Омбудсманът прогнозира: Скоро протестите ще се насочат към неработещата съдебна власт

5466
Омбудсманът прогнозира: Скоро протестите ще се насочат към неработещата съдебна власт

Неработещата и нереформирана съдебна власт скоро ще се окаже под прицела на гражданското недоволство. Това прогнозира в интервю за Дарик националният омбудсман Константин Пенчев. Той посочи, че реформата в съдебната власт е спряла преди няколко години, а липсата на справедливост е един от най-болезнените проблеми за българите.

„Този протест показва много сериозен проблем в нашето общество и ние, институциите, трябва да го решим. Омбудсманът точно тук му беше мястото и съм доволен и благодарен на протестиращите, които потърсиха контакти с мен, аз им казах и на тях, и сега го повтарям: голяма част от исканията са напълно смислени, изпълними и който говори за хората на улицата като анархокомунисти, хора с два пръста чело, това го казаха видни наши политици, това просто показва, че не разбират хората и за това ще си платят рано или късно", добави още Пенчев.

Разцеплението удари протестите

Националният протест срещу монополите оредя и се трансформира. В много български градове днес хората излязоха, за да изразят недоволс...

По думите му от тук нататък всички управляващи, поне в близките години, ще имат един стрес: „Нощем ще се стряскат, като си помислят, че някое тяхно решение може да извади тези хора на улицата".

Според омбудсмана това, че протестите са били насочени срещу монополите, изобщо не трябвало да успокоява управляващи и всякакви политици, че основната тема за липса на справедливост, а именно неработещата ни реформирана съдебна власт, е останало на заден план. „Протестите минават и покрай Съдебната палата пътьом, но то не е пътьом. Това съмнение в ефективно работещата съдебна система и справедливост в правораздаването стои у хората и то също ще избие рано или късно. Трябва да се знае и това, няма да им се размине и тази реформа. Ако някой си мисли, че съдебната система от само себе си ще се оправи и че хората ще забравят за нея, няма да се случи това", категоричен бе Пенчев, цитиран от КРОСС.

„Реформата в съдебната система спря преди 3-4 години и в момента сме на изходна позиция горе-долу. Този проблем стои и никой да не го забравя. Той е най-болезненият проблем, защото върхът на справедливостта, изразител на справедливостта, би трябвало да бъде съдебната система - съдът", каза още националният омбудсман Константин Пенчев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество