X
 
 

Ограничения в законодателството спъват реализирането на дуалното обучение

794 0
photo of Ограничения в законодателството спъват реализирането на дуалното обучение
Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда" не е издавала разрешения за включване в дуална система на обучение на лица, ненавършили 16 години. Агенцията не издава разрешения на лица, ненавършили 16 г., тъй като Наредбата, регламентираща реда за дуалната система на обучение, която е на МОН, е регламентирала, че в тази форма на обучение се включват лица, навършили 16 г. Разрешенията се издават по Кодекса на труда и на работодателите, при които тези лица ще се обучават чрез работа. На тези работодатели са издадени разрешения, като същите са консултирани, при необходимост, как да пригодят работните места, за да бъдат същите подходящи за заемане от непълнолетни лица.

Това става ясно от отговор на социалния министър Бисер Петков относно проверки на Инспекция по труда за спазване на чл. 302 от Кодекса на труда, във връзка с дуалното обучение, предаде БГНЕС.

Столична гимназия разкрива паралелка за дуално обучение заедно с "Топлофикация"

Разкриваме паралелка за дуално обучение в две специалности „Топлоенергетика“ и „Топлотехника“, съвместно с &bdq...

Петков информира, че в рамките на текущия контрол ИА ГИТ извършва проверки по работните места, за които е поискано и съответно издадено разрешение да бъдат наети непълнолетни лица, в т.ч. включени в обучение чрез работа. В този смисъл от контрола се обхващат всички предприятия, наели непълнолетни лица за изпълнение на проекти за обучение чрез работа, но при проверките се извършва общ контрол за спазване на трудовото законодателство, т.е. по отношение на всички работещи, а не само спрямо включените в дуална система на обучение. Нарушения, свързани конкретно със закрилата на труда на непълнолетните лица, включени в обучение чрез работа, не са установени, подчертава Петков.

През учебната 2015/2016 г. са издадени разрешения за наемане на работа на непълнолетни лица във връзка с дуалната система на обучение на 2 предприятия, през учебната 2016/2017 - на 19 предприятия, а през учебната 2017/2018 г. - на 30 предприятия. Проверките на предприятия, в което се обучават ученици, включени в дуалната система на обучение, за учебната 2018/2019 г. предстоят. Част от предприятията са поискали разрешения и през трите години, допълва министърът.

Той съобщава още, че икономическите дейности на предприятията, за които са издавани разрешения за дуално обучение, са изграждане на електрически инсталации; производство на промишлено хладилно и вентилационно оборудване; търговия на дребно с компютри; инсталиране на машини и оборудване; производство на други електрически и електронни проводници; търговия на едро с компютри, периферни устройства и софтуер; разпределение на електрическа енергия; обработка на товари; производство на оптични уреди и елементи и фотографска техника и др.

В процеса на издаване на разрешенията експерти на ИА ГИТ консултират при необходимост работодателите какви са изискванията и какви мерки следва да предприемат, за да бъдат определените от тях работни места подходящи за работа на непълнолетни лица.

Вълчев: С бюджетната рамка за следващите години ще увеличаваме разходите за дуално обучение

Имаме ангажимента с бюджетната рамка за следващите години да увеличаваме разходите за професионално образование, включително за дуална ...

По отношение броя на обхванатите в дуалната система на обучение ученици, ИА ГИТ не може да представи информация. Следва да се има предвид, че част от включените в дуалната система на обучение може да имат навършени 18 г. и съответно да не се изисква разрешение от ИА ГИТ за сключване на трудов договор с тях. Друга част да се обучават в паралелки, включени в дуалната система на обучение, но да нямат навършени 16 г. и съответно да не са включени в обучение чрез работа. ИА ГИТ може да предостави информация по отношение на броя на издадените разрешения за наемане на непълнолетни лица във връзка с дуалната система на обучения. През учебната 2015/2016 г. са издадени 11 бр. разрешения за наемане на работа на непълнолетни лица във връзка с дуалната система на обучение от една областна дирекция „Инспекция по труда" (ДИТ), през учебната 2016/2017 - 127 бр. от 5 ДИТ, а през учебната 2017/20) 8 г. - 225 бр. от 5 ДИТ. За учебната 2018/2019 г. до момента издадените разрешения са 369 бр. от 11 ДИТ, се казва още в отговора на министъра.

Припомняме, че през септември 2018 година от Българска стопанска камара изпратиха писмо до министъра на образованието и министъра на труда и социалната политика с предложение за промени в Кодекса на труда, Кодекса за социално осигуряване и Закона за професионално образование и обучение. В него се предлага минималната възраст за обучение в дуална форма по трудов договор на бъде 15 години

От Българска стопанска камара настояваха и за нормиране на облекчен режим за администриране на трудовите договори за дуално обучение.

Работодателите предложиха ставката от 90 на сто от минималната работна заплата, да бъде намалена на 50%, а социално-осигурителните вноски на учениците да се поемат от държавния бюджет.

Готвят трудови договори за ученици

Да се създаде специален трудов договор за ученици, които учат в дуална форма на обучение. Около това предложение са се обединили всички...

Вижте целия текст на отговора на министър Петков ТУК

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

0 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Дневен хороскоп за 20 февруари

Овен Тази сряда не се претоварвайте, не тичайте много и не стойте прави продължително време. Бъдете внимателни при работа с електрич...

Последно в Актуално