От догодина се очертава неприятна масова изненада относно асансьорите в България

4691
От догодина се очертава неприятна масова изненада относно асансьорите в България
Снимка: БГНЕС

Не знаем защо държавата все още няма позиция за по-старите асансьори в България и необходимостта от вкарване на спешна телефонна линия от кабините. Това заявиха от Националния браншови съюз „Надзор и поддръжка на асансьори, подемници и ескалатори” на специална пресконференция.

От пресконференцията стана ясно, че имало молба срокът за поставяне на т.нар. спешни телефонни линии и аварийни лампи в асансьорите да бъде удължен, а да не е още от началото на 2017 година. Изискването за такава линия е записано в Наредбата за безопасната експлоатация и техническия надзор на асансьори. По думите на Борислав Георгиев обаче в момента нещата са така наредни, че след 1 януари догодина по нормативна база трябва да бъдат спирани асансьори, които нямат спешна телефонна линия. Спирането на асансьор става от ДАМТН, но след предписание на надзорните органи. Тук нещо куца – хем си надзор, хем нямаш право да спираш, а само предписваш, беше тезата на Георгиев.

80% от асансьорите у нас са потенциално опасни

80% от асансьорите у нас са потенциално опасни. Според техниците причината е в отказа на етажните собственици да плащат за поддръжка, з...

По думите на Мирослав Паскалев от Софийската асоциация на асансьорните техници най-големият конфликт с държавната администрация е защо се налага слагането на аварийна линия, след като всеки има мобилен телефон? Хората ни обвиняват, че си измисляме слагането на такива линии, за да печелим повече пари, добави Паскалев.

Друг интересен въпрос е кой купува мобилните карти за спешните телефонни линии, попитаха от бранша.

По експертни оценки поставянето на телефонно устройство за спешна връзка от асансьорна кабина ще струва между 280 и 600 лева. Много обаче зависело от самото устройство, а отделно е монтажът. Над 300 лева ще е при всички случаи, казаха техниците, които обясниха и, че устройствата са от две части. Борислав Георгиев посочи и, че ДАМТН прави технически прегледи по държавно определена тарифа, докато частни лицензирани фирми го правят на пазарен принцип.

Според посочената на събитието статистика в България има приблизително 80 000 неизправни асансьора. Затова и експертите поискаха промяна в законодателството, уреждащо работата на асансьорните техници в България. Те се оплакаха, че вече е имало внесени нормативни промени в началото на миналата година, но те не били приети, а и „90% от бранша” не са ги подкрепяли. След това обаче имало среща на бранша със зам.-икономическия заместник Даниела Везиева, на която подробно се разписали предложения, но и досега нямало нищо.

От бранша: 80 000 асансьора в България са опасни, няма контрол

Има 80 000 асансьора в България, които са опасни и трябва да бъдат обезопасени. Това заяви пред БНР Валентин Маринков, председател на Б...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

BILLA и децата на България: Много истории, едно списание

Служители на BILLA събраха над 4000 лв. в благотворителен великденски базар

От днес започва изплащането на великденските добавки

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество