Фактическо военно положение: Армията стана полиция заради коронавируса

24987
Фактическо военно положение: Армията стана полиция заради коронавируса
Снимка: БГНЕС

С гласуването на второ четене на текстовете от Закона за мерките по време на извънредното положение, парламентът окончателно даде на армията полицейски функции по време на сегашното извънредно положение заради коронавируса. 89 депутати го подкрепиха и това беше достатъчно.

Промяната (чл. 9, 10, 11) предвижда армията да помага при налагане на противоепидемични мерки – да проверяват документи на хора и да установяват самоличността им, да задържат хора до идване на полицията – за нарушаване на карантина, да спират и моторни превозни средства, да дежурят на контролно-пропускателни пунктове и "да използват физическа сила и помощни средства само когато това е абсолютно необходимо". Влизането на армията в действие става само с акт на правителството.

Ще гласуват ли депутатите, че заповедта на здравния министър за извънредните мерки е недействителна?

Мерките по смисъла на чл. 2, ал. 1, предприети преди влизането в сила на този закон, се считат за предприети в негово изпълнение &ndash...

Ситуацията беше описана от депутата от БСП Валери Жаблянов така: "Когато включвате армията да гони вируса по шосетата, няма как БСП да подкрепи подобна глупост". Имаше и спор дали това не уронва престижа на армията, дали не трябва правителството да има думата какво точно може да прави армията в определен момент.

Депутатът от ГЕРБ о.з. генерал Константин Попов не видя сериозни последствия и за нарушаване на командната верига, защото началникът на Националния кризисен щаб генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски е подчинен на други, политически лица - например военния министър. Според Попов, нямало да има действия на началниците на Мутафчийски без той да им каже, защото не познавали обстановката - например в Банско. Юлиан Ангелов от ВМРО също не видя "заплаха за демокрацията", защото при големи терористични актове в Европа имало включване на армията и демокрациите не пострадали, явно визирайки извънредното положение във Франция от 2015 година.

Последваха реакции, че с включването на армията ще се засили паниката и че с включването на армията "Народното събрание става излишно". А Таско Ерменков иронизира: "Когато става въпрос за лица, излезли от карантина, да ги преследваме с танкове и БТР-и ми се струва свръхпресилено", като предложи да се помисли само за включване на военната полиция.

"Никъде в текстовете не се предвижда ползване на конници, танкове и БТР-и", отвърна с ирония народният представител на ГЕРБ Димитър Лазаров.

Отпада идеята за авансово доене на бизнеса от държавата. Засега

Председателят на парламентарната Комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова преди малко ОТТЕГЛИ предложението си авансовият корпоративе...

Полицаи отказват извънреден труд без последствия?

В условия на извънредно положение, вече няма ограничения за извънреден труд и колко да работиш, когато става въпрос за медицински персонал (в това число лекари, медицински сестри, санитари) и държавни служители, които помагат на медици в работата им. Полицаи и пожарникари обаче може да полагат извънреден труд само в рамките на чл. 187, ал. 7 от Закона за МВР – т.е. не може извънредният им труд не може да надвишава 70 часа на тримесечен период и 280 часа годишно. За да работят повече, трябва писмено да се съгласят, но ако не се съгласят, няма да има дисциплинарни последствия. Това повдига въпросът дали при нужда полицаи и пожарникари ще откажат да работят извънредно и нищо няма да последва?!

За да работят повече, трябва писмено да се съгласят, но ако не се съгласят, няма да има дисциплинарни последствия. Това повдига въпросът дали при нужда полицаи и пожарникари ще откажат да работят извънредно и нищо няма не последва?!

Още: "НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 20 март"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

БНТ "забрави" да излъчи пълното интервю със служебния премиер, липсва ключова част за Даниел Митов

Димитър Главчев: Нямам намерение да предлагам друг външен министър

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика