Очаква се много рядко природно явление в България (СНИМКА)

23161
Очаква се много рядко природно явление в България (СНИМКА)
Снимка: Getty Images/Guliver

България може да стане свидетел на много рядко природно явление - снежна буря с гръмотевици.

Този тип бури приличат на нормална буря, получават се от възходящото движение на влажния въздух - комбинация от влажен въздух и по-висок хладен, който предизвиква светкавици и гръмотевици. Именно по тази причина снежните гръмотевици са редки - тъй като приземните температури при снеговалеж не са високи, а ниски. Учените установяват, че появата на снежни гръмотевици води и до по-тежки снежинки. Метеорополизите подчертават, че през последните години се увеличава броя на гръмотевичните бури през зимата, става ясно от "Meteo Balkans".

Иначе прогнозата според тях ще включва валежи, които ще са придружени от силни пориви на вятъра. Не са изключени и виелици. Очертаваща се класическа зимна обстановка прогнозират глобалните модели за края на следващата седмица, съобщават от "Meteo Balkans".

Още: Северното сияние озари България (СНИМКИ) 

Според последните анализи на Американския глобален модел GFS и Европейския център за средносрочни прогнози (ECMWF), под влияние на преминаваш през България средиземноморски циклони, в периода между 25- 27 ноември ще се създаде значителна валежна обстановка от дъжд и сняг. Около обяд в петък от запад на изток облачността да се увеличава и в Западна и Северозападна България ще започнат нови валежи от дъжд. Максималните температури в петък все още ще са високи и ще достигат до 10-13, в СЗ България и доста по-топло в Източна - до 15-17°С.

Синоптичната обстановка през деня в събота и през нощта срещу неделя в цялата страна ще се влошава. Валежите ще са придружени от силни пориви на вятъра, а с понижението на температурите ще са и от сняг. Не са изключени и виелици. Не се очакват ураганни пориви на вятъра.

 

През деня в събота, под влияние на преминаващ средиземноморски циклон, синоптичната обстановка у нас ще се усложни. Започналите валежи над Западния и Централен Предбалкан и по високите полета от Западна България ще премине в сняг. Сняг ще завали и в планинските райони, като там се очаква и навявания. Възможни са и затваряния на планинските приходи.

Още: В 6 общини във Варненско бедственото положение остава

В ниското също ще се образува снежна покривка, която в Северозападна България на места ще надмине 10 см. В Северозападния Предбалкан - до 25-30 см. Очакваната снежна покривка в столицата ще е между 5-10 см.

Не е изключено, при преминаването на студения атмосферен фронт валежите да са съпроводени и от гръмотевици Южна и Източна България.

В неделя над Източна България до обяд все още ще преваля сняг, но ще се задържи ветровито. Привечер облачността над Западна България ще намалява до ясно време и вятъра ще отслабне.

Още: Времето утре - 23 ноември 2023 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Сериозен ръст на пътуванията на българите в чужбина през март

Проверяваме онлайн къде гласуваме на 9 юни

Магистрати, полицаи, адвокати: Преди 2 години ГДБОП е дала в прокуратурата имена от групата на Нотариуса

Вход свободен в Националния военноисторически музей по случай 6 май

Промените в Закона за хазарта: Защо сега и кой всъщност печели?

Обучителният център на BILLA в София отваря врати за посетители

Съдилищата не искат да гледат дела срещу кадруването в държавните фирми

Укрепват подпорната стената, която рухна на АМ "Струма" (СНИМКИ)

Теглят номерата на машините за удостоверяване на вота 2 в 1

Прогноза за времето - 29 април 2024 г. (понеделник)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com