Обмислят нова промяна в "зелените коридори", защо?

18559
Обмислят нова промяна в "зелените коридори", защо?
Снимка: iStock

Мярката в защита на възрастните хора в ситуация на пандемия "зелените коридори" за пазаруване ще бъде отново променена. Това стана ясно по време на брифинга на здравния министър проф. Костадин Ангелов за разпространението на коронавируса в Министерския съвет.

Защо се стига до ново преформатиране , обясни самият министър - очуден от факта, че при пълно първоначално съгласие изведнъж се оказало, че не е точно така.

За пръв път здравният министър обясни нагледно при каква заболеваемост - какви мерки се вземат

Искам да ви разкажа как стигнахме до това решение, започна здравният министър и допълни:"То беше широко обсъдено с представители на възрастните хора и с представители на организацията на търговските вериги."

Първо възрасните хора поискали два коридора за пазаруване, преди и след обяд - 8-10 и 14 - 16ч. След обсъждане с търговските вериги, се оказало, че това ще доведе до икономически щети за магазините. Тогава решили коридорът да е само един сутринта, с условие, че при промяна на климатичните условия, той ще бъде изместен следобед.

Не всички възрастни приемат идеята за "зелен коридор" за пазаруване

„Зеленият коридор“, който дава възможност на възрастните хора да пазаруват от 8.00 до 10.00 часа, създава неудобство за няк...

"Още в началото видяхме, че има проблеми, след сигнали на възрастните хора. Решихме да преместим коридора следобед и да го удължим с още един час. Направихме го, след съгласуване с г-н Матеев от асоциацията на магазините в моя кабинет в министерство на здравеопазването", подчерта Ангелов.

"Сега разбираме, че този коридор носи някакъв тип несъгласие и неразбиране в магазините. И че той не е подходящ и създава неблагоприятни условия за работата им и притеснения в гражданите. И аз си задавам въпроса: "Къде сбърках?" След като наложихме една мярка, която беше съгласувана с всички и те бяха съгласни и трябваше да има разбиране", каза министърът.

"Много ми е трудно като разбирам, че в тези часове млади хора искат да влязат в тези магазини и да си пазаруват, очуди се той и добави: "Аз също пазарувам и чакам да дойде часа, виждам, че има струпвания. Но защо, за бога, чакат? Защо не може да се прояви разбиране и че в момента това ограничениве преследва медицински цели.", емоционално заяви проф. Ангелов.

"Няма логика и следното - тези хора са по автобусите, по градския транспорт, те се срещат с младите... И си задавам въпроса за целесъобразността на тази мярка. И дали това е ОК или не е. Но пак казвам къде сбъркахме, след като въведохме мярка, съгласувана с всички, за да бъдат доволни. Сега отново се мисли как да се промени тя, така че да има медицинска резутлатност и да ограничи инфекцията сред възрастните хора и запази животът им", жалва се още министърътминистърът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: За поредно денонощие няма регистрирани смъртни случаи

Експерт: Има бум на коклюш, но ваксинираните го изкарват по-леко

Симидчиев за НЗОК: ГЕРБ овладява напълно здравеопазването

Пред епидемия от коклюш ли е страната ни и кои са най-застрашени: Отговорите от Ангел Кунчев

Бебета в България са починали от коклюш

5400 лева струва фиктивната операция на жената в Бургас

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com