От НСОРБ настояват за повече прозрачност в оползотворяването на отпадъците

1041
От НСОРБ настояват за повече прозрачност в оползотворяването на отпадъците
Снимка: Община Самоков

От НСОРБ настояваме за повече прозрачност при отчитането на информацията за изпълнението на целите на организациите по оползотворяване на отпадъците. Целта е да бъдат преодолени негативните нагласи, които провокират у гражданите недобрите практики в тяхната дейност. Това заяви кметът на Самоков Владимир Георгиев след среща с представители на дружества, обединени в Българската оползотворяваща и рециклираща асоциация.

В срещата участва изпълнителният директор на Националното сдружение на общините в Република България Силвия Георгиева и експерти на Сдружението.

„Целта на разговорите бе се обсъдят възможностите за подобряване на взаимодействието и сътрудничество между общините и организациите, занимаващи се с разделно събиране на опаковки и с представителите на рециклиращия бизнес. Смятам, че голяма част от обществото ни вече се отнася отговорно към възможностите за оползотворяване на отпадъците, но за да се развива и нараства тази отговорност е необходимо да се докаже, че усилията на хората, събиращи разделно, ангажиментите, поети от бизнеса, получават насреща качествена услуга и усилията им имат смисъл“, посочи Георгиев.

Според него механизмите по прилагането на правилото „отговорност на производителя“ не функционират ефективно, а това затруднява поетапното въвеждане на новия механизъм за формиране на такса битови отпадъци, който от 2024 г. трябва да следва принципа „замърсителят плаща“.

„Важно е да се обсъди възможността за споделяне на приходите от продуктовите такси, когато общините сами осигуряват разделното събиране. Идеята е общините, които самостоятелно изпълняват изискването за организиране на дейности по разделното събиране на отпадъци, да имат възможност да получават част от събираните средства от предприятията, които заплащат продуктова такса“, допълни Георгиев.

Въпросът за ясното определяне на правата и отговорностите между общините и организациите по оползотворяване в процеса на управление на отпадъците е сред приоритетните за НСОРБ.

С новите цели в областта на управлението на отпадъците - 65% рециклиране на битовите отпадъци и до 10 % на депонираните до 2035 г., липсата на подобна яснота би довела до увеличаване на разходите на общините за управление на отпадъци.  

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Край на мандата на Соня Момчилова: СЕМ избира нов председател

Добра, но няма да даде резултат: Експерти за намаляване на скорост по магистралите

Жълт код за проливни валежи и гръмотевици

Синдикатите излизат на протест пред Министерски съвет

Прогноза за времето - 25 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com