бият месеци наред без почивка специално в Южна Украйна изглежда ясно – пореден сигнал и то във ВИДЕО излезе тази седмица: ВИДЕА: Руски БТР и танк се премятат и пушат зрелищно. Отделно, според руското опозиционно издание "Верстка", руското военно министерство е наредило на звеното на руските железници "Трансбезопасност" да действа за набор за военна служба във всички дирекции на железниците.

Иначе, по направлението от Угледар – Велика Новоселка – Бердянск основните боеве са по линиите Старомайорско – Урожайно – Новодонецко, Новодаривка и Приютно. Всички тези населени места са в рамките на около 10-15 километра южно от Велика Новоселка. А в направлението от Орехов към Токмак, в Запорожка област, боевете са при линиите Новофедоровка – Върбово (20 километра югоизточно от Орехов) и Нестрерянка – Копани (10 километра югозападно от Орехов). Масово руски военни блогъри твърдят, че украинците използват малки щурмови групи – явно за да са по-трудна цел и за да разчистват минни полета при операции на разузнаване с бой.

Междувременно, ООН излезе с нови данни за загиналите цивилни във войната в Украйна. Потвърдено 9177 украинци са били убити, 15 993 са били ранени, а над 500 деца са сред убитите.

Сателитни СНИМКИ: Има приличащи на бомби предмети върху реактор на АЕЦ Запорожие

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Въоръжено нападение в Русия: Убити и ранени полицаи (ВИДЕО)

F-16 и модернизирани Су-27: Украинските неприятни изненади за Русия (ВИДЕО)

Полските фермери разблокираха всички пунктове по границата с Украйна

Без повече 12345: Великобритания забранява слабите пароли за устройства

След внимателно обмисляне: Педро Санчес остава на премиерския пост

Жерар Депардийо е в ареста по подозрения в сексуално посегателство

Украйна с предупреждение към Европа: Спира да спазва някои точки от Европейската конвенция за правата на човека

САЩ се готвят да заредят Украйна със съветски изтребители?

В Русия продължават да арестуват журналисти, работили за западни медии

Русия напредва: Къде ще е следващият голям удар на фронта? (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа