Окончателно: Пътуваш без билет, плащаш от 10 до 50 лв. глоба

3748
Окончателно: Пътуваш без билет, плащаш от 10 до 50 лв. глоба
Снимка: БГНЕС

Депутатите приеха на второ четене промени в Закона за автомобилните превози, според които пътник в моторно превозно средство за обществен превоз, който пътува без билет или друг превозен документ се наказва с глоба от 10 до 50 лева. Това предложение беше подкрепено 91 народни представители, а 7 се въздържаха.

С глоба от 50 лева ще се наказва пътник без билет или друг превозен документ за междуселищните превози, а с глоба от 300 лева пътниците за международните превози. 

Официално: Можем да влезем в затвора заради липса на "Гражданска отговорност"

Една година затвор и глоба между 500 и 1000 лева, ако не си си платил глобите за извършени пътни нарушения или нямаш "Гражданска отгово...

След приемането на новите текстове една компания ще има право да притежава или само лиценз на Общността за извършване на превози, или само лиценз, важещ само за територията на страната.

В момента един превозвач може да има едновременно и двата вида лицензи. Лицензът за извършване на превози на територията на България позволява само вътрешни превози в страната, докато лицензът на Общността дава право на превозвача да извършва, както международни превози, така и превози в България.

При наличието на двата лиценза обаче не може да се определи извършването на конкретен превоз по кой от двата лиценза става, за да се отнеме съответно разрешителното при наличие на системни нарушения. Освен това като се отнеме единият лиценз, превозвачът може да работи на територията на България с другия документ. Така отнемането на лиценза става неефективно и се обезсмисля като наказателна мярка.

Сега фирмите ще трябва да решат кой от двата лиценза искат да ползват и да върнат другия.

Превозвач, който не е върнал в Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация“, заверено копие на втория лиценз ще бъде глобяван с 200 лв. за всяко невърнато копие или удостоверение. Ако пък фирма преотстъпи заверено копие на лиценз на Общността или допусне извършването на обществен превоз на пътници или товари с невалидно, отнето или преотстъпено заверено копие ще се санкционира с 1500 лв. при първо нарушение и с 3 хил. лв. - при повторно.

Протест на превозвачите в Перник

Превозвачите в Перник излизат на протест срещу промените в транспортната схема на общината, предаде БГНЕС. От Браншови съюз за стопанс...

Забранява се издаването на лиценз, който е отнет през последните две години, освен на търговеца, така и на свързаните с него лица. Посочената мярка също има за цел отнемането на лицензите да се прилага ефективно, като се ограничи възможността свързани със същия превозвач лица да получат правото да извършват дейността. Тези промени ще се отнасят и за таксиметровите фирми.

С промените автомобилните инспектори ще имат право да изискват сведения освен от водача, така и от пътниците в автомобилите. Това се налага за доказването на т. нар. нерегламентирани превози на пътници, при които водачи превозват пътници с леки автомобили, без лиценз и без други документи, на цената на билета за превоз с автобус. Със събирането на сведения от пътниците ще се улесни събирането на доказателства, че превозът е срещу заплащане, посочват от Министерския съвет.

Освен това се предвижда интелигентните тахографи да станат задължителни за всички новорегистрирани камиони и автобуси. Това се налага заради нов европейски регламент, които предвижда внедряването на тези уреди 36 месеца след одобряването на подробните технически правила за прилагането и ползването им.

Чрез интелигентните тахографи автоматично ще бъде регистрирано местоположението на камионите и автобусите. Така проверките за спазване на времето за управление и почивка на водачите ще станат по-ефективни. Интелигентните тахографи ще имат възможност за осъществяване на връзка от разстояние с контролните органи, което ще помогне при ранното откриване на възможна манипулация или злоупотреба с уреда, отчитащ скоростта, движението и почивките.

Въвеждането на интелигентните тахографи ще подобри пътната безопасност и ще допринесе за справяне с проблемите, предизвикани от растящия обем на автомобилния транспорт, аргументира се правителството.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com