НПО-та са в потрес от съдийката, нахвърлила се на АКФ заради изсветляването на Нотариуса

16065
НПО-та са в потрес от съдийката, нахвърлила се на АКФ заради изсветляването на Нотариуса
Снимка: БГНЕС

Българският хелзинкски комитет (БХК) излезе с остър коментар по спорните изказвания на съдия Галя Георгиева от Апелативен съд – София, направени по време на изслушването ѝ по казуса с Мартин Божанов - Нотариуса. Пред Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) на 6 март тя обвини Народното събрание в натиск над съдебната власт и призова прокуратурата да разследва не схемите на Нотариуса, а самия Антикорупционен фонд (АКФ), който ги осветли.

Георгиева заяви, че ако се "намери един смел прокурор", който да разследва АКФ, "може да има и друго развитие".

"Дълбоко разочарование и смущение предизвикват коментарите на съдия Галя Георгиева", казват от БХК.

Още: Съдия Галя Георгиева със залп срещу разследващите Нотариуса, недоволна е от АКФ

Скандалните изказвания на съдия Георгиева

"Важно уточнение е, че съдия Галя Георгиева беше изслушана от Прокурорската колегия по нейно желание. Тя направи серия изявления, с които явно се противопостави на изобличаването на една от организираните престъпни групи, търгуващи с влияние в съдебната власт. Вместо да защитава независимостта на съдебната власт, Георгиева атакува гражданското общество, спомогнало за разкриване на сериозна корупция и търговия с влияние именно сред магистрати. Същевременно тя защити подслушването на магистрати – способ, посочен като инструмент за поставянето им в зависимости, и омаловажи престъпните закани към колеги - магистрати, пострадали или свидетели за дейността на организирани престъпни групи с участието на магистрати", посочват от Българския хелзинкски комитет.

Съдия Георгиева открито нападна АКФ – организация с изключителни постижения по документирането и изобличаването на търговията с влияние в съдебната власт през последните години, гласи още позицията.

Още: Ако случаят с Нотариуса бъде заметен, това е краят на всички илюзии

Георгиева говори все едно има власт в "тоталитарен режим"

Припомняме, че Георгиева постави под въпрос легитимността на дейността на АКФ поради участието на чужди граждани в органите ѝ на управление. "В управлението на АКФ участват чужденци - има името на един генерал, който не е български генерал. И аз питам, това не засяга ли нашата национална сигурност, след като може чужденци да се занимават с контрол над съдебната система? Кажете на прокурорите да се замислят и ако се намери някой смел прокурор да разгледа тези документи, може да има и друго развитие", каза съдийката.

"Тя използва език и внушения, които международната демократична общност е заклеймявала многократно като насочени срещу гражданските свободи", заявяват от БХК в отговор на този неѝн коментар. "Този оклеветяващ речитатив, който стигматизира критичните към властта организации като „чуждестранни агенти“, противници на родолюбието и националната идентичност, е характерен повече за националистически партии и тоталитарни режими и техните лидери, отколкото за магистрат, който правораздава в едно демократично общество. От висотата на своята професия на съдия, Галя Георгиева използва недвусмислени препратки, включително с насоки за промяна на законодателството за юридическите лица с нестопанска цел в посока на ограничаване на правото на мирно сдружаване на дискриминационна основа (чуждестранен произход или гражданство) и за етикетирането на гражданския сектор като заплаха за националната сигурност. Подобни предложения са в грубо противоречие с международните стандарти по правата на човека".

Снимка: Съдия Галя Георгиева, БГНЕС

Още: Молба за изслушване: Десислава Иванчева и Биляна Петрова да свидетелстват по случая "Нотариуса" в парламента

"Изключително тревожно е магистрат да заема подобни недемократични позиции, а членовете на Прокурорската колегия не само да слушат безкритично, но и да подават удобни реплики към изслушваната", допълват от независимата неправителствена организация за защита на правата на човека.

И припомнят, че през юли 2022 г. са станали свидетели на подобни изявления и от член на ВСС, Боян Новански, "чиято оставка поискахме заради неговото демонстративно незачитане на гражданското общество. Г-н Новански не подаде оставката си и продължава да участва в решенията за управлението на съдебната власт и досега".

