Обновяват системата за ранно предупреждение на населението

3295
Обновяват системата за ранно предупреждение на населението
Снимка: БГНЕС

Системата за ранно предупреждение и оповестяване на населението на ниво община ще бъде разширена и модернизирана. Това съобщи служебният министър на околната среда и водите Росица Карамфилова на пресконференция в Министерски съвет тази сряда.

Проектът е финансиран със средства по оперативна програма „Околна среда“. Карамфилова обяви, че става въпрос за 100% безвъзмездна финансова помощ в размер на близо 48,5 млн. лв.

ООН създава система за ранно предупреждение при климатични катастрофи

ООН обяви план за създаване в следващите пет години на глобална система за ранно предупреждение за климатични катастрофи на стойност тр...

„Ключово е, че към настоящия момент системата за ранно предупреждение и оповестяване известява около 39% от населението на България. С модернизацията и развитие на системата ще бъдат обхванати малко над 51%", каза тя.

Министърът на околната среда обясни, че системата е ключова и дава възможност за превантивни действия, свързани с потенциални бедствия от наводнения и от всякакъв друг характер. „Това е първата стъпка, която държавата предприема, за да модернизира системата със средствата по оперативна програма“, отбеляза Карамфилова.

Тя посочи, че в следващия програмен период са заложени и допълнителни такива средства, така че да може да бъдат обхванати 100% от населението от системата за ранно предупреждение.

Служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев благодари за добрата екипна работа на двете министерства, които са реагирали изключително бързо, за да спасят финансирането по този проект. Той посочи, че превенцията е ключова по отношение на подхода при бедствия и аварии и добави, че тази част от проекта засяга 11 области, 96 общински центъра, в които ще бъде доизградена и надградена системата, както и население от около 650 хил. души.

Известяват ни с SMS за природно бедствие или терористичен акт близо до нас

От средата на годината ще ни известяват с SMS, ако се намираме близо до природно бедствие, терористичен акт или друга извънредна ситуац...

„И всъщност в европейски план е установено, че всяко финансирано евро води до спестяване на между 4 и 7 евро, така че с тази огромна инвестиции може да си представите какъв ще бъде полезният ефект, когато я реализираме“, каза Демерджиев.

Добави, че системата е модерна, отговаря на най-добрите съвременни образци, позволява гласово оповестяване какво е бедствието, какви действия и мерки трябва да се предприемат, а също позволява и оповестяване със съобщение, което ще започне от отговорните органи, по-късно ще стигне до гражданите и по този начин се дава възможност да се вземат адекватни превантивни мерки, с които да се ограничат щетите при потенциални бедствия и аварии.

ОЩЕ: Демерджиев: Подсказах, че за Велико Желев има друго производство - за АМ "Хемус"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 2 май 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 1 май 2024 г.

Движението по АМ "Струма": АПИ с важно съобщение

Работно време на хипермаркети Kaufland по време на празниците

КТ „Подкрепа“ организира празнично шествие и концерт

Кой има имен ден днес, 1 май, 2024 г. Честито!

Отиде си именит пловдивски писател

Прогноза за времето - 1 май 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 30 април 2024 г.

Изкарват над 8000 полицаи по пътищата за празниците

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com