X
 
 

Основният свидетел на обвинението по делото "КТБ" почна да говори с имена

2430 10
photo of Основният свидетел на обвинението по делото "КТБ" почна да говори с имена
Снимка: БГНЕС
90% от истината кой открадна тези 7 млрд. лева могат да се разбират от показанията на свидетеля Бисер Лазов. Това уверено заяви наблюдаващият прокурор по мегаделото КТБ Иван Гешев. Той прогнозира, че разпитът на Лазов, който започна днес (26 март), ще продължи няколко заседания.

В досъдебното производство показанията на Лазов възлизат на стотици страници. Прочитането им е възможно ако при разпита в съдебна зала има противоречия или свидетелят каже, че не си спомня. Според Гешев извършителите на престъплението са хората от банката. Лазов не е бил КТБ, с изключение на малък период преди инкриминираното време и именно заради това не е подсъдим, по думите на ръководителя на Специализираната прокуратура. Той е представлявал Цветан Василев в т.нар. "Фирмата" (много дружества, в които Лазов е бил част от надзора).

Жената и дъщерята на Цветан Василев вече не са издирвани от Интерпол

Червената бюлетина, с която се издирват съпругата и дъщерята на Цветан Василев - Антоанета и Радосвета, вече е премахната от Интерпол. ...

В съдебна зала Лазов разказа подробно как се е запознал и какви отношения е имал с обвиняемите по делото. По думите му, той е бил свидетел на Василев в продължение на 20 години. Всичко започва през 1994 година, като разказва за работата с Цветан Василев в ЦКБ, във фирмата "Фина-С", която е една от основните в схемата КТБ.

След като Василев през 2000 г. влиза в КТБ, поканен от 11-те собственици на офшорни фирми, той заявява пред Лазов, че трябва да се търсят политически протекции, за да може да оцелее една малка банка. В тази връзка Лазов наблегна на това, че Василев е имал договорки с бившия премиер Иван Костов и дъщеря му Мина. Специално за връзката на семейство Костови с КТБ още през 2014 година в медийното пространство излезе консултантски договор на Мина Костова с фирмa "пощенска кутия" на Цветан Василев. На 02.09.2013 г. фирма "Анторна" ЕООД, на която Мина Костова е едноличен собственик и управител, сключва договор за консултантски услуги с "Афлик – България" ЕАД - фирма на Василев. По думите на Лазов месечно на Костови били давани по 25 000 лева. Това били първите политически трепети на обвиняеми Василев, по думите на Гешев, който призова медиите да проявят търпение – щяло да има много интересни неща.

Защитата

"Парите на българските граждани отидоха в Гаранционния фонд и оттам се изплатиха депозитите, защото активите, които бяха контролирани от КТБ се разграбиха", заяви пред журналисти адвокатът на Цветан Василев Константин Симеонов. По думите му "това дело ще каже, че наличните активи, контролирани от банката са били достатъчни да покрият депозитите на вложителите и че банката е съборена умишлено, включително с участието на прокуратурата".

На първа инстанция: Няма проблем, че бивш директор на БНБ си изтеглил парите от КТБ в последната минута

Бившият ръководител на банковия надзор в БНБ Нели Кордовска си е изтеглила парите часове преди затварянето на КТБ, но това не значи, че...

Помолен да коментира намесването на името на бившия премиер Иван Костов, адвокатът на обвиняемия Василев каза: "Отдавна го дъвчат името на Иван Костов по историята с КТБ". На уточняващ въпрос дали ще чуем други имена на политици той уверено заяви - "ще чуем, защото ще зададем тези въпроси". Според Симеонов прави се внушението, че Костов е получавал някакви доходи - от наем ли не стана ясно от изложението на свидетеля и поясни, че в периода, за който се споменава Костов вече е бил излезнал от Министерския съвет.

Симеонов изрази недоумение защо се започва с времената от 1994 г., което е извън срока на предявеното обвинение.

По повод заявеното от свидетеля Бисер Лазов, че се е стремил да подражава на Цветан Василев, че му е бил мечтата и се е учил от неговия бизнес модел, Симеонов заяви, че след 2014 г. той е осъществил този модел, но отказа предварително да поясни. "Ще чуете в зала, ще му зададем въпроси", добави Симеонов.

Припомняме, че според защитата на Василев Лазов не е надежден свидетел, защото върху него има въздействие на прокуратурата, а прокуратурата твърди, че е имало опит на Лазов да бъде въздействано от приближени на Василев - Лазар Карадалиев, срещу когото има три обвинения, включително за опит за въздействие върху Лазов.

Синдиците на КТБ с нови права да продават "на тъмно" имущество на банката

Разпродажбата на активите на КТБ продължава с пълна сила, като синдиците на банката ще имат възможност да продават имуществото ѝ при не...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Арес 7 Арес преди 5 месеца Профил на трол?
  Българските граждани имат право да знаят имената на всички замесени в източването на пирамидата КТБ. Освен Цветан Василев в затвора трябва да влезна всички, които са бъркали с кацата с меда.
 • Асен 6 Асен преди 5 месеца Профил на трол?
  Името на виновника за източването е едно - Цветан Василев!
 • Спас 5 Спас преди 5 месеца Профил на трол?
  АМи ще говори с имена, то не е тайна, че Цветан Василев е едно от имената
 • Катя 4 Катя преди 5 месеца Профил на трол?
  Дали ще изпее най-доброто си приятелче Василев, което се измъкна в чужбина и остави поразията на най-близките си?
 • Иванов 3 Иванов преди 5 месеца Профил на трол?
  Цяла България имаше съмнения, че Цветан Василев е плащал на Иван Костов и на други хора. Сега тези съмнения просто бяха потвърдени! КТБ не е била истинска банка - тя е използвана само като касичка за желанията на Цветан Василев!
 • Анонимен 3.1 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
  Браво! 5 рубли чист гюндюлюк!
  : 0 !
 • Анонимен 2 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
  А Цацата чува ли, чува ли?!
 • българин 2.1 българин преди 5 месеца Профил на трол?
  Няма цаца, цацата отдавна е кит, я какво туловище и каква уста е зинал, цяло море барабар с крайбрежието може да погълне, а иначе чува, много добре чува и винаги чува това, което иска и което е удобно за червената мафия, та това е цацата, цаца, ама кит!
  : 0 !
 • Анонимен 1 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
  А дано най-после започне да се разплита огромната далавера! Но, властта ще пречи по всякакъв начин!
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
  И някой бивши премиери тоже ще пречат..(др.Костов визирам)
  : 3 !