Буди недоумение форумът, който съдия Георгиева е избрала, за да направи изказванията си, предвид, че изглежда тя се оплаква от разпространени през 2021 г. твърдения от страна на фондация „Антикорупционен фонд“. Според нея последните накърняват доброто ѝ име. Като всеки български гражданин, съдия Георгиева е имала, а и все още има законовата възможност да защити доброто си име пред съда, като заведе иск или тъжба срещу съответните лица", посочват от БХК.

Още: "Теч на информация": Калин Стоянов е разговарял по телефона с Нотариуса, смята BIRD

Атака и срещу съдия Цариградска

Други нейни коментари явно бяха насочени срещу публичните изяви на съдия Владислава Цариградска, която обяви, че е станала жертва на натиск от групата на Нотариуса. Заради изсветляването на случая съдийката е била заплашвана многократно.

Галя Георгиева заяви, че и тя е пострадала от подсъдим, когото е осъдила, като от контекста стана ясно, че не отдава на това обстоятелство особена тежест и значение.

"Това, както и част от въпросите на членове на Прокурорската колегия, нормализираха заплахите, включително заканите за убийство към съдия Цариградска или членове на нейното семейство. Поради това призоваваме разследващите органи, част от системата на Министерство на вътрешните работи и прокуратурата - но не и членовете на самата Прокурорска колегия, да проведат задълбочено разследване на заканите срещу съдия Цариградска и нейното семейство, което да доведе до разкриване на действителните им извършители и поръчители, както и мотивацията, с която са сторени. Разследващите органи дължат на българското общество максимална публичност на хода и резултатите на действията по разследване, предвид изключителния обществен интерес от защита на сигурността и независимостта на съдебната власт – една от трите власти в държавата и част от нейните основи", гласи позицията на БХК.

Още: Атанаска Дишева не вижда светлина в тунела след залавянето на "Червения пират"

СРС срещу магистрати - това не е нормално

"Съдия Георгиева нормализира и употребата на специални разузнавателни средства спрямо съдии. Така тя създава у незапознати с правните норми слушатели, че това е често употребим и най-вече законен начин за следене на съдии. А всъщност, напротив, налице са данни, че именно нерегламентирано подслушване е едно от средствата, чрез които организирани престъпни групи реализират контрол и поставяне в зависимост на магистрати. Поради това от БХК призоваваме компетентните органи да извършат проверки на всеки отделен случай на употреба на специални разузнавателни средства спрямо магистрати", добавят от организацията.

Още: 150 случая на СРС срещу магистрати за 4 години, а прокуратурата "не знае"

"Тези атаки – срещу изобличаването на търговията с влияние и срещу гражданското общество – са позор. Нещо повече – те са колаборационизъм на фона на скритата война срещу демокрацията и независимата съдебна власт, разкритията за чиито чудовищни мащаби виждаме едва напоследък. Бездействието – или поне ненавременна и непрозрачна реакция – на отговорните институции пред лицето на тази най-сериозна заплаха за държавността и върховенството на правото в България в новата ни демократична история хвърлят сянка на съмнение върху размерите и дълбочината на престъпното влияние и обвързаности в системата на трите власти. Те имат (само)изобличителна сила. Призоваваме медиите и българската общественост към изостряне на вниманието към този екзистенциален въпрос и изискване на прозрачност и отчетност от трите власти в борбата с тази заплаха", завършва позицията на Българския хелзинкски комитет.

АКФ също реагира

Антикорупционният фонд вече реагира с критична позиция спрямо заканите на съдия Галя Георгиева. От организацията определят изказванията ѝ като "опит за институционална атака срещу свободното гражданско общество, което е един от фундаментите на демокрацията".

Коя е Галя Георгиева?

Съдия Галя Георгиева беше уличена в неправомерно удължаване на мярката за неотклонение на Веселин Денков, изнудван от Мартин Божанов.

Георгиева беше съдия в Апелативния спецсъд, преди той да бъде разпуснат през 2022 г. като част от реформата в съдебната система.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 30 април 2024 г. (вторник)

Най-важните новини за деня: 29 април 2024 г.

За поредна година Кока-Кола ХБК България стартира своята лятна стажантска програма

Над 100 младежи изследват бъдещето на природата във финалния семестър на Panda Labs нa WWF и Kaufland

Светлозар Желев: Нерде Ямбол, нерде Стамбул (ВИДЕО)

Времето утре - 30 април 2024 г.

Ръководството на АПИ с ново попълнение

Ето кога трябва да е готов Терминал 3 на Летище София

Сериозен ръст на пътуванията на българите в чужбина през март

Проверяваме онлайн къде гласуваме на 9 юни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com