Очаква се прокуратурата да се произнесе за причините за трагедията в Хитрино

1748
Очаква се прокуратурата да се произнесе за причините за трагедията в Хитрино
Снимка: МВР

Oчаква се утре (19.12.) прокуратурата да се произнесе за причините за дерайлирането на товарните цистерни в Хитрино, вследствие на което бе предизвикан силен взрив.

След трагичния инцидент на 10 декември, при който загинаха 7 души и 29 бяха ранени, в Хитрино бе обявено бедствено положение. То все още е в сила, предаде БГНЕС.

В понеделник започва ремонтирането на пострадалите в Хитрино постройки

Утре (19.12.2106) - девет дни след трагичния инцидент, ще започне ремонтът на къщите в село Хитрино, информира БТВ. Днес отново беше на...

Дни след инцидента на място пристигна главният прокурор Сотир Цацаров, който заяви, че се проверяват всички версии, като е изключена само тази за умишлено причиняване на произшествието на гара Хитрино. Той подчерта, че резултатите от проверката трябва да станат готови най-късно в понеделник 19 декември.

„Не са установени отклонения по отношение на сигналите, които са подавани от гаровата сигнализация към влака. Влакът се е движел, изпреварвайки разписанието си. Трябвало е да пристигне в 6.02 ч. в Хитрино, да престои до 6.07 ч., влакът е пристигнал по-рано, тоест щеше да пристигне по-рано, ако не се беше случило произшествието. От двете кабини на локомотивите са иззети двете устройства. Устройството на първия локомотив е разчетено. Второто устройство на втория локомотив е по-сложно и то предстои да бъде разчетено. Експертизата е назначена и заключението й ще бъде готово най-късно в понеделник. Тогава прокуратурата ще разполага с официални данни за това каква е била скоростта на влака“, заяви Цацаров.

Умишлено причиняване на инцидента в Хитрино се изключва, водеща е версията за висока скорост на влака, подчерта Цацаров след среща в Районната прокуратура в Шумен. Той каза още, че се работи по състоянието на вагонния парк, състоянието на влака, работи се изключително интензивно и в кратките срокове е свършена много работа.

Машинистите са разпитани, те декларират спазване на правилата. Общо към момента бяха извършени 24 експертизи, разпитани са над 30 свидетели.

120 души охраняват денонощно Хитрино

"120 души са ангажирани денонощно с охраната на село Хитрино", съобщи за Focus-News директорът на ОДМВР-Шумен Ялчън Расим. До този мом...

Actualno припомня, че премиерът в оставка Бойко Борисов, който вчера (17 декември) пристигна в Хитрино, заяви, че ще остане за да инспектира на място провеждането на операцията по изтегляне на цистерните. Четвърти ден продължава извозването на опасните цистерни от дерайлиралия влак в Хитрино. Очаква се да бъде извозена осмата, която вчера бе успешно натоварена, преди операцията да бъде прекратена, заради падането на нощта.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Светлозар Желев: Нерде Ямбол, нерде Станбул (ВИДЕО)

Времето утре - 30 април 2024 г.

Ръководството на АПИ с ново попълнение

Ето кога трябва да е готов Терминал 3 на Летище София

Сериозен ръст на пътуванията на българите в чужбина през март

Проверяваме онлайн къде гласуваме на 9 юни

Магистрати, полицаи, адвокати: Преди 2 години ГДБОП е дала в прокуратурата имена от групата на Нотариуса

Вход свободен в Националния военноисторически музей по случай 6 май

Промените в Закона за хазарта: Защо сега и кой всъщност печели?

Обучителният център на BILLA в София отваря врати за посетители

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com