Още два оръжейни завода под опеката на ДАНС, единият е на Емилиян Гебрев

14643
Още два оръжейни завода под опеката на ДАНС, единият е на Емилиян Гебрев
Снимка: БГНЕС

Още два оръжейни завода да минат под опеката на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) – "Ахелой ОМП" ООД и "Караш инвест" ЕООД, предлага министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов.

Според публикувания за обществени консултации проект за допълване на Постановление №181 на МС от 2009 г. двата обекта се определят за стратегически, от значение за националната сигурност.

Причината е, че посочените дружества се занимават с производство, търговия и съхранение на продукти, свързани с отбраната. Според министъра те биха имали важно значение при планиране на гражданските ресурси за отбрана, в последващите етапи по разработването на новия Държавен военновременен план и ще допринесат като цяло за отбранителната и националната сигурност. Още: Емилиян Гебрев видя нов руски саботаж в България, свързан с оръжието за Украйна

„Приемането на проекта за допълнение на ПМС № 181/2009 г. непосредствено играе роля за сигурността на дружествата при реализирането на политиките по охрана и превенция, обезпечаващи предотвратяването и пресичането на кибератаки, тероризъм и други противообществени прояви и престъпления в особено чувствителните зони в обектите. Ще се използва експертизата на ДАНС, съобразно компетентните ѝ правомощия, за да се повиши сигурността на обектите, които са част от критична инфраструктура в сектор „Икономика“. Тези обекти, съгласно Закона за Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) и Правилника за неговото приложение са под прякото наблюдение, защита и контрол от страна на ДАНС“, се сочи в доклада на министър Богданов.

Чии са обектите, които минават под надзора на ДАНС

„Караш Инвест“ е придобита през май месец миналата година от най-известния оръжейник в България Емилиян Гебрев и тя е вече негова еднолична собственост. Той притежава едни от най-големите у нас компании, търгуващи с всякакво оръжие и боеприпаси - заводите „ЕМКО“ и „Дунарит“. Гебрев е бизнесменът, когото Русия опита да отрови. Срещу него имаше опит за покушение през 2015 г. с „Новичок“ – отровата на руските тайни служби, отнела живота на Алексей Скрипал.

(Цех 100)

Производствената база на „Караш Инвест“ се намира в на около 4 км от гр. Смядово, област Шумен – на територията на бившия Химически комбинат. Един от цеховете - „100“, е разположен на площ близо 106 дка, където се произвеждат нафтоселитрени експлозиви „Анфо-К“, прахообразни пиротехнически патрони „Аутостем“. Има и инсталация за обработка на вторичен тротил или негови композиции. Още: Христо Грозев разказа къде са руските терористи, атакували НАТО чрез България

Другият цех – „200“, е на площ 37 861 кв. м., предназначен за пресоване на тротил и тротилови композиции и се изготвят пресовкипресова тротил и тротилови композиции, но не е пуснат в експлоатация.

(Цех 200 е точно до язовира)

Дружеството е собственик също на 23 склада за съхранение на взривни вещества, оръжие и боеприпаси, които се намират в т.н. „седма зона“. Още: Правителството със спешни мерки за сигурността на военните оръжейни заводи

Половин година след се сдобива с фирмата, Гебрев купува и язовир „Качица“ заедно с язовирната стена, плюс още няколко промишлени сгради и поземлени имоти с обща площ 290 598 кв. м. Видно от данните в имотния регистър покупката е вписана срещу 2 542 579 лв.      

(Язовир Качица плюс язовирната стена, очертана в червено)

„Ахелой ОМП“ ООД е собственост на Борис Редански (80%) и на семейната му фирма „МБРД“ ООД (20%). Неговите бази са в Кюстендилско – в землищата на селата Коняво, Радловци, Лозно. Има и промишлени имоти в гр. Кюстендил.

Компанията притежава лиценз за посредническа дейност, свързана с външнотърговски сделки с оръжие. Участвала е в демонстрационни стрелби, организирани на Централния артилерийски технически изпитателен полигон „Змейово“, където е показала възможностите на 120 мм мина HCMM-120 и 120 мм мина VDMM-120. В учението са участвали също „Арсенал 2000“, „Аркус“ АД, „ВМЗ“, „Металика-АБ“ и „Дунарит“.

През 2016 г. видеозапис на групировката „Ислямска държава“, излъчен от БТВ,  показа оръжия, произведени от „Ахелой ОМП“ и предназначени за министерството на отбраната на Саудитска Арабия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 28 април 2024 г.

Седмична прогноза за времето за 29 април - 5 май 2024 г. (ГРАФИКА)

Добри новини за храните на борсите

Натоварен трафик по границите с Румъния

Кой става ротационен председател на СЕМ за 6 месеца

Кой има имен ден днес, 28 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 28 април (неделя)

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Каракачанов: Държавата трябва да се погрижи за земеделските стопани и да изгради ефективна защита от градушките

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество