Новините: Най-важното за коронавируса днес, 20 март

5980
Новините: Най-важното за коронавируса днес, 20 март
Снимка: iStock/Guliver

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 20 март.

ФАКТИЧЕСКО ВОЕННО ПОЛОЖЕНИЕ: АРМИЯТА СТАНА ПОЛИЦИЯ ЗАРАДИ КОРОНАВИРУСА

С гласуването на второ четене на текстовете от Закона за мерките по време на извънредното положение, парламентът окончателно даде на армията полицейски функции по време на сегашното извънредно положение заради коронавируса. 89 депутати го подкрепиха и това беше достатъчно.

ФИЗИЧЕСКИТЕ ЛИЦА ПОДАВАТ ДАНЪЧНИ ДЕКЛАРАЦИИ ДО 30 ЮНИ

Над 10 часа продължава гласуването в парламента текст по текст на Закона за извънредното положение на второ четене. Ето по-важното, което депутатите приеха до момента. Сроковете за подаване на годишните данъчни декларации на физическите лица и за внасяне на дължимия данък се удължават от 30 април на 30 юни.

СЛЕД ТАЙНО СЪВЕЩАНИЕ ЗА КОРОНАВИРУСА ПРЕЗ ЯНУАРИ: СЕНАТОРИ ПРОДАЛИ АКЦИИ ЗА МИЛИОНИ

Двама американски сенатори бяха обвинени от американски медии, че са продали акции за милиони долари в края на януари и началото на февруари, след тайно съвещание на Сената (проведено на 24 януари), предаде Fox News.

ПРИ НУЖДА АРМИЯТА ПАЗИ ПАРКОВЕТЕ ОТ ГРАЖДАНИ

"Не иде реч за милитаризация, а за организация на ресурсите. Безспорно е, че ако се стигне до задълбочаване на кризата, ще има нужда от допълнителен човешки ресурс". Така коментира евентуалното включване на армията в дейностите по осигуряване на мерките, залегнали в Закона за извънредното положение, министърът на правосъдието Данаил Кирилов в предаването „Лице в лице“ по Би Ти Ви.

ГОДИНИ ЗАТВОР И ДЕСЕТКИ ХИЛЯДИ ЛЕВОВЕ ГЛОБА ЗА ФАЛШИВИ НОВИНИ, НЕЯСНО КАКВО Е ФАЛШИВА НОВИНА

Засилване на наказанията за т.нар. фалшиви новини, както и за спекулата в условие на извънредно положение - това решение взе окончателно Народното събрание през Закона за мерките по време на извънредното положение заради коронавируса, където измененията се приемат текст по текст.

ОГРОМНО ОБЪРКВАНЕ В ИЗВЪНРЕДНИЯ ЗАКОН ЗА НАЛАГАНЕТО НА ПРОТИВОЕПИДЕМИЧНИ МЕРКИ

Мерките по смисъла на чл. 2, ал. 1, предприети преди влизането в сила на този закон, се считат за предприети в негово изпълнение – правна комисия не подкрепя текста на вносителя и предлага той да бъде отхвърлен.

ОЩЕ СЛУЧАИ НА КОРОНАВИРУС У НАС, ОГРАНИЧЕНИЯ В ПЪТУВАНИЯТА, НО ИМА И ДОБРИ НОВИНИ

От направените 129 проби в София, Стара Загора и във Варна, общо 17 са положителни. От направените проби във Варна, четири са положителни и са на контактни лица от Добрич, който също се включва в градовете. Това стана ясно от думите на генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, началник на кризисния щаб за борба с коронавируса у нас, след извънредната среща в Министерския съвет с премиера Бойко Борисов.

КОРОНАВИРУС: ДРАМАТИЧНА Е БИТКАТА НА ИСПАНИЯ С БОЛЕСТТА (СНИМКИ И ВИДЕО)

Към днешна дата в Испания 19 980 са заразените от COVID-19, вчера те бяха 17 147. От тях 10 542 от тях са в болница, 1 141 са в интензивните отделения. 1002 са починалите до момента. Това са последните данни на Министерството на отбраната на Испания, съобщи в интервю за БГНЕС българската журналистка Даниела Йотова, която от години живее и работи в Испания.

КМЕТЪТ НА СМОЛЯН: НЕ СМЕ КАТО ЯПОНЦИТЕ ИЛИ ГЕРМАНЦИТЕ, НО СТАВА ВЪПРОС ЗА ЖИВОТА НА БЛИЗКИТЕ НИ

Николай Мелемов е за трети мандат кмет на община Смолян. В областния град има потвърдени случаи на коронавирус. Потърсихме градоначалника за интервю относно мерките, които са предприети, след като заразата е така близо.

ХРАНИТЕЛНИТЕ МАГАЗИНИ ДА РАБОТЯТ В ОПРЕДЕЛЕНО ВРЕМЕ ЗА ПЕНСИОНЕРИТЕ, ПРЕДЛАГА БОРИСОВ (ВИДЕО)

Обсъжда се мярка в момента хранителните магазини да работят от 05:00 ч. до 08:00 ч. само за възрастни хора. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов в Калофер, където той посети цех на интендантско обслужване. Борисов коментира мярката в присъствието на военния министър Красимир Каракачанов.

БОРИСОВ: БЪЛГАРСКИТЕ ФАРМАЦЕВТИЧНИ ПРОИЗВОДИТЕЛИ ИМАТ ГОТОВНОСТ ДА ЗАПОЧНАТ ПРОИЗВОДСТВОТО НА МЕДИКАМЕНТИ НА ХИНИНОВА ОСНОВА

Министър-председателят Бойко Борисов проведе среща с националния консултант по инвазивна кардиология проф. Иво Петров, със здравния министър Кирил Ананиев и с членове на Националния оперативен щаб. По време на срещата проф. Петров докладва на премиера за положителния ефект на антималарийното лекарство „Хлороквин“ при лечението на болни от COVID-19.

МУТАФЧИЙСКИ: КЪМ ТОЗИ МОМЕНТ МЕРКИТЕ В СОФИЯ СА ДОСТАТЪЧНО ТВЪРДИ, НО ИМАМЕ ГОТОВНОСТ ЗА ПО-ТВЪРДИ

Нови 18 случая на коронавирус в България за последното денонощие - за това съобщи началникът на Националния щаб за коронавируса генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски. Има пациент, който е интубиран и в тежко състояние - жена, в "Токуда".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Промени в движението между Ружинци и Дунавци

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Над 1.3 млн. българи са живели под прага на бедност през 2023 г.

„Български пощи“ отново приемат пратки за Израел

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com