От бранша: 80 000 асансьора в България са опасни, няма контрол

3459
От бранша: 80 000 асансьора в България са опасни, няма контрол
Снимка: БГНЕС

Има 80 000 асансьора в България, които са опасни и трябва да бъдат обезопасени. Това заяви пред БНР Валентин Маринков, председател на Българската асансьорна асоциация.

В Електронния регистър на опасните съоръжения, изготвен от Министерството на икономиката, до момента е въведена информация за 2 хиляди асансьора. Регистърът ще започне да действа от началото на следващата година.

40-годишен загина в асансьорна шахта в столицата

40-годишен мъж е загинал в асансьорна шахта в блок в ж.к. „Овча купел” в столицата. Това съобщиха за Агенция „Фокус&r...

Очаква се до средата на 2016 г. в него да бъде заложена информация за всички съоръжения, а тези, които не са включени ще бъдат спирани.

И досега е имало регистър, но той не е бил електронен и централизиран, обясни Маринков. "Сега, този електронен регистър е чудесно, че го има и ние се надяваме да свърши много добра работа. Ако той е единен и в него постъпва информация, която да е коректна и истинска и която, ако има кой да я обработва, след това следи за изпълнението и истинността, тогава този регистър наистина ще помогне", каза Маринков.

"Но той по никакъв начин няма да помогне асансьорите да станат по-безопасни", смята той. Маринков обясни, че до момента често се подава неистинска информация за състоянието на асансьорите.

"Наскоро установихме, че един асансьор вече осем години работи без да е регистриран където и да било, без да има легитимен договор, без да е поддържан от легитимна фирма и нито собственика, нито фирмата, която го поддържа вече осем години, са пожелали да го регистрират. Този асансьор продължава да работи и вози осем години, хора. Ако няма контрол и надзор той ще продължи още 18 години да работи така", заяви Валентин Маринов.

ДАМТН почна да дава на прокуратурата сигнали за "поправки" на асансьори

В Държавната агенция за метрологичен и технически надзор са постъпили сигнали от градове в страната за нерегламентирана намеса по асан...

Ако има инцидент с този асансьор извършителят ще е неизвестен, коментира Миленков. Той е категоричен, че е необходим постоянен и безкомпромисен контрол над асансьорите.

"Ние твърдим, че има 80 хиляди асансьора в България, които са опасни и трябва да бъдат обезопасени. Затова ние сме изготвили програма за обезопасяване на тези асансьори, която внасяме в държавната агенция (бел.ред за метрологичен и технически надзор), Министерството на икономиката, Министерския съвет и до представителя на Европейския съюз в България. В тази програма са заложения наколко прости неща. На тази кабина, която е с полуавтоматични врати на асансьора трябва да се сложи една автоматична кабинна врата. И нищо повече", заяви той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com