Физическите лица подават данъчни декларации до 30 юни

10303
Физическите лица подават данъчни декларации до 30 юни
Снимка: Pixabay

Над 10 часа продължава гласуването в парламента текст по текст на Закона за извънредното положение на второ четене. Ето по-важното, което депутатите приеха до момента. Сроковете за подаване на годишните данъчни декларации на физическите лица и за внасяне на дължимия данък се удължават от 30 април на 30 юни. Удължава се и срокът за ползване на отстъпки при плащането на данъка - вместо до 31 март, отстъпката може да се ползва при платен данък до 31 май. т се и срокове за спазване на отстъпки при плащане на данъци. Променят се и сроковете за ползване на отстъпка при местните данъци върху имотите и автомобилите, като намалението може да се ползва при платен изцяло данък до 30 юни

Сроковете за подаване на годишните финансови отчети се отлагат от 30 юни на 30 септември. Срокът за подаване на декларациите от предприятията, които не са извършвали дейност, се удължават от 31 март на 30 юни. 

България иска временна дерогация на ЕКПЧ по време на извънредното положение

България ще поиска временна дерогация на Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи до края на извънредното...

Предприятията, които дължат авансови вноски за корпоративния данък и които до влизането в сила на на извънредното положение вече са подали годишни данъчни декларации за 2019 година, в които са посочили прогнозни печалби за 2020 година, ще могат да подадат корегиращи декларации. Останалите задължени лица в срок до 15 април подават декларация за определяне на авансовите вноски за месеците от януари до юни, в която посочват прогнозната си данъчна печалба за 2020 г. 

Депутатите се скараха заради предложение на ДПС, абсолютно несвързано с извънредното положение, което засягаше изплащането на държавните субсидии за двете основни вероизповедания в страната – православното и мюсюлманското. Срещу предложението остро възразиха БСП, „Обединени патриоти” и „Атака”, според които се прави опит да се облагодетелства едно от двете конкуриращи се мюсюлмански изповедания. Йордан Цонев от ДПС, който е сред вносителите, обяви, че всъщност целта била да се поправи техническа грешка – в закона, който определя държавна субсидия за мюсюлманското вероизповедание, то не било вписано според съдебната му регистрация. „Срочността идва от факта, че тази грешка не позволява на министъра на финансите и на дирекция „Вероизповедания” да изплатят заплатите на свещенослужителите”, аргументира Цонев това, че си позволява да вкара поправката в извънредния закон. „Много браншове и организации можеха да си пуснат исканията да минат под графата спешност”, отвърна му Павел Шопов от „Атака”. А Мария Цветкова от „Обединени патриоти” определи уреждането на казуса с парите сега като „пир по време на коронавирус”. От ГЕРБ си замълчаха и подкрепиха ДПС при гласуването, на което предложението беше прието.

Припомняме, че се въвеждат тежки глоби за нарушаване на карантината и предприетите епидемични мерки. 5000 лв. ще бъде глобата за нарушаване на въведените от здравното министерство и регионалните здравни инспекции мерки при извънредна епидемична обстановка, предвиждат промените. Санкцията за едноличен търговец или юридическо лице ще бъде 15 000 лв. 5000 лв. ще е и глобата за заразено или контактно лице, както и  за лицата от други държави, които не изпълняват задължителната изолация и лечение. От 50 до 500 лв. е санкцияита за контактно лице, отказало да бъде изследвано за носителство на заразна болест. Такива лица също ще се довеждат принудително за тестове.  

Удължава се валидността на документи, даващи здравни права на различни групи. Заповедите за асистирана репродукция ще се удължат с 6 месеца, считано от края на извънредното положение, когато и да настъпи той. Експертните решения на ТЕЛК и НЕЛК за определяне на трайно намалена работоспособност, чийто срок изтича, също ще се удължат - за срок от 2 месеца след отмяната на извънредното положение. С 2 месеца след изтичане на извънредното положение се удължава и срокът за валидност на протоколите за  скъпоструващо лечение на хронично болни пациенти, които своевременно изтичат. 

Ето докога важат изтичащите лични карти и шофьорски книжки

Срокът на валидност на личните карти и шофьорски книжки, които изтичат между 13.03.2020 г. до 31.10.2020 година, се удължава с 6 месеца...

Вижте още:

Фактическо военно положение: Армията стана полиция заради коронавируса

НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 20 март

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

АКФ: Съдия от кръга на Нотариуса е гледала дело на съпругата му (СНИМКИ)

Земетресение в Девин

Връщат светофарите с таймер

Колко ще ни излезе предстоящият предсрочен вот?

Имитация на контрол: Едва 476 са глобени за пушене на закрито

Кой има имен ден днес, 29 март, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com