Окупирана България не е имала никакъв шанс да спаси македонските евреи (ВИДЕО)

4433
Окупирана България не е имала никакъв шанс да спаси македонските евреи (ВИДЕО)
Снимка: Видимо и невидимо

В днешното издание на "Видимо и невидимо: Изопачената история" Кънчо Кожухаров ни среща с доц. д-р Спас Ташев – дипломат, основател и пръв директор на Културно-информационния център на България в Скопие, автор на книгата “Трагедията на еврейското население във Вардарска Македония и Беломорието – 1943”.

Спас Ташев разказва, че идеята за съдебен иск срещу България и финансово обезщетение на депортираните евреи от Вардарска Македония на стойност 1 милиард лева е отпреди 15-20 години. Още тогава местни кръгове, близки до правителството в Скопие, които са в близки отношения с местната еврейска общност, която е много малка, и винаги е била под контрола на тогавашния режим, започнаха да обсъждат, за чисто външнополитически цели на тогавашната държава - Република Македония – идеята, България да бъде съдена и да се поиска тази сума. „Изхождаше се от разбирането, че навремето комисарството по еврейските въпроси е ликвидирало имуществото на депортираните евреи, не знаеха нищо повече от това, и смятаха, че след като тези пари са били получени в България, тя следва да носи отговорност и те да бъдат поискани обратно, да бъдат върнати в Република Македония, в съответната еврейска общност.“ Още: Проф. Светослав Oвчаров: Сръбско-българската война всъщност узаконява Съединението (ВИДЕО)

Работейки в архива на Външно министерство в България доц. Ташев открива документи, според които още в края на 1944г. започват да се решават тези имуществени проблеми. Има подписани протоколи с Гърция и Югославия, според които цялото еврейско имущество е върнато и съответните държави нямат повече претенции към България. Ако въпросните суми са изчезнали някъде след това, трябва да се търсят от правителствата в Атина и в Белград. „Смятам че това е по-скоро пропаганден ход, ход за облъчване непознаващите фактите, използва се за външнополитическа употреба, но той няма никакви реални основания за неговото отправяне към България.“

България през Втората световна война е била във фактическа окупация от нацистка Германия и всъщност, когато една държава не разполага със суверенитет, всякаква идея за отправяне на обвинения за поемане на отговорност виси в пространството, тя е пропагандна, но не и юридически или международноправно обоснована. „Може би поради тази причина през изминалите 15-20 години се прави една мощна кампания да се покаже, че България през годините на Втората световна война е била суверенна държава, която била суверенно взела решението да предостави тези евреи на германците, а в същото време по отношение нацистка Германия не съм чул тези кръгове да отправят някакви обвинения. Всъщност това е голямата подмяна на историята - ние виждаме отправяне на обвинение към България и в същото време премълчаване на ролята на нацисткият режим, което е вид оневиняване. А това трябва да бъде престъпление.“ Още: Петър Добрев: Гнилата тюркска теория изопачава цялата българска история (ВИДЕО)

С още интересни подробности и разкрития по темата можете да се запознаете във видеото:

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Ограничават движението в тунела "Мало Бучино" на магистрала "Струма"

Депутатите приеха оставката на на зам.-председателя на КФН

Въпреки че вече е факт: Парламентът задължи НОИ да увеличи пенсиите с 11%

Руснаци с българско гражданство и "Лукойл": Депутат сочи заобикаляне на закона

Времето утре - 22 май 2024 г.

Завърши новият випуск на „Пчеларския университет“, подкрепен от Kaufland България

Експерт: Енергийно бедните в България ще са около 2 млн. души

DARA и Kaufland представят кампания „книги с кауза“

Жълт код за обилни валежи в 8 области за сряда

Радев удостои Лили Иванова с Почетния знак на президента (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com