Общините извозват нищожно количество боклук от Корал и Карадере

939
Общините извозват нищожно количество боклук от Корал и Карадере

Информацията за високите количества отпадъци в къмпингите, разпространявана от политици, кметове и представители на НПО със съмнителна репутация, не само е абсолютно невярна, но и цели да внуши грешна представа за хората, които истински се опитват да съхранят тези кътчета. Това пише Мария Кавлакова, сътрудник на "Зелените".

Неведнъж в тази връзка бяха споменати числата 130 тона, 150 тона или 160 тона боклук, извозвани от къмпингите у нас. Темата за боклука по плажовете, където се къмпингува стана особено обсъждана, след предложенията на Найден Зеленогорски от ДБГ/РБ, който беше вносител на текстове, които предвиждаха до 10 000 лева глоба за палатки, коли и каравани на плажа.

Къмпингуването вече не е забранено, реши парламентът

Свободното къмпингуване вече не е забранено. Това реши Народното събрание с приемане на промени в Закона за устройството на Черноморско...

В тази връзка Кавлакова е изпратила заявления за достъп до информация до кметовете на две от общините, които имат отношение по темата и са често цитирани – Бяла, на чиято територия е плажът Карадере и Царево, където се намира Корал.

Според официалните данни, предоставени от община Бяла, извозените от Карадере отпадъци за цялата 2015 година са 13,98 тона. На Карадере няма поставени контейнери, а почиващите там традиционно сами изхвърлят боклука в най-близките контейнери на входа на гр. Бяла и с. Горица. Предоставените от общината данни са за тях, пише Мария Кавлакова.

Същевременно годишното количество битови отпадъци за общината е 1502,55 тона. Сметката сочи, че отпадъците от Карадере са 1% от общото количество отпадъци в община Бяла.

Забраната за къмпингуване падна и във водещата комисия

Комисията по регионално развитие в Народното събрание прие на второ четене промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие (...

 

Респективно, според информацията от община Царево, извозеният боклук от Корал за възможно най-широкия летен сезон от май до септември 2015 г. е 23 тона. Общото количество боклук извозено от с. Лозенец, което е най-близкото до Корал населено място, за същия период е 760 тона. Получава се, че отпадъците от района на Корал са 3% от от общото количество отпадъци на с. Лозенец.

МРР сигнализира главния прокурор за строежи до плажа "Корал"

Вицепремиерът на икономиката и министър на регионалното развитие и инвестиционното проектиране Екатерина Захариева е сезирала главния п...

"Сами виждате, че в тези числа не само няма нищо скандално, но дори са в пъти по-ниски от обявените от противниците на свободното къмпингуване, следователно теорията за големите разходи на данъкоплатците за сметосъбиране по къмпингите просто отпада. И същевременно наяве излиза една целенасочено тиражирана лъжа. Лъжа, която абсолютно никой не си направи труда дори да провери", пише Мария Кавлакова. "Тази безогледна пропаганда внушава, че къмпингуващите имат лошо възпитание и култура, нарича ги „дивокъмпингуващи“ и им вменява вина, която не съществува", смята тя. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